Stop me kriza! Letra e sipërmarrësve drejtuar politikës » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 22/05/2019

Stop me kriza! Letra e sipërmarrësve drejtuar politikës

Share
nga Admin
Maj 22, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Në një shtet të vogël, apo në tregun global, humoret e politikës rëndojnë njësoj mbi sipërmarrjen private dhe çdo qytetar. Ditët e fundit më shumë se 170 kompani të përmasave ndërkombëtare i kanë nisur një letër të hapur presidentit të SHBA-ve Donalt Trump, duke e ftuar të rimendojë edhe një herë vendimet e tij për tregtinë me Kinën. Ata thonë se ky vendim ka rritur taksat e tarifat e tyre.

Në një cep më të vogël të botës, në Shqipërinë me më pak se 3 milionë banorë, grupimi i sipërmarrjeve të të gjithë sektorëve të ekonomisë i drejtohet politikës po ashtu me një letër të hapur.

Forumi i Dhomave të Tregtisë dhe Shoqatat e Sipërmarrjes private u kanë bërë thirrje drejtuesve politikë në vend të ulin tensionet politike pasi po krijohet një kosto e lartë në ekonomi.

Të shqetësuar nga situata politike, ata u kërkojnë liderëve të partive të gjejnë ZGJIDHJE pa humbur kohë.

“Përvoja nga krizat e mëparshme që ka kaluar vendi ynë gjatë 30 viteve, kanë treguar se gjithmonë është gjetur një zgjidhje, por diferenca është tek kohëzgjatja dhe fatura e paguar. Faturë që e kanë paguar dhe vijojnë ta paguajnë konsumatorët, taksapaguesit dhe e gjithë ekonomia shqiptare”, thuhet në deklaratën e përbashkët të tyre.

Sipërmarrit theksojnë se ka një stepje të shpenzimeve dhe investimeve nga konsumatori vendas dhe investitorët si vendas dhe të huaj.

“Në këtë situatë të krijuar, më shumë nga të gjithë po cënohet sipërmarrja private, si kontribuesi kryesor i zhvillimit ekonomik të vendit, me 85% të prodhimit të përgjithshëm vjetor (GDP) dhe  me punësimin. 9 në 10 shqiptarë sot punojnë në sipërmarrjen private”, thuhet në deklaratën e Forumit.

Në mënyrë që të vijojë prodhimi, ruajtja dhe gjenerimi i vendeve të reja të punës, sipërmarrja sot më shumë se kurrë, ka nevojë për politikat e duhura dhe stabilitetin politik, për të krijuar një mjedis të sigurtë dhe inkurajues për investime.

Shenjat dhe sinjalet e para për shkak të krizës politike janë të dukshme, sipas tyre, në të gjithë sektorët e ekonomisë së vendit, ndërsa duket edhe më e rëndë për turizmin në prag të fluksit të lartë të tij.

“Gjithmonë është e mundur një zgjidhje pa kaluar në përkeqësim. Apeli ynë ndaj elitës politike është që mosmarrëveshjet që keni, zgjidhini duke demonstruar një sjellje të përgjegjshme dhe duke patur në mendje jo interesin e ngushtë partiak dhe të pushtetit, por interesin e shqiptarëve dhe të vendit”, thuhet në forum.

Në letër thuhet:

Në një situatë të tillë politike të krijuar, i sjellim ndërmend klasës politike se:  

-Biznesi vendas dhe i huaj apelon për stabilitet politik, i cili i shërben klimës së mirë dhe qëndrueshmërisë ekonomike të vendit.

-Klima e tensionuar politike ndikon negativisht për të gjithë ato që kanë në planet e tyre  të investojnë në Shqipëri dhe se:

“Sipërmarrja beson vetëm te ligjshmëria dhe dialogu, i cili sjell normalitet, zhvillim dhe integrim!”, mbyllin letrën e tyre grupimet e biznesit.