Teknologjia mbrapa bitcoin është vetëm në gjysmën e rrugës së evolucionit të saj » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 18/01/2018

Teknologjia mbrapa bitcoin është vetëm në gjysmën e rrugës së evolucionit të saj

Share
nga Anerola Torollari
Jan 18, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Publiciteti rreth bitcoin dhe teknologjisë së saj blockchain është i vërtetë. Por ne jemi ende në gjysmën e rrugës që blockchain i duhet për të arritur pjekurinë e plotë.

Blockchain, i cili shpjegohet më së miri si një sistem i decentralizuar, njihet më së miri si teknologjia që qëndron prapa bitcoin-it të kuq.

Sipas bankës Credit Suisse, një sondazh i kryer nga Forumi Ekonomik Botëror zbuloi se 58% e drejtuesve parashikojnë 10% të PBB-së botërore për t’u “ruajtur në blockchain para vitit 2025.”

Lexoni: Bitcoin vështirë të tregtohen në Shqipëri, por ka grupe që verifikojnë transaksionet

Ky është viti në të cilin Credit Suisse pret që teknologjia të arrijë pjekurinë e plotë. Për momentin, teknologjia është në mes të prototipit dhe fazës pilot.

Ja një grafik që ilustron afatet kohore të zhvillimit të bllokut blockchain:

2017 ishte viti ku shumë partneritete të blockchain u realizuan. Në shërbimet financiare, për shembull, disa banka nisën sipërmarrje bashkëpunuese për të testuar blockchain.

Në Dhjetor, UBS prezantoi një projekt pilot me disa banka, të cilat do të ndihmojnë në përgatitjen e tyre për Tregjet në Direktivën e Instrumenteve Financiare (MIFID) II, një rregullator gjithëpërfshirës në Europë që u zhvillua këtë vit.

Në vend që t’i besosh një pale të tretë për të shqyrtuar të dhënat dhe pastaj të japë feedback lidhur me saktësinë e të dhënave të secilës palë, bankat do të mbështeten në blockchain.

Shërbimet financiare nuk janë industria e vetme që do të përfitojnë nga blockchain, sipas bankës.

Në fushat ku ka ndoshta më shumë hapësirë për të eksperimentuar me aplikacione të botës reale, siç janë produktet e konsumit dhe prodhimi, ne kemi parë që kompanitë filluan të vendosin zgjidhje të blockchain gjatë vitit 2017,” tha Credit Suisse.

Lexoni: Arben Malaj paralajmëron kujdes me bitcoin

Sa i përket vitit 2018, banka tha se do të jetë një vit kritik.

Zgjidhjet Blockchain do të hyjnë në prodhim në industri të tilla si pagesat dhe financimi i tregtisë, ku përdorimi i blockchain është menjëherë i dukshëm,” tha banka.

burimi: BI