Ja çfarë duhet të thoni në një intervistë pune nëse iu kanë pushuar nga puna juaj e fundit » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 09/05/2017

Ja çfarë duhet të thoni në një intervistë pune nëse iu kanë pushuar nga puna juaj e fundit

Share
nga Anerola Torollari
Maj 09, 2017
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Kur jemi duke pritur për të shkuar në një intervistë pune, kemi pyetje që shpresojmë të na e pyesin dhe të tjera që shpresojmë t’u shmangemi.

Ndoshta jeni duke i menduar përgjigjet tuaja pa pushim dhe jeni super të sigurtë për disa nga këto përgjigje më shumë se të tjerët. Ose ndoshta keni diçka për të fshehur.

Ndonjëherë arsyeja për të cilën po kërkoni një punë të re mund të jetë se jeni pushuar nga puna juaj e fundit.

Në këtë situatë nuk keni pse t’i humbisni shpresat. Sipas John Crowley, i cili punon në departamentin e  marketingut në kompaninë e software-ëve HR, një punëdhënës nuk ka nevojë të dijë nëse janë pushuar nga puna juaj e mëparshme dhe nuk ka detyrim ligjor për të zbuluar këtë informacion.

“Duke thënë se jeni pushuar nga puna, ata me siguri do të duan të dinë se pse keni ikur – ose të paktën pse po kërkoni një mundësi të re. Me çdo kusht, përpiquni të shmangni zvarritjen në një bisedë për arsyen pse jeni shkarkuar.”

Nëse filloni të flisni për arsyet pse ju u pushuat, rrezikoni të përfundoni në një bisedë ku duhet të vetëmbroheni. Kjo menjëherë duket sikur po fajësoni punëdhënësin tuaj të mëparshëm, i cili mund të bjerë në sy si keqbërës.

“Në vend të kësaj, më mirë shmangni arsyet teknike pse u larguat nga puna juaj e mëparshme duke përdorur një shpjegim mjaft neutral, siç është ‘U largova nga puna ime e mëparshme, sepse gjërat nuk po shkonin si dëshiroja dhe kisha nevojë që të gjeja një sfidë të re për karrierën time‘, Ose diçka të ngjashme.”

Business Magazine iu sugjeron dy gjëra që mund të thoni gjatë intervistës për punë sipas Crowley. Por këto përgjigje funksionojnë vetëm nëse arsyeja juaj për t’u larguar është diçka e vogël. Nëse keni kryer një ‘krim’, atëherë kjo mund të zbulohet me një kontroll të shpejtë.

  • Më lanë të lirë, sepse kishim një konflikt personaliteti. Kjo ishte ndoshta për të mirën e të dyja palët dhe siç e shihni nga historia ime e punës, ky nuk është një model i përsëritur.
  • Unë isha duke kaluar në një fazë të keqe në jetën time dhe shpesh kam qenë me vonesë, kam bërë shumë gabime, apo kam patur konflikte me kolegët, gjë që çoi përfundimisht në largimin tim. Tashmë çdo gjë është në rregull me jetën time dhe jam gati për sfidën time të ardhshme – siç e shihni, ky nuk ka qenë një model i përsëritur në historinë time të punës dhe ishte vetëm një gjendje e përkohshme.

Është e zakonshme që menaxherët të kërkojnë një referencë nga vendi juaj i fundit i punës. Punëdhënësit nuk duhet të japin referenca të këqija, por ata mund të refuzojnë kërkesën, e cila sipas Crowley mund të mos ndikojë pozitivisht.

“Duke pasur parasysh këtë, nëse e impresionon me lehtësi punëdhënësin tuaj potencial dhe demonstron aftësitë tuaja, një referencë nuk mund ‘të jetë e gjitha dhe t’i japë fund të gjithave’ në vendimin e të intervistuarit tuaj”, shtoi ai. “Pra, mos lejoni që kjo t’ju shqetësojë shumë, për aq kohë sa ju mund të luani në pikat e forta dhe mos të tërhiqeni në politikën tuaj”.

burimi: BusinessInsider

Evente

Hardh Fest 2017

Shtator 7, 2017
9:00 AM - Shtator 10 9:00 PM

Realiteti Virtual në web

Shtator 14, 2017
6 PM - 8:30 PM

Doing Business 2017

Shtator 28, 2017
në orën 09:00 - 29 Shtator Sep 29 në orën 20:00

Crypto Party Tirana

Shtator 30, 2017
10 AM - 8 PM