Çelsi i të qenit gjeni si Albert Einstein


Çelësi i i të qenit gjeni si Einstein është të mësosh se si të mendosh për një pyetje më gjatë. Shprehja më e famshme e Albert Einstein është: “Nëse do të kisha një orë për të zgjidhur një problem dhe jeta ime do të varej nga zgjidhja, do të kaloja 55 minutat e para duke përcaktuar pyetjen e duhur, pasi të dish pyetjen e duhur mund ta zgjidhësh problemin në më pak se pesë minuta.”

Anjshtajni gjithashtu deklaroi,

Nuk është se unë jam kaq i zgjuar, por qëndroj me pyetjet shumë më gjatë.

Për të qëndruar me pyetjet tona më gjatë, metoda e mendimit DSRP-së është një mënyrë e mirë.

Lexoni: Disa këshilla nga gjeniu Albert Ajnshtajn

Çfarë është të menduarit DSRP?

Kjo teknikë është zhvilluar nga Derek dhe Laura Cabrera – profesorë në Universitetin Cornell. Është një qasje e të menduarit për të strukturuar informacionin dhe pyetjet në mënyrë sistematike. Kjo qasje zbaton rregulla të thjeshta që qëndrojnë në themel të të menduarit. Këto rregulla të thjeshta janë Distinctions (Ndryshimet) – Systems (Sistemet) – Relationships (Marrëdhëniet) – Perspektivat (DSRP).

Përtej Metodës Sokratike

Cabrera na informon se ne duhet të mendojmë për DSRP-në si udhëzim dhe si një formë e re e pyetjeve Sokratike për shekullin 21. Ata zbuluan se metoda Sokratike e marrjes në pyetje i çon studentët në një pikëpamje bardhë-e-zi të botës, ku pyetjet e DSRP i nxisin ata të shohin hije të pakufijshme të grisë që aktualisht ekzistojnë në botë.

Me “DSRP Thinkquiry” Cabrera kërkoi të na ofrojë një mënyrë të re për të bërë pyetje të ndryshme.

“Ne donim që t’i nxisnim njerëzit të bënin pyetje të ndryshme. Pyetje që çojnë në njohuri të reja dhe përgjigje, por edhe më shumë pyetje. Pyetje strukturore që mund të jenë të përziera dhe të krahasohen për të formuar pyetje edhe më komplekse që konsistojnë në esencën e problemeve dhe sistemeve komplekse rreth nesh.”

Cabrera na ka dhënë një mënyrë të përmirësuar për të bërë pyetje më të mira. Ata na kanë dhënë jo vetëm një mënyrë për të qëndruar me një çështje më gjatë, por edhe një mënyrë më të mirë për të ndërtuar pyetje. Personalisht kam zbuluar se thjesht duke përdorur metodën e të menduarit DSRP, jam në gjendje të zbuloj ide të reja që më parë nuk i kisha në mendje.

Lexoni: Këshilla për jetën dhe punën nga Albert Einstein

Për mua, është sikur pyetjet të jenë blloqe Lego në një grumbull të rastit. Metodën e të menduarit DSRP është një mënyrë për të parë çdo bllok si një pyetje tjetër, ku puna jonë është thjesht t’i lidhim ato.

Për të mësuar më shumë rreth kësaj metode mund të klikoni online faqen www.thinkquiry.us

Për më shumë mund të lexoni librat Systems Thinking Made Simple dhe Thinking at Every Desk.

burimi: Lifehack

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale