Fake news, një startup sjell teknologjinë për ta luftuar
Përditësuar së fundmi: 20/07/2018

Fake news, një startup sjell teknologjinë për ta luftuar

Share
nga Albana Mucaj
Kor 20, 2018

Marrë nga Izraelisot.com

Sot është një detyrë shumë e vështirë për të luftuar lajmet e rreme, apo “fake news”, të cilat përbëjnë një rrezik të madh për të gjitha markat e mëdha.

Lajmi i mirë është se tani është një startap me qendër në Izrael, i quajtur Cyabra Strategy Co., Ltd. ka rindërtuar me sukses besimin e markave.

Ekipi i kompanisë vjen nga agjencitë e sigurisë në internet dhe organizimi i talenteve të ushtrisë izraelite.

Ata janë të specializuar për të parë ndonjë sjellje të çuditshme në mediat sociale siç janë fotografitë e rreme të profilit, “avatars” ose çdo “bots”.

Aftësitë e tilla tregohen nëpërmjet algoritmit të zhvilluar nga “deep learning” (të mësuarit e thellë) dhe të dhëna të mëdha në zbulimin e çdo informacioni të çuditshëm që shfaqet në internet.

Teknologjia e Cyabra merr parasysh nga profilet, si dhe çdo faktor relevant që mund të përcaktojë profilet e rreme.

Për shembull, nëse një profil është krijuar vetëm pak kohë përpara nisjes së një fushate, mund të supozohet se profili kishte ndonjë qëllim të keq.

Ose nëse profili është krijuar shkurtimisht, por përdoruesit e internetit shtypin një flamur të kuq për të ndaluar, atëherë kjo nuk është një shenjë e mirë. Një faktor tjetër për t’u marrë parasysh është nëse ka ndonjë njeri i vërtetë që përdor këtë profil të veçantë ose jo.

“Kushdo që futet në sistemin online zakonisht lë disa gjurmë që mund të identifikohen nëse janë një profil Google+, një blog ose një llogari emaili. Është e pamundur që ata të hyjnë vetëm në llogarinë e Facebook-ut “, tha Sendi Frangi, bashkë-themelues i Cyabra.

Algoritmi i kompanisë mund të jetë në gjendje të gjejë lajme të rreme brenda 1-2 ditëve. Frangi tha se procesi normalisht do të kërkonte 20 analistë të lartë profesionistë që të punonin gjashtë ditë për të marrë informacionin, por kjo do të ishte tepër vonë. Kështu që ai shihte se algoritmi i kompanisë mund t’u shërbejë më mirë nevojave të bizneseve, pasi mund t’i shpëtojë bizneset nga sulmet digjitale.

I themeluar në gusht të vitit të kaluar nga një ekip prej nëntë ekspertësh, Cyabra ka grumbulluar 1 milion dollarë amerikanë. Në fillim të këtij viti, Cyabra u përzgjodh nga Coca Cola për të qenë një nga 12 kompanitë startup që mund të marrin pjesë në projektin “The Bridge”, programin e komercializimit të teknologjisë së kompanisë.

Lexoni: Dëmet e pallogaritshme të një lajmi të rremë. Kolegji Universitar “Bedër” tryezë për “fake news”

“Cyabra është nisur në kohën e duhur dhe i përgjigjet nevojave të bizneseve të vërteta”, tha Rami Ben-Barak, këshilltar i lartë i Cyabra dhe një ish zëvendës drejtor i agjencisë kombëtare të inteligjencës të Izraelit, Mossad.

“Lajmi i rremë është një fenomen global që ndikon negativisht në politikën globale dhe ekonominë. Ajo mund të konsiderohet si një rrezik i parë për demokracinë dhe botën perëndimore. Ne po bëhemi të vetëdijshëm se shumë ngjarje të rëndësishme globale po ndikohen nga grupet dhe palët e interesuara që përdorin identitete të rreme për të krijuar një realitet të rremë”, tha ai.

Lexoni: A është dixhitalizimi një kërcënim për demokracinë?

Ben Barak përmendi disa fushata që çuan në keqkuptimin dhe ndikimin në rezultatin e zgjedhjeve, sidomos në zgjedhjet e vitit 2016 në SHBA. Ajo që përfshin çështjen e Cambridge Analytica ka ilustruar gjithashtu se sa të prekshëm mediat sociale mund të jenë si kompanitë e marketingut mund të kenë qasje në informacionet personale të përdoruesve. Kjo çoi në hetime në Kongresin e SHBA dhe në Parlamentin Europian.

Frangi përmendi rastin e Indra Nooyi, CEO i PepsiCo i cili dha intervistë në nëntor 2016.

Ajo iu referua zgjedhjes së Presidentit të SHBA, Donald Trump, duke thënë se shumë nga punonjësit e saj femra, jo të bardha ose LGBT ishin të shqetësuar për pasojat e politikave të tij. Menjëherë pas, disa uebsajte morën citime të rreme të deklaratës së saj, duke rezultuar në thirrje për një bojkot dhe dërguan rënien e aksioneve të kompanisë. Frangi tha: “Nëse CEO i PepsiCo kishte kuptuar se ajo ishte nën sulm duke përdorur lajme të rreme, ajo mund të kishte përdorur mediat tradicionale për ta kundërsulmuar atë”.