Tregtia e jashtme e mallrave për muajin Dhjetor 2015 pëson rënie


Publikimi i fundit i INSTAT në lidhje me eksportet dhe importet e mallrave gjatë muajit Dhjetor 2015.

Më 28 Janar 2016: Në muajin Dhjetor 2015 eksportet e mallrave arritën vlerën 18 mld lekë, duke u ulur me 7,7 % në krahasim me Dhjetor 2014 dhe 8,5 % në krahasim me Nëntor 2015. Importet e mallrave në muajin Dhjetor 2015 arritën vlerën 53 mld lekë, duke u ulur me 2,2 % në krahasim me Dhjetor 2014 dhe rritur me 8,0 % në krahasim me Nëntor 2015. Deficiti tregtar i këtij muaji është 35 mld lekë, duke u rritur me 0,9 % krahasuar me Dhjetor 2014 dhe 18,9 % në krahasim me Nëntor 2015.

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të eksporteve: Ulja vjetore e eksporteve prej 7,7 % këtë muaj është ndikuar kryesisht nga grupet: “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” me -9,8 pikë përqindje, “Materiale ndërtimi dhe metale” me -5,0 pikë përqindje, “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” me -1,2 pikë përqindje. Në ndryshimin vjetor të eksporteve kanë ndikuar pozitivisht grupet: “Tekstile dhe këpucë” me +4,8 pikë përqindje, “Ushqime, pije, duhan” kanë kontribuar me +2,7 pikë përqindje, “Lëkurë dhe artikuj prej tyre” me +0,3 pikë përqindje.

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të importeve: Ulja vjetore e importeve prej 2,2 % këtë muaj është ndikuar kryesisht nga grupet: “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” me -4,1 pikë përqindje, “Materiale ndërtimi dhe metale” me -1,3 pikë përqindje, “Makineri, paisje dhe pjesë këmbimi” me -0,6 pikë përqindje. Në ndryshimin vjetor të importeve kanë ndikuar pozitivisht grupet: “Tekstile dhe këpucë” me +2,3 pikë përqindje, “Ushqime, pije, duhan” me +0,5 pikë përqindje, “Produkte kimike dhe plastike” me +0,5 pikë përqindje.

Në muajin Dhjetor 2015, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me Dhjetor 2014 janë: Italia me 7,9 %, Spanja me 26,3 % dhe Greqia me 32,2 %. Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe janë: Kosova me 29,6 %, Gjermania me 11,9 %, dhe Kina me 25,4 %. Në muajin Dhjetor 2015, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me Dhjetor 2014 janë: Turqia me 22,9 %, Kina me 5,5 % dhe Gjermania me 30,0 %. Ndërsa vendet me të cilat importet kanë pasur uljen më të madhe janë: Italia me 4,9 %, Greqia me 10,2 % dhe Spanja me 45,9 %.

Shkëmbimet tregtare me vendet e BE zënë 66,6 % të gjithë tregtisë. Në Dhjetor 2015, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 80,3 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zënë 62,0 % të importeve gjithsej. Partnerët kryesorë tregtarë janë Italia (36,9 %), Turqia (7,4 %), Kina (7,2 %) dhe Gjermania (7,0 %).

 

/INSTAT/

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale