Bitcoin vështirë të tregtohen në Shqipëri, por ka grupe që verifikojnë transaksionet
Përditësuar së fundmi: 08/01/2018

Bitcoin vështirë të tregtohen në Shqipëri, por ka grupe që verifikojnë transaksionet

Share
nga Albana Mucaj
Jan 08, 2018

Kriptomonedhat kanë filluar të njihen e eksplorohen së fundmi në Shqipëri, por ende nuk kuptohen nga pjesa më e gjerë e popullsisë. Kjo vjen si pasojë e skepticizmit nga media apo institucionet shtetërore por edhe për shkak të barrierave në akses për transaksionet.

Megjithatë, në Shqipëri ekzistojnë individë a grupe individësh, të cilët kanë konfiguruar të ashtuquajturat “mining pools”, të cilat bëjnë verifikim për transaksionet Bitcoin dhe përfaqësojnë një pjesëmarrje aktive në rrjet. Verifikimi i transaksioneve nga minatorët e mban rrjetin të sigurt nga mashtrimet, thonë inxhinerët IT. Protokolli të cilit Bitcoin i mbivendoset, i ashtuquajtur Blockchain (zinxhir blloqesh), eleminon nevojën e palëve qëndrore, për shembull, institucionet financiare që njohim sot, dhe mundëson ndërveprim mes palëve të  cilat nuk i besojnë njëra-tjetrës.

Me gjithë vizionin e krijuesit të Bitcoin në 2008, aktualisht Bitcoin nuk po përdoret si mjet shkëmbimi por shihet si mundësi investimi duke qenë se për shkak të sasisë së limituar të përcaktuar në kod, çmimi rritet sa herë që njerëzit blejnë. Në qarkullim ka 21 milionë bitcoin, ndërsa janë blerë 15 milionë.

Në këtë aspekt, mendimet skeptike rreth Bitcoin e krahasojnë kriptomonedhën me skemat piramidale.

Lexoni: https://businessmag.al/eshte-bitcoin-nje-skeme-ponzi/

Përtej dyshimeve që lindin nga kriptomonedhat, teknologjia Blockchain shihet si revolucionare në atë që mund të përdoret veçmas kriptomonedhave, për shembull në industri të ndryshme duke mundësuar palë të ndryshme të ndërveprojnë politikisht në mënyrë të decentralizuar. Ky revolucion pritet të jetë i ngjashëm me atë të viteve ’90 kur bota njohu internetin.

Artiona Bogo, zhvilluese Blockchain në kompaninë SAP, ka zhvilluar këto ditë një sërë takimesh informuese në Tiranë. Një prej takimeve të zhvilluara në ambientet e Neww Media Communication, Mindset 3 Consulting dhe Business Magazine Albania u përqëndrua te aplikimet e Blockchain dhe sesi Blockchain përdoret për inovacion social. Në lidhje me Bitcoin, Artiona shprehet se mbetet për t’u parë por si njeri i teknologjisë nuk ka investuar me qëllime spekulative, por është besuese e vizionit që krijuesi i Bitcoin i parashtroi botës ne 2008.


Evente

Panairi i Sipërmarrjeve me Impakt Social

Janar 22, 2019
ora 10:00 – 15:00