4 thënie të rëndësishme të lidershipit


Edhe unë si çdokush që kërkon të rrisë biznesin e vet i “drejtohem” figurave të suksesshëm dhe liderave të biznesit për këshilla.

Këto lloj citimesh nuk janë të vështira për t’u gjendur. Ka shumë ‘banalitete’ biznesi. Qindra mijëra libra biznesi publikohen çdo vit, gazetat dhe revistat “rënkojnë” nga intervistat e “të famshmëve” CEO dhe media sociale bën të mundur që figura të shquara të komunikojnë në mënyrë të drejtëpërdrejtë me publikun në një mënyrë që nuk ishte e mundur një dekadë më parë.

Si rezultat i kësaj, këshilla e mirë varroset nën moçalin e opinionit kontradiktot, gjysmë të formuar dhe të natyrës së anekdotave. Bëni një navigim të gjatë në Internet dhe mundësisht do të gjeni një citim autoritar nga një figurë e shquar që thotë pikërisht të kundërtën e atyre principeve të biznesit që i konsiderojmë aq të dashura.

Por në raste të rralla, është e mundur të ngecësh në një thënie e cila “kap” mençurinë e vërtetë. Këtu janë katër thëniet që kam zbuluar në karrierën time të tri dekadave.

1. “Çdokush e ka një plan deri në momentin që goditet në gojë.”— ish kampion bote në boks Mike Tyson

Kur del në ring, nuk ka më kohë për plane dhe planifikim. Koha për veprim ka filluar, kështuqë bëni mirë të keni perfeksionuar planin “A” të lojës dhe të jeni gati për të ekzekutuar dhe improvizuar. Është koha ose “ta bësh”, ose “ta thyesh”.

A do të thotë kjo që planifikimi është një aktivitet i padobishëm? Larg nga kjo, planifikimi efektiv është thelbësor për suksesin e biznesit, por në njëfarë pike, është koha për të bërë një hap më sipër dhe të shikoni nëse ia dilni.

2. “Ne do të vlerësonim se përafërsisht, një mjeshtër ka shpenzuar mbase 10,000 deri në 50,000 orë duke vështruar pozicionet e shahut.” — studiuesit Herbert Simon dhe William Chase

Me këtë shprehje mund të jeni më familjar me versionin më ‘mediatik’ të këtij citimi, të ashtuquajturën “10,000 orët e praktikës” nga “Outliers” të Malcolm Gladwell, por studimi i cili u dha çmimin Nobel Simon dhe Chase formon bazat e vlerësimit të Gladwell.

Që kur u botuar libri i Gladwell, specifikat e sundimit janë kritikuar shumë. Megjithatë, koncepti që shtrihet pas kësaj, se brilanca dhe mjeshtëria duan kohë, qëndron.

Në një kohë që lëvdohet mentaliteti i të pasuruarit në mënyrë të shpejtë, shfaqja me një aplikacion ose model biznesi të ri dhe lançimi i tij për miliona (ose miliarda) është një karrierë e realizueshme. Megjithatë, për ata që interesohen në ndërtimin e diçkaje që zgjat, mjeshtëria dhe durimi, fokusi dhe dedikimi që duhen për të, janë çelësi i suksesit.

3. “Sepse truri yt nuk ka tru”–autor dhe ekspert i produktivitetit David Allen

Shprehjen fjalë për fjalë nuk keni për ta gjetur në ndonjë prej librave të David Allen (këtë e ka thënë veç gjatë një podcast që regjistruam bashkë), por është argumenti i vetëm më i mirë që kam dëgjuar për të perfeksionuar produktivitetin personal.

Ideja është te truri juaj ka nevojë të jetë i lirë për të menduar në atë moment. Ai nuk mund të mbajë të gjitha llojet e nocioneve rreth asaj që duhet të ishit duke bërë kur nuk është ndërtuar për këtë gjë. Ashtu siç thotë Allen, truri juaj nuk është mjaftueshëm i zgjuar për t’ju kujtuar gjërat që duhen bërë; shpeshherë ai ju kujton për diçka rreth orës 3 të mëngjesit kur ai është më i lirë.

Rrjedha e të dhënave që truri juaj është i detyruar të përpunojë çdo ditë është masive. Deri në momentin që ju gjeni mënyra të qenësishme për t’i perceptuar dhe menaxhuar ato nga jashtë, ato do “t’ju hanë për së gjalli.” Allen rekomandon të kemi një mendje të kthjellët duke e mbajtur shënim çdo gjë, duke identifikuar verpimin e radhës që duhet ndërmarrë për çdo detyrë dhe duke iu referuar listës rregullisht.

4. “Le të bëhemi të vërtetë, ose të mos luajmë fare”—Autor dhe këshillues shitjes Mahan Khalsa

Ky është në fakt titulli i një libri, por jep këshilla thelbësore: Tregohu i rritur në botë. Hiqini qafe pretendimet false në të cilat angazhohemi çdo ditë, dhe fokusohuni në zhvllimin e një etike pune, duke ndjekur të vërtetën dhe duke qëndruar të hapur ndaj të gjitha mundësive të jetës.

 

/Shkruar nga Les Mckeown, publikuar nga Entrepreneur.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale