TET, programi më i madh në Shqipëri për sipërmarrjen te gjimnazistët, po vjen në Tiranë!


TET – I pari kamp sipërmarrjeje vetëm për gjimnazistë!

Çfarë është TET?

TET (Tomorrow’s Entrepreneurs Tirana) është një program 23 javor për të përfshirë gjimnazistët në të mësuarit praktik duke vizituar biznese vendase në Tiranë. TET u ofron nxënësve mundësinë e të paturit mentorë personalitete të biznesit. Çdo nxënësi i jepet mundësia të fillojë një biznes të vërtetë me qëllimin për t’i ndihmuar që të përdorin të gjitha burimet për të pasur sukses në ekosistemin e sipërmarrjes në Tiranë dhe më tej.

Studentët gjithashtu formojnë lidhje mentorshipi me profesionistë nga komuniteti i bizneseve. Synimi i TET është të shtyjë nxënësit të mendojnë në mënyrë kritike që të punojnë me kualitet dhe në mënyrë të vazhdueshme. TET është i vetmi program i dizenjuar që të përfshijë nxënësit në të mësuarit praktik dhe të zgjojë interesin nëpërmjet komunitetit të tyre. Në vend që të flasim për sipërmarrjen në mënyrë abstrakte, TET i fton nxënësit të mësojnë në bizneset përreth tyre.

Si funksionon TET?

Tre ditë në javë, nga e Marta deri të Enjten, nxënësit takohen për 90 minuta në biznese në Tiranë. Gjatë këtyre vizitave ata përfshihen në diskutime me sipërmarrës dhe dëgjojnë folësit e ftuar. Përgjatë kursit kohor të TET secili nxënës zhvillon dy plane biznesi (një për biznesin në grup dhe një për atë personal) që u prezantohen bankierve dhe investuesve. Në përfundim të TET nxënësit paraqesin bizneset e tyre personale në Panairin Final nga Albania’s Business Generation.

Facilitatorët

Nxënësit e TET janë gjithnjë të shoqëruar gjithnjë nga të paktën një facilitator. Facilitatorët e TET janë profesionistë nga fusha e biznesit të cilët janë përkushtuar për të shoqëruar nxënësit përgjatë rrugëtimit të tyre në TET. Ata zotërojnë aftësi, njohuri, dhe lidhje në botën e biznesit vendas por më rendësishmja, ata janë ndërtues marrëdhëniesh. Këtë vit, TET ka dy facilitatorë. Njihi facilitatorët e TET më poshtë.

Eneriko Hajdaraj

Eneriko Hajdaraj është lead auditor i akredituar për sisteme manaxhimit dhe konsulent biznesi prej katër vitesh gjatë të cilave ka asistuar sipërmarrje në Shqipëri dhe Kosovë ku në sajë të përvojës së tij ka arritur që sipërmarrjet të promovohen në tregun ndërkombëtar. Eneriko është trajner i certifikuar për zhvillimin e aftësive ndërpersonale të sipërmarrësve. Ai është trajnuar në fusha si: planifikim biznesi dhe financiar, inovacion, manaxhim projektesh dhe fondesh publike dhe donator ndërkombëtar, etj. Eneriko është diplomuar në Tirana Business University, në fakultetin Administrim Biznesi.

Oltjon Valisi

Oltjon Valisi është pjesë e ekipit akademik për lëndët Sipërmarrja dhe Menaxhim Projekti si dhe Menaxher i Marketingut dhe Marrëdhënieve me Publikun pranë Tirana Business University (TBU). Më herët, Oltjoni është angazhuar si konsulent biznesi pranë EJ Business Consulting. Ai vijon të asistojë disa ekipe studentësh në rrugëtimin e tyre drejt sipërmarrjes përmes Inkubatorit të Biznesit në TBU.

Rreth Albania’s Business Generation

ABG është një organizatë e nisur nga 4 studentë në Mars të vitit 2016 për të fuqizuar sipërmarrjen tek të rinjtë shqiptarë. ABG nisi kampin e parë të sipërmarrjes në Shqipëri për gjimnazistë që të sillnin në jetë idetë e tyre. ABG ka përgjedhur 106 nxënës deri më sot për të qenë pjesë e programeve mbi sipërmarrjen nga 600+ aplikime në total.

https://youtu.be/qDpnqk-UU2k

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale