2017, prodhimi i energjisë elektrike në vend bie 37%


Prodhimi i energjisë elektrike nga hidrocentralet private sa vjen e rritet në peshë. Sipas të dhënave të Institutit të Statistikave vitin e kaluar u rrit me 5%, duke arritur në 35 % të totalit të prodhimit.

Nga bilanci i energjisë në vitin 2017, energjia elektrike në dispozicion u rrit me gati 5%. Prodhimi neto vendas është 4.525 GWh, nga 7.136 GWh energji të prodhuar në vitin 2016, duke shënuar rënie të prodhimit prej gati 37 %.

Thatësirat sollën ulje tek të gjithë prodhuesit e energjisë në vend, si hidrocentralet publike (-42,7 %) dhe hec-et private e koncensionare (-21,3 %).

Ulja e theksuar e prodhimit të energjisë elektrike, në 2017-ën, ndikoi në rritjen e importeve dhe rënien e eksporteve të energjisë elektrike. Importet bruto (energji në marrje) u rritën mbi 86 %, ndërsa sasia e eksporteve bruto (energji në dhënie) u ul me gati 74 %, krahasuar me vitin 2016.

Sipas INSTAT, hidrocentralet publike realizuan mbi 64% të prodhimit të energjisë elektrike për vitin 2017, nga  71,4 % që realizuan në 2016. Përqindja që zënë hidrocentralet private dhe koncensionare në prodhimin neto vendas të energjisë elektrike është 35,5 %, nga 28,6 % ishte një vit më parë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale