7 mënyra për t'u bërë më inteligjentë çdo javë  - Business Magazine Albania

7 mënyra për t’u bërë më inteligjentë çdo javë 

inteligjentë

Kaloni kohë çdo ditë duke mësuar diçka të re. 

Për të qenë të suksesshëm në biznes, ju duhet një mendje e shkathët për t’iu përgjigjur problemeve më shpejt dhe duhet të jeni të aftë për të kuptuar çdo gjë që ju hidhet në rrugën tuaj. Me pak fjalë, aftësia juaj për të pasur sukses përcaktohet shpesh nga sa i zgjuar jeni. 

Me praktikë, çdokush mund të rrisë bazën e njohurive të tij, të mprehë intelektin e tij dhe të mësojë aftësi të reja. Ka një sërë mënyrash për të rritur aftësitë tuaja dhe për të zgjeruar kapacitetin tuaj mendor. Ne duhet të synojmë të kalojmë kohë çdo ditë duke mësuar diçka të re. Sa më shumë të mësojmë dhe sa më thellë të kuptojmë, aq më mirë mund të përmirësojmë performancën e trurit tonë dhe të rrisim kapacitetin tonë për të mësuar. 

Lista e mëposhtme përfshin mënyrat më të mira për të angazhuar mendjen tuaj dhe për të rritur inteligjencën tuaj në mënyrë që të mund të përballoni sfidat gjithnjë në rritje me të cilat përballeni. Duke ndjekur këto shtatë këshilla, mund të bëheni pak më të zgjuar çdo javë. 

Lexoni: Si njerëzit emocionalisht inteligjentë përdorin rregullin e Mark Twain për t’u bërë më bindës?!

  1. Kaloni kohë duke lexuar çdo ditë

Mendja është si një muskul: sa më shumë ta përdorni aq më i fortë do të bëhet. Leximi është një element i rëndësishëm për zhvillimin e mendjes tuaj, pasi është një nga mënyrat bazë për të fituar njohuri dhe për të mësuar. Përmes leximit mund të zbuloni gjëra të reja dhe të edukoheni për çdo temë. Leximi gjithashtu ndihmon në zhvillimin e anës suaj krijuese duke përfshirë imagjinatën tuaj. Fjalët, të folura dhe të shkruara, janë blloqet ndërtuese të ekzistencës sonë shoqërore dhe nëpërmjet fjalëve, ju mund të shkoni kudo në botë. 

Nëse po kërkoni të rrisni shpejt njohuritë tuaja, një mënyrë e thjeshtë është të përshpejtoni leximin tuaj. Shumica e njerëzve lexojnë me një shpejtësi mesatare prej 250 fjalësh në minutë. Me atë shpejtësi, do t’ju duheshin rreth gjashtë minuta për të lexuar këtë artikull. Por me leximin e shpejtë, ju mund ta shkurtoni atë kohë në gjysmë. Vetëm mbani mend, qëllimi është t’ju ndihmojë të konsumoni me shpejtësi më shumë informacion, jo thjesht të kaloni fjalët pa e kuptuar plotësisht kuptimin e tyre. 

  1. Përqëndrohuni në ndërtimin e një kuptimi më të thellë

Të bëhesh më i zgjuar kërkon më shumë sesa thjesht thithjen e informacionit, mençuria e vërtetë vjen nga të kuptuarit e thellë të një teme. Njerëzit më të suksesshëm vazhdimisht i kalojnë të gjithë të tjerët, sepse ata janë në gjendje të mësojnë shpejt aftësi të reja, të përshtaten me ndryshimet dhe të punojnë si në bashkëpunim ashtu edhe në mënyrë të pavarur. 

Ata përdorin një njohuri të thellë dhe kuptimplotë të botës së tyre dhe një mentalitet fleksibël për të kuptuar problemet dhe për të gjetur shpejt zgjidhjet. Baza e tyre e thellë e njohurive u jep atyre themelin që duhet të performojnë. 

Punoni për të ndërtuar në mënyrë të qëndrueshme një bazë të thellë dhe kuptimplotë njohurish mbi disa tema dhe çështje kyçe. Jini të sinqertë me veten në lidhje me fushat ku jeni të dobët dhe përpiquni të përforconi të kuptuarit tuaj për tema të rëndësishme derisa të keni një themel të fortë mbi të cilin mund të ndërtoni. Njohuritë janë kumulative, prandaj filloni me bazat. Ju duhet të keni një kuptim të fortë se si funksionon diçka përpara se ta rregulloni atë. Është mirë të kesh një gjerësi njohurish, por është gjithashtu e rëndësishme të bësh “zhytje të thella” për të kuptuar vërtet çështje të vështira dhe komplekse. 

  1. Vazhdimisht pyesni dhe kërkoni sqarime

Bërja e pyetjeve është faktori i vetëm më i rëndësishëm për t’u bërë më të zgjuar. Inovacioni gjithmonë fillon duke bërë pyetje dhe duke qenë kurioz. Ka vlerë të bësh pyetje sepse është mënyra se si ne i shtyjmë kufijtë e botës dhe mendjes sonë. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të nxisni një mendje kureshtare dhe të hapur duke vënë vazhdimisht në dyshim gjithçka. 

Nuk bëhet fjalë vetëm për të bërë pyetje; ju duhet të bëni pyetje të thella që hetojnë vlefshmërinë e supozimeve, analizojnë logjikën dhe eksplorojnë të panjohurën. Praktikoni të bëni pyetje që prekin thelbin e një çështje dhe kultivoni gatishmërinë për të kërkuar përgjigje. 

Si çdo gjë tjetër, zhvillimi i kësaj aftësie kërkon kohë. Ndërsa jeni duke punuar, duke lexuar ose duke u angazhuar në aktivitete, mbani një regjistër pyetjesh që ju vijnë në mendje për çdo gjë dhe gjithçka me të cilën jeni përfshirë. Mos kini frikë të kërkoni sqarime kur diçka nuk është e qartë.  

Lexoni: Inteligjenca emocionale si një program elektoral

  1. Diversifikoni ditën tuaj

Një nga mënyrat më të mira për të rritur inteligjencën tuaj përfshin përkuljen e zonave të ndryshme të trurit tuaj. Ju nuk do të bëheni më të zgjuar duke bërë të njëjtat gjëra çdo ditë. Ndërsa të kesh një rutinë është një gjë e mirë (kështu që trupi juaj e di se kur të ngrihet dhe kur është koha për të fjetur), ju nuk dëshironi t’i kaloni orët tuaja të zgjimit të mbërthyer në një gjë të përhershme. 

Duke ftuar një risi të vogël në jetën tuaj të përditshme, ju i mbani gjërat të freskëta dhe interesante. Kjo mund të nënkuptojë të shikoni një vend të ri për drekë, ose të shkoni për një shëtitje mesdite, ku i kushtoni vëmendje pamjeve dhe tingujve përreth jush. Ju gjithashtu mund t’i përzieni gjërat gjatë orarit të punës, thjesht duke gjetur mënyra të reja për të kryer detyrat tuaja të përditshme. 

Nëse keni punuar për një kohë për një gjë, provoni të kaloni në diçka tjetër. Kërkoni mënyra për t’i bërë gjërat pak më ndryshe. Kjo do të largojë mërzinë dhe do ta ndihmojë mendjen tuaj të qëndrojë e mprehtë dhe e fokusuar. Duke i përzierë gjërat, do të përdorni pjesë të trurit tuaj pak më ndryshe çdo ditë. Kjo ju ndihmon të rrisni inteligjencën tuaj duke ju detyruar të përkulni fuqinë e trurit tuaj në mënyra të ndryshme, mendoni për këtë si një stërvitje e përgjithshme për trurin tuaj. 

  1. Rishikoni informacionin e mësuar

Ne kujtojmë informacionin e ri më qartë menjëherë pasi e kemi mësuar. Nëse nuk e përdorni përsëri atë informacion menjëherë pasi ta keni mësuar, ai shpejt do të zhduket nga mendja juaj. Pas disa ditësh, ne mund të jemi në gjendje të kujtojmë vetëm pak nga ato që mësuam fillimisht. Për të rritur aftësinë tonë për të mbajtur mend, ne duhet ta ruajmë këtë informacion në kujtesën tonë afatgjatë dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të rishikojmë shpesh atë që kemi mësuar derisa të mbyllet në memorje. 

Bëni shënime ndërsa lexoni ose hulumtoni diçka, ose merrni disa minuta kur të keni mbaruar dhe shkruani pikat kryesore. Pastaj kaloni edhe disa minuta çdo ditë duke rishikuar këtë material. Duhet pak përpjekje, por pasi të bëhet zakon, do të habiteni se sa mirë një rishikim i shpejtë i informacionit do të ndihmojë të konfirmoni se e kuptoni atë dhe t’ju ndihmojë të shihni se në cilat fusha duhet të përqëndroheni. 

Mund të provoni gjithashtu të rishkruani informacionin ose të riorganizoni shënimet tuaja, kjo do të përforcojë në mënyrë aktive atë që keni mësuar. Akti i rishkrimit të shënimeve na ndihmon të qartësojmë të kuptuarit tonë për një temë dhe redukton kohën që na duhet për ta “rimësuar” atë kur duhet ta përdorim atë njohuri në të ardhmen. 

  1. Mbani gjurmët e ideve tuaja

Ndërsa punoni për të ndërtuar bazën tuaj të njohurive, do të zbuloni se mendja juaj zgjerohet dhe rritet në mënyra të reja. Nëse jeni duke e mbushur trurin tuaj me informacione të shkëlqyera, mendja juaj do të bëjë gjënë e saj dhe do të fillojë ta interpretojë atë informacion në një mënyrë të dobishme. Ju mund të zbuloni se jeni bërë papritmas një makinë idesh. Do të filloni të përjetoni “momente aha” – ato zbulime të vogla ku papritmas lidhni një ide me një tjetër për të krijuar një ide edhe më të madhe dhe më të mirë. 

Sigurohuni që po i mbani parasysh këto ide. Shkruajini ato, mbajini pranë dhe sigurohuni që të vazhdoni t’u referoheni atyre. Mbani mend, edhe idetë tuaja më të mëdha dhe më të mira janë krejtësisht të padobishme nëse nuk bëni diçka me to. Nëse keni një goditje gjeniale, por humbisni mendimet tuaja dhe nuk ktheheni kurrë për të ndërtuar mbi atë ide ose për ta përmirësuar atë, atëherë sapo keni humbur një mundësi të shkëlqyer! 

  1. Lejojeni veten të ndryshoni

Pavarësisht nëse e kuptojmë apo jo, ndonjëherë e mbajmë veten prapa. Ka raste kur edhe njerëzit më të zgjuar e lejojnë veten të lidhen me idetë dhe mënyrat e të menduarit të vjetruara ose të gabuara. Për t’u bërë vërtet inteligjentë, duhet t’i lejoni vetes të bëni gabime, të rrezikoni dhe të hidheni në mundësi dhe të mësoni nga të gjitha këto përvoja. 

Ju duhet t’i lejoni vetes të ndryshoni, të jeni të hapur ndaj gjërave të reja dhe në fund të bëheni një version më i mirë, i ndryshëm i vetes suaj. Duke e hapur veten ndaj burimeve të reja të njohurive dhe duke e shtyrë mendjen tuaj për të mësuar gjëra të reja, në fund mund të vini në dyshim disa nga mendimet tuaja të vjetra, themelore. Ju mund të zbuloni se disa nga perceptimet tuaja ishin të gabuara, ose se pikëpamjet tuaja nuk ishin të bazuara në fakte. 

Lexoni: Taylor Swift jep një mësim të fuqishëm përsa i përket inteligjencës emocionale

Sfidoni idetë, diskutoni ato me të tjerët, dëgjoni anët e tjera dhe përkulni aftësitë tuaja analitike. Por jini të hapur për të ndryshuar mendjen tuaj. Dhe mbi të gjitha, jepini vetes hapësirë për t’u rritur dhe për të vazhduar rrugën tuaj drejt kërkimit të mençurisë. Ndërsa bëheni më të zgjuar, suksesi do t’ju ndjekë. 

/entrepreneur

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #31 - Prill 2023
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0