Kjo pajisje ju lejon të flisni me kompjuterin tuaj pa thënë asnjë fjalë » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 11/07/2018

Kjo pajisje ju lejon të flisni me kompjuterin tuaj pa thënë asnjë fjalë

Share
nga Anerola Torollari
Kor 11, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Hulumtuesit e MIT kanë zhvilluar një ndërfaqe kompjuterike që mund të përkthejë fjalët që përdoruesi i mendon, por në fakt nuk i thotë me zë të lartë.

Sistemi përbëhet nga një pajisje që është wearable dhe një sistem kompjuterik. Elektrodat në pajisje marrin sinjale neuromuskulare në nofullën dhe fytyrën që shkaktohen nga verbalizimet e brendshme – duke thënë fjalë “në kokën tënde” – por nuk janë të dukshme për syrin e njeriut. Sinjalet ushqehen me një sistem të machine-learning që është trajnuar për të lidhur sinjalet e veçanta me fjalë të veçanta.

Pajisja përfshin gjithashtu një palë kufje, të cilat transmetojnë dridhje përmes eshtrave të fytyrës në veshin e brendshëm. Për shkak se nuk e bllokojnë kanalin e veshit, kufjet mundësojnë që sistemi të përcjellë informacione tek përdoruesi pa ndërprerë bisedën ose duke ndërhyrë me përvojën auditive të përdoruesit.

Pajisja është kështu pjesë e një sistemi të plotë të silent-computing që lejon përdoruesin të marrë përgjigje për problemet e vështira kompjuterike. Në një nga eksperimentet e studiuesve, për shembull, subjektet përdorën sistemin për të raportuar në heshtje lëvizjet e kundërshtarëve në një lojë shahu dhe po në atë heshtje të merrnin përgjigjet e rekomanduara nga kompjuteri.

Motivi për këtë ishte ndërtimi i një pajisjeje IA – një pajisje inteligjente,” thotë Arnav Kapur, një student i diplomuar në MIT Media Lab, i cili udhëhoqi zhvillimin e sistemit të ri. “Ideja jonë ishte: A mund të kemi një platformë kompjuterike më të brendshme, që bashkon njeriun dhe makinën në disa mënyra dhe që ndihet si një zgjatje e brendshme e aftësive tona konjiktive?”

burimi: weforum


Evente

Rikthehet TË RINJTË FLASIN!

Korrik 31, 2019
2 PM – 5 PM