Jack Ma: 'Në 30 vitet e ardhshme, bota do të shohë më shumë dhimbje sesa lumturi' » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 24/04/2017

Jack Ma: ‘Në 30 vitet e ardhshme, bota do të shohë më shumë dhimbje sesa lumturi’

Share
nga Anerola Torollari
Pri 24, 2017
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Jack Ma, miliarderi kinez i teknologjisë, i cili është kreu i gjigandit të tregtisë së internetit, Alibaba, ka një paralajmërim të frikshëm për botën: Bëhuni gati për shumë dhimbje.

“Në 30 vitet e ardhshme, bota do të shohë më shumë dhimbje sesa lumturi,” tha sipërmarrësi kinez në një konferencë në Kinë, sipas informacioneve të marra nga Business Magazine.

“Konfliktet shoqërore në tre dekadat e ardhshme do të kenë një ndikim në të gjitha llojet e industrive dhe sferat e jetës”.

Deklarata e Ma ishte në lidhje me kërcënimin potencial për shoqërinë nga automatizimi. Gjatë dekadave të ardhshme, robotika, inteligjenca artificiale dhe prodhimi gjithnjë e më i avancuar pritet të bëhen pjesë e madhe e fuqisë punëtore moderne.

Disa argumentojnë se vende të reja pune do të krijohen në mënyrë të pashmangshme për të zëvendësuar ato që do të humbasin nga automatizimi – edhe pse frika më pesimiste është se nëse nuk trajtohet siç duhet, kjo mund të shkaktojë trazira dhe “dhimbje” të rëndësishme sociale dhe ekonomike.

Forumi Ekonomik Botëror ka vlerësuar se do të ketë një humbje neto prej mbi 5 milionë të vendeve të punës deri në vitin 2020 në 15 vendet më të mëdha të zhvilluara dhe ato në zhvillim. Dhe Citibank ka paralajmëruar se automatizimi rrezikon rritjen e pabarazisë, duke vlerësuar se 47% e vendeve të punës në SHBA janë në rrezik dhe 77% në Kinë.

“Qytetet me të ardhura më të larta dhe ato që përjetojnë rritje më të shpejtë të të ardhurave, kanë më pak punë që janë të përshtatshme për automatizimin”, thuhet në një raport.

“Në mënyrë të ngjashme, qytetet me një përqindje më të lartë se 1% të të ardhurve janë më pak të ndjeshëm ndaj automatizimit, duke nënkuptuar se pabarazia midis 1% dhe 99% mund të zgjerohet, ndërsa automatizimi i fuqisë punëtore vazhdon”.

Ma i bëri jehonë këtyre shqetësimeve duke thënë se: “Makinat duhet të bëjnë vetëm atë që njerëzit nuk mund ta bëjnë. Vetëm në këtë mënyrë mund të kemi mundësitë për t’i mbajtur makinat si partnerë të punës me njerëzit, sesa si zëvendësime”.

Ekzekutivi i teknologjisë ka qenë më parë i hapur për një tjetër kërcënim të madh ndaj rendit global liberal: populizmit. Në shkurt, ai paralajmëroi se tërheqja nga globalizmi mund të shkaktojë probleme serioze, madje edhe konflikte të armatosura, në mbarë botën.

“Nëse tregtia ndalet, fillon lufta”, tha ekzekutivi. “Ne duhet të dëshmojmë në mënyrë aktive se tregtia i ndihmon njerëzit të komunikojnë. Duhet të kemi tregti të ndershme, tregti transparente, tregti gjithëpërfshirëse”.

burimi: BusinessInsider