Banka e Shqipërisë paralajmëron rrezikun e përdorimit të monedhës virtuale BITCOIN
Përditësuar së fundmi: 15/07/2017

Banka e Shqipërisë paralajmëron rrezikun e përdorimit të monedhës virtuale BITCOIN

Share
nga Anerola Torollari
Kor 15, 2017
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Banka e Shqipërisë i bën apel publikut shqiptar për rrezikun e investimit në monedhën virtuale BITCOIN. Në një deklaratë, Banka e Shqipërisë sqaron se kuadri ligjor në fuqi nuk e parashikon përdorimin dhe tregtimin e monedhave virtuale dhe, rrjedhimisht, në Shqipëri nuk mund të ketë subjekte të liçencuara për aktivitete të këtij lloji.

Në kushtet e mungesës së rregullave që do të disiplinonin aktivitetin financiar dhe mbikëqyrjen e tyre, për Bankën e Shqipërisë, veprimtaria e këtyre subjekteve karakterizohet nga një shkallë e lartë rreziku, pa garanci për mbrojtjen e klientëve nga humbja në investim. Banka e Shqipërisë sjell në vëmendje se investimi në monedha virtuale mbart rreziqe të shumta, të natyrave të ndryshme.

Vlera e monedhave virtuale të tregtuara apo investuara në platformat përkatëse të këmbimit është e paqëndrueshme dhe e pa garantuar. Tregtimi mund të manipulohet duke bërë që investuesi të përballet me humbje të mëdha. Këmbyesit e parasë virtuale janë shoqëri të panjohura, të parregulluara apo regjistruara në një juridiksion të caktuar.

Lexoni: Kosova me sytë nga Bitcoin, investojnë rreth 800 mijë euro

Kushdo që investon paratë e tij në monedhë virtuale, do të përballet me rrezikun e humbjes së tyre, si rrjedhojë e mashtrimeve apo e problemeve të natyrave të ndryshme që shoqëritë mund të shfaqin. Platformat janë vetëm virtuale dhe mjaft të ekspozuara ndaj sulmeve kibernetike, çka mund të sjellë humbjen e plotë të investimit, pa asnjë mundësi rikuperimi. Investimi në këto monedha është anonim dhe mund të përdoret nga individë të caktuar edhe për të mundësuar aktivitete të jashtëligjshme. Një shqetësim më vete është edhe keqpërdorimi i të dhënave personale, citon njoftimi i BSH-së.

Sipas BSH-së, regjistrimi në këto platforma kërkon identifikim përmes të dhënave personale, madje edhe biometrike. Duke qenë se platformat nuk janë subjekt i ligjeve dhe rregullave për mbrojtjen e të dhënave personale, nuk ka asnjë garanci që këto kredenciale do të administrohen në mënyrë të sigurtë për të shmangur vjedhjen apo keqpërdorimin e tyre.

Për shkak të rreziqeve të larta, Banka e Shqipërisë i bën apel publikut që të shmangë investimin në monedhë virtuale dhe t’i orientojë ato drejt produkteve dhe instrumenteve financiare të ofruara nga b dhe të mbikëqyrura.

Lexoni: Po nëse flluska e Bitcoin “shpohet”?

burimi: ata.gov.alEvente

Communication Skills Station

Maj 26, 2018
11 AM - 2 PM

Konferenca Spark.me 2018

Maj 26, 2018
në orën 09:00 AM - 27 Maj në 07:00 PM

Auto Sallon Tirana 2018, Edicioni i 3-të & Automotive Forum

Maj 31, 2018
6:00 PM - 9:00 PM, 1-3 Qershor, ora 10:00 AM - 8:00 PM

Startup Grind Tirana mirëpret Alketa Vejsiu

Qershor 6, 2018
5:30 PM - 8:30 PM

I do Real Estate – nga Eglent Bici

Qershor 7, 2018
10 AM - 12:30 PM

Startup Grind Europe Conference

Qershor 13, 2018
8 AM - 6 PM