Çfarë mund të bëjë qeveria për të ndihmuar startup-et?


Qeveritë lokale dhe ato shtetërore varen nga një bazë e fortë e punëdhënësve, dhe startup-et po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për të ardhmen e qyteteve dhe komuniteteve.

Këtu janë disa gjëra që qeveritë vendore dhe lokale mund të bëjnë për të mbështetur startup-et:

  1. Duke e kuptuar se shitja me pakicë nuk do të jetë kurrë e njëjtë.

Sapo kemi filluar të shohim ndikimin që do të ketë Amazon në shitjet lokale me pakicë.

Qeveritë duhet të përqafojnë plotësisht shitblerjen online dhe të përshtaten me ndryshimet në teknologji.

  1. Miratoni një politikë publike që i mbështet startup-et (kjo nuk nënkupton thjesht uljen e taksave).

Unë kam qenë një pjesë e më shumë se një komuniteti të startup-eve për gati një dekadë. Asnjëherë nuk kam dëgjuar që normat e taksave të bëhen pengesë për suksesin e një startup-i. Sidoqoftë, kam dëgjuar themeluesit e startup-eve të përmendin mungesën e granteve mbështetëse. Dhe atë në mënyrë të vazhdueshme.

Qeveritë lokale, shtetërore dhe federale duhet të paktën të diskutojnë se si sektori publik mund të plotësojë këtë boshllëk të financimit të hershëm. Në disa shtete (përfshirë Koloradon dhe Pensilvania-n në SHBA), qeveritë kanë zbatuar tashmë programe inovative që të paktën pjesërisht adresojnë mungesën e kapitalit të fazës së hershme.

Ekosistemet fillestare kanë nevojë për një sektor publik të gatshëm t’i mbështesë ato.

  1. Të nisë një dialog midis qeverisë lokale dhe startup-eve.

Bota e startup-eve është një kulturë e veçantë me një gjuhë unike dhe një sërë normash që mund të jenë të vështira për t’u kuptuar nga të tjerët. E njëjta vlen edhe për qeverinë. Përafrimi i këtyre dy kulturave kërkon dialog. Në komunitetin tim, unë jam anëtar i Komitetit Lokal të Inovacionit, i cili përfshin sipërmarrës, zhvillues ekonomik, zyrtarë të qeverisë së qyteteve dhe qarqeve.

Startup-et nuk do t’i zgjidhin të gjitha problemet e botës, por ato janë një pjesë e rëndësishme e zgjidhjes.

Dhe në vitin 2019 dhe më gjerë, qeveritë lokale dhe shtetërore duhet të ndërmarrin një qasje strategjike për të ndihmuar suksesin e startup-eve dhe ekosistemeve sipërmarrëse.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale