Vendimet nuk mësohen

Vendimet

Nuk ka klasë të quajtur “vendimmarrje”. Marrja e vendimeve të drejta nuk është një aftësi, por më tepër një seri mjetesh dhe kornizash. Ajo që i dallon vazhdimisht vendimmarrësit e mirë nga ata të dobët është një seri e kornizave dhe mjeteve të ndryshme mendore.

Shumica prej nesh veprojnë si një marangoz me vetëm një çekiç. Për një marangoz, çdo problem duket si një gozhdë. Pavarësisht nga puna, ne nxjerrim çekiçin dhe përpiqemi ta bëjmë atë të funksionojë. Ndërsa një çekiç mund të kryejë shpesh punën, krijohet një kosto. Një vendim i dobët mund të kushtojë jetë, të ndikojë në vendin ku ndodhemi, apo edhe të fillojë një luftë. Një “çekiç” nuk është i mjaftueshëm, prandaj duhen akoma më shumë mjete.

Për të mbushur kutinë e mjeteve “mendore”, shikoni rreth organizatës tuaj dhe gjeni disa mentorë. Bëjuni pyetje të bezdisshme dhe përpiquni të mësoni sa më shumë prej tyre. Kthehuni në universitet për të marrë një MBA. Lexo gjithçka që mundesh për marrjen e vendimeve dhe mjetet që duhen për të zhvilluar.

Falë internetit, nuk je më i kufizuar në organizatën ose universitetin tënd. E gjithë bota ishte në dispozicionin tënd. Mund të gjesh mësuesit më të mirë në botë, të mësosh mjetet dhe kornizat e tyre dhe t’i shtosh ato në kutinë tënde të mjeteve mendore.

“Sa më shumë plakesh, aq më shumë kupton se sa lloje njerëzish inteligjent ka. Ka shumë njerëz të zgjuar, por dhe budallenj”.

-Jeff Bezos

Mendja është makinë për përputhjen e modeleve.

Mendja punon si një makinë. Modelet mendore janë pjesë e njohurive që përfaqësojnë një koncept. Graviteti është një model. Kështu është edhe mendimi, përmbysja dhe entropia probabiliste. Modelet mendore formojnë mënyrën se si mendoni, si i qaseni problemeve dhe si identifikoni informacionin që ka rëndësi dhe injoroni atë që nuk ka. Modelet mendore në kokën tuaj janë aftësitë tuaja njohëse. Mendoni për gjendjen e jetës, karrierën, biznesin, marrëdhëniet kryesore, çdo gjë që ka të bëjë me ju.

Jo të gjitha vendimet kanë rëndësi. Shumica e vendimeve, si p.sh., çfarë të veshësh, janë të parëndësishme. Pasojat e këtyre vendimeve nuk kanë rëndësi. Megjithatë, disa vendime janë kritike – ato ndryshojnë jetën tonë. Pavarësisht se kujt t’i besosh, ku të jetosh, apo martesa, këto vendime jehojnë për vite me radhë. Megjithatë, shumica prej nesh nuk ka aftësitë e duhura për të menduar përmes këtyre problemeve. Si rezultat, ne shpesh biem përsëri në listën pro-con, ku ju rendisni të gjitha gjërat pozitive që ndodhin nga njëra anë dhe gjërat negative nga ana tjetër. Ndërsa është e dobishme kur vendosni se çfarë të hani për drekë, lista pro-con vjen me shumë pika të verbëra.

“Unë e konsideroj si një humbje kohe për të kaluar kalvarin e ngadaltë dhe të dhimbshëm të konstatimit të gjërave për veten, nëse këto gjëra, të njëjta, janë konstatuar dhe vënë në dispozicion nga të tjerët.”

—Thomas Edison

FSBLOG

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale