Çfarë do të thotë të punosh më me mençuri në vend se të punosh më shumë - Business Magazine Albania

Çfarë do të thotë të punosh më me mençuri në vend se të punosh më shumë

Startup

Këshilla për të punuar fort është e zakonshme dhe shpesh e drejtë: Nuk takoni shpesh njerëz të suksesshëm që nuk kanë punuar fort — ose, të paktën, që nuk kanë punuar ndonjëherë fort. Por, fatkeqësisht, puna e palodhur nuk është e mjaftueshme. Nëse jeni të bllokuar në një punë ku puna intensive dhe orët e gjata nuk ju ndihmojnë të dilni në pah, ose nuk jeni të motivuar nga puna ose karriera juaj, ose nuk ka shumë kërkesë për atë që bëni, ose nuk keni qëllime apo një plan për të ardhmen tuaj, atëherë thjesht puna intensive nuk do t’ju çojë shumë larg. Prandaj, duhet të punoni më me mençuri përveçse më shumë.

Çfarë do të thotë të punosh “më me mençuri”?
Të punosh më me mençuri nënkupton disa gjëra:

Të bësh punën që ke në mënyrë inteligjente — të përqendrohesh në atë që është më e rëndësishme për shefin dhe për kompaninë tuaj.

Të planifikosh qëllimet dhe planet e karrierës për hapin tjetër — të kesh një strategji të qartë për të ardhmen tënde profesionale.

Të kalosh në një punë dhe një karrierë që të motivojnë dhe që kanë kërkesë të madhe për shërbimet që ofron — është shumë më e lehtë të kesh sukses kur je i motivuar për atë që bën, kur ka shumë njerëz që e kërkojnë, dhe kur të pëlqen të bësh atë që bën.

Imagjinoni që dëshironi të keni një karrierë në biznesin e restoranteve dhe puna që mund të merrni është pastrues enësh.

Së pari, është e mençur të pranoni këtë punë dhe ta bëni atë mirë. Është shumë më e lehtë të mësosh dhe të ndërtosh ekspertizë dhe kontakte nga brenda një industrie sesa nga jashtë saj.
Por, mund të punoni shumë dhe për një kohë të gjatë si pastrues i enëve dhe ende të mos keni karrierën që dëshironi. Prandaj, ndonëse jeni një pastrues i shkëlqyer, duhet të zhvilloni gjithashtu një plan për hapin tjetër. Ky hap mund të jetë një tjetër punë në të njëjtin restorant ose në një tjetër, shkolla kulinarie ose shërbimi ndaj klientit. Ose, nëse e keni vendosur që industria e restoranteve nuk është për ju, mund të jetë një profesion tjetër ose një industri tjetër.

Në çdo rast, nuk është e mençur të prisni që shefi të vlerësojë ekselencën tuaj në pastrimin e enëve dhe t’ju bëjë, për shembull, shef të ëmbëlsirave. Shefi ka më shumë shqetësime për të menaxhuar sesa karrierën tuaj.

Më mirë është të bëni një punë të shkëlqyer si pastrues i enëve — kështu fitoni besimin dhe mirënjohjen e kolegëve tuaj dhe ofroni vlerë reale për ekipin tuaj — dhe pastaj, në një kohë dhe vend të përshtatshëm, t’i thoni shefit që qëllimi juaj është të bëheni shef dhe që do të ishit mirënjohës për çdo këshillë se si të kaloni në hapin tjetër drejt këtij qëllimi.

Përgjigjja e shefit do të jetë treguese. Nëse shefi thotë, “Nuk kam dhënë kurrë një punë si kuzhinier për një pastrues enësh, dhe nuk do ta bëj kurrë,” atëherë lëvdojeni shefin për sinqeritetin e tij, vazhdoni të bëni një punë të shkëlqyer si pastrues i enëve, dhe përdorni kohën e lirë për të gjetur një rrugë tjetër për hapin tuaj të ardhshëm në karrierë — ndoshta një punë në një restorant tjetër me një shef më të hapur dhe fleksibël.

Nëse, nga ana tjetër, përgjigjja e shefit është, “Kalimi nga pastrimi i enëve në kuzhinier është i vështirë, dhe nuk ka shumë njerëz që mund ta bëjnë atë,” atëherë mund të thoni që jeni të sigurt që do të jeni një nga ata që mund ta bëjnë dhe të kërkoni nga shefi që të ju marrë parasysh kur të hapet një mundësi. Kur pozicioni vakant të hapet, do të ishte e mençur të kujtoni shefit interesat dhe qëllimet tuaja dhe ta kërkoni atë pozicion pune. Shpresojmë që deri atëherë, pasi shefi të ketë besim dhe të jetë mirënjohës për përkushtimin dhe kompetencën tuaj si pastrues enësh, ai do t’ju japë mundësinë e rritjes në detyrë.

Lexo edhe: Si të ndryshoni perceptimin tuaj të kohës (dhe të bëni jetën të duket më e gjatë)?!

Nëse ndodh kështu, nisni punën e re dhe bëni një punë të shkëlqyer — duke zhvilluar gjithashtu një plan për të arritur punën tjetër që dëshironi. Nëse nuk ndodh, përpiquni të kuptoni cilat janë kundërshtimet e shefit — pse ai/ajo nuk do t’ju japë atë punë — dhe mendoni se si të adresoni ato çështje me kalimin e kohës.

Çfarë të bëni nëse ndryshon ideja juaj për punën tuaj të ëndrrave

Natyrisht, pas një periudhe si pastrues enësh, mund të vendosni që restorantet nuk janë karriera që dëshironi në fund të ditës.

Kjo mund të ndodhë për një numër arsyesh, duke përfshirë:

Nuk ju pëlqen industria e restoranteve
Nuk ju pëlqen të bëni — dhe/ose nuk jeni të talentuar ose të motivuar për ndonjë punë në industrinë e restoranteve
Nuk ju pëlqen orari në industrinë e restoranteve (për shembull, nevoja për të punuar natën dhe fundjavë)
Nuk ju pëlqejnë shpërblimet dhe përfitimet në industrinë e restoranteve, OSE
Keni mësuar për industri ose profesione të tjera që mendoni se do t’ju pëlqejnë më shumë se industria e restoranteve.

Nëse keni vendosur të kaloni në një industri tjetër, “të punuarit me mençuri” si pastrues enësh nuk do të thotë të zhvilloni një plan për të arritur punën tjetër në kuzhinë ose restorant. Do të thotë të planifikoni një hap të mençur drejt asaj që doni të bëni.

Kalimi në industri të tjera do të jetë ndoshta më i vështirë se sa të merrni punën e radhës me rritje në detyrë në industrinë e restoranteve, sepse nuk do të keni avantazhin e kolegëve që tanimë i njihni dhe ju njohin dhe që e dinë se jeni të besueshëm, të aftë në punë. Por, me praktikë, do të mësoni si të paraqisni përvojën dhe aftësitë tuaja në një mënyrë që do t’ju ndihmojë të bëni këtë kalim.

Kostoja e kalimit në industri ose profesione të tjera mund të përfshijë gjithashtu të filloni nga fundi — ekuivalentin e “pastruesit të enëve” në industrinë tuaj të re. Por nëse industria e re është një përshtatje më e mirë për ju, atëherë kjo mund të vlejë.

Të vazhdosh të qëndrosh në një karrierë që e urren nuk është një formulë për kënaqësi ose sukses.

Kështu, ky është një shembull i punës “me mençuri” përveçse “më shumë”. Do të thotë të mos bësh vetëm një performancë të shkëlqyer në punën që ke tani, por gjithashtu të mbash gjithmonë në vëmendje  — dhe të zhvillosh dhe të zbatosh një plan për të marrë punën tjetër që dëshiron.

 

 

 

 

 

BI

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0