Arben Malaj: debati agresiv e banal në politikë po ul besimin e qytetarëve


Komunikimi është kyç mes klientit dhe shitësit, punonjësit e punëdhënësit, e po ashtu mes politikës e qytetarëve. Por, komunikim brenda politikës e institucioneve reflekton po ashtu nivelin e qeverisjes dhe besimit që qytetarët kanë tek ata. Së fundi debatet janë shtuar pas refuzimit të Presidentit për dekretimin e Ministrit të Jashtëm. Prof.Arben Malaj, ekonomist, ish ministër i Financave, thotë se ky nivel debati duhet shmangur, në mënyrë që të mos shkatërrohet besimi i qytetarëve tek politika dhe të mos rritet dëshira për emigracion.

Nga prof. Arben Malaj

Qeverisja me agresivitet dhe banalitet është vetë-shkatërrues për një komb. Duke u bazuar në agresivitetin, banalitetin dhe shkallën e përfshirjes në banalitet reciprok të krerëve të institucioneve kushtetuese, ky realitet shoqëror dhe politik nuk gjendet në asnjë periudhë tjetër shtetformuese të vendit tonë. Në fazat e hershme të shoqërisë feudale, njerëz që ndjeheshin të fyer nga dikush, e ftonin ofenduesin e tyre në duel, ku njëri prej tyre do të vritej dhe të tjerët do të mësojnë që njerëzit nuk mund të fyhen lehtë.

Edhe në rastet e zbatimit të duelit, para fillimit të tij i kërkohej ofenduesit t’i kërkonte ndjesë të ofenduarit. Nëse kjo arrihej, arma nuk shkrepej.

Qeverisja me agresiviteti dhe banalitet publik, qeverisja me fise, klane apo “duele publike” është e pranishme edhe në shoqërinë moderne.

Vitet e fundit, në disa vende ka një prirje përkeqësuese të këtij fenomeni, por rregulli moral që askush nuk duhet të ofendojë kolegun e tij në mënyrë banale publike dhe jo publike, duhet të jetë një rregull i art dhe duhet zbatuar në mënyrë të detyrueshme nga çdo individ dhe në veçanti nga individë që kanë përgjegjësi publike.

Në shoqëritë moderne, e vetmja armë për të “vrarë” ofenduesin tuaj publik për shkak të mandateve tuaja publike, mbetet dhe duhet të jetë suksesi juaj në mandatet publike, politike dhe qeverisëse.

Një ofendim publik mund t’ju dëmtojë vetëm përkohësisht, por nuk ju vret dot sepse nëse keni mirëqeverisur dhe jeta e tyre është përmirësuar, me ju, në sfidat tuaja publike do të jenë disa qindra mijëra përkrahës publikë.

Si është e mundur që këta ofendues publikë me agresivitet dhe banalitet konkurrues, të përbetohen se po vuajnë nga lodhja për të plotësuar të gjitha kriteret për të ardhmen e Shqipërisë Euro-Atlantike, që me shumë sakrifica janë duke bërë gjithçka që është e mundur për ta bërë më të lehtë dhe më të mirë jeten e shqiptarëve?!

Për fat të keq, ky virus i agresivitetit dhe banalitetit publik shfaqet herë pas here edhe në Kosovë.

Duke ndjekur në median e shkruar, vizive dhe në rrjetet sociale agresivitetin dhe banalitetin në sulmet personale midis drejtuesve të institucioneve tona kushtetuese kushdo pyet veten, si mundet ky agresivitet dhe banalitet t’i bindë shqiptarët se Shqipëria po bëhet apo do të bëhet më mirë?!

Sa po e  vret shpresen kjo sjellje, sa po e vret dashurinë e të rinjëve për ta dashur dhe për të mos e braktisur atdheun e tyre?!

Lexo: Shumë PR, pak komunikim

Sa ky agresivitet dhe banalitet publik e ushqen pasigurinë e shqiptarëve dhe sa shumë e ushqen braktisjen e vendit… aq sa nga një vit në tjetrin dëshira për të ikur nga Shqiperia ka arritur deri në 60% të popullsisë?!

Shqiptarët po humbasin burimet humane më dinamike dhe novatore të zhvillimit, po humbasin shpresën për të ardhmen, po humbasin dinamizmin e shoqërisë tonë.

Vendi rrezikohet të sundohet nga ndenjat e frikës dhe jo vizionit, nga pasiguria e rendit dhe paqartësia e politikave ekonomike dhe ambjentit të biznesit. Po dominohet nga agresiviteti dhe banaliteti publik.

Të marra së bashku dhe të integruara në efektet e tyre direkte dhe indirekte ato e bëjnë më të vështirë të ardhmen tonë. Prandaj, eliminimi i këtij modeli banal të debatit publik është domosdoshmëri jetike për të sotmen dhe të ardhmen e vendit dhe Kombit tonë.

Lexo: Lufta më e madhe e njerëzimit është…

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale