Si të rritet bashkëpunimi ndërmjet universiteteve dhe industrisë » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 27/08/2019

Si të rritet bashkëpunimi ndërmjet universiteteve dhe industrisë

Share
nga Eridon Elshani
Gus 27, 2019
-Manages Business Mag Kosovo
lexo me teper >

Bashkëpunimet midis universiteteve dhe industrisë u kanë dhënë jetë shumë zbulimeve ndër vite.

Ka shembuj të shkëlqyeshëm të një bashkëpunimi të frytshëm midis universiteteve, partnerëve të industrisë dhe bizneseve të vogla. Shumë ide nga hulumtimet në universitete janë vënë në përdorim përmes bashkëpunimit midis universiteteve dhe kompanive.

Përpjekjet për të gjetur zgjidhje për sfida komplekse sociale, mjedisore dhe ekonomike – për shembull, në energji, mjedis, shëndetësi ose siguri – kanë kërkuar gjithnjë e më shumë bashkëpunim midis universiteteve dhe industrisë sepse pak organizata kanë aftësinë e brendshme për të dhënë rezultate më vete.

Universitetet, akademikët dhe financuesit e tyre gjithashtu dëshirojnë të shohin rezultatet e hulumtimit të tyre të realizuar në praktikë. Ekziston një prirje midis grupeve aktuale të studentëve për të eksploruar karrierat në sipërmarrje, shpesh me fokus në ndërmarrjet shoqërore.

Një grup ekspertësh të teknologjisë u takuan kohët e fundit në Tianjin, Republika e Popullit të Kinës, në Takimin Vjetor të Forumit Ekonomik Botëror të Kampionëve të Ri dhe identifikuan një numër të sfidave dhe mundësive të përbashkëta që garantojnë hulumtime dhe diskutime të mëtejshme.

Universitetet duhet të mbështesin talentet e tyre

Bashkëpunimi universitet-industri kërkon një menaxhim të kujdesshëm dhe mund të sjellë shumë përfitime. Këto përfshijnë një rrjedhë të dyanshme të ideve: dhe ato gjithashtu mund t’i japin shtysë hulumtimeve të ndryshme.

Disa universitete, si Imperial College London, u themeluan me misionin për të realizuar hulumtimin më të mirë të mundshëm, për të dhënë mësime të shkëlqyera dhe për të zbatuar idetë në praktikë. Imperial punon në partneritet me më shumë se 500 kompani dhe ka partneritete me korporata për të menaxhuar të gjitha aspektet e marrëdhënieve, përfshirë IP dhe transferimin e teknologjisë. Bashkëpunimi me industrinë dhe formimi i ndërmarrjeve të reja është ngulitur në kulturën e tij.

Industria duhet të futet në shkencat shoqërore

Martha Crago, zv / drejtore e hulumtimit dhe inovacionit në Universitetin McGill, Canada, tha: “Shkencat shoqërore kanë një rol të dyfishtë. Ka studiues, puna e të cilëve bëhet bazë për produkte, procese ose shërbime inovative. Këto hulumtime shpesh nuk reklamohen për shkak të mungesës së familjaritetit ose kulturës për ta bërë këtë, por puna e tyre në ndikimin shoqëror të inovacionit teknologjik me ritme të shpejta është bërë thelbësore në botën e sotme.”

Shkencat shoqërore kanë një rol të rëndësishëm në adresimin e nevojave teknike të sektorit juridik përmes inteligjencës artificiale. Gjithashtu, shkencat e sjelljes janë shumë të rëndësishme për biznesin.

Weforum.org