Si të lundroni në grackat e "pozitivitetit toksik" në vendin e punës - Business Magazine Albania

Si të lundroni në grackat e “pozitivitetit toksik” në vendin e punës

Pozitivitet toksik

Në vendin modern të punës, koncepti i ” pozitivitetit toksik ” është bërë një objekt shqetësimi në rritje. Ky term, në modë, por shpesh i keqkuptuar, i referohet një mbitheksimi të rezultateve dhe qëndrimeve pozitive, deri në masën që bëhet i dëmshëm. 

Është një fenomen i ngjashëm me personazhin Stuart Smalley nga “Saturday Night Live”, i cili simbolizon optimistin e epokës së re, duke afirmuar vazhdimisht pozitivitetin, pavarësisht nga e vërteta e fshehtë. Ne të gjithë e njohim dikë si ky, pozitiviteti dërrmues i të cilit ia vyshk shpirtin ngadalë nga brenda. Edhe pse në dukje e padëmshme, një sjellje e tillë mund të maskojë pasiguri më të thella dhe të na shkëputë nga vetja jonë autentike.

Filozofitë lindore dhe traditat e urtëve të luftëtarëve na mësojnë për ekuilibrin delikat midis forcave pozitive dhe negative. Ata pohojnë se një mjedis, qoftë një botë, kompani apo organizatë, nuk mund të jetë kurrë plotësisht pozitiv apo negativ. Ky ekuilibër natyror është dinamik, gjithnjë në ndryshim dhe thelbësor për ndërveprimin dhe rritjen e vërtetë njerëzore. Njohja e këtij ekuilibri është thelbësore për të shmangur ekstremet e negativitetit toksik dhe pozitivitetit toksik.

Pozitiviteti toksik: Një dilemë në vendin e punës

Në botën e korporatave, pozitiviteti toksik shpesh manifestohet si një fasadë e optimizmit të pamëshirshëm. Kjo fasadë karakterizohet nga ndërveprime sipërfaqësore ku ndjenjat autentike shtypen në favor të një sjelljeje vazhdimisht optimiste. Kjo krijon një kulturë në vendin e punës ku komunikimi i vërtetë zëvendësohet nga shkëmbime të cekëta dhe çështjet reale fshihen. 

Iluzioni i pozitivitetit të vazhdueshëm:

Iluzioni i pozitivitetit të vazhdueshëm në vendin e punës mund të çojë në probleme të rëndësishme. Krijon një mjedis ku punonjësit ndihen nën presion për të maskuar ndjenjat e tyre të vërteta, duke çuar në mungesë të lidhjes dhe mirëkuptimit të vërtetë njerëzor. Ky presion për të mbajtur një front pozitiv në çdo kohë mund të rezultojë në shtypjen e emocioneve negative, por të nevojshme, duke kulmuar në shpërthime të papritura emocionale.

Fuqia e autenticitetit:

Zgjidhja për pozitivitetin toksik nuk është një luhatje drejt negativitetit të pamëshirshëm, por një qasje e ekuilibruar që vlerëson vërtetësinë. Autenticiteti, duke qenë i vërtetë me veten dhe të tjerët, rezonon më thellë se sa pozitiviteti i detyruar. Ajo nxit një mjedis besimi, respekti dhe lidhjeje të vërtetë. Në një kulturë autentike, njerëzit inkurajohen të shprehin ndjenjat, përvojat dhe perspektivat e tyre të vërteta, duke çuar në ndërveprime më kuptimplota dhe konstruktive. 

Kalimi nga pozitiviteti në autenticitet

Zhvendosja nga një kulturë e pozitivitetit toksik në atë të autenticitetit kërkon një përpjekje të vetëdijshme nga drejtuesit e organizatës. Ai përfshin pranimin dhe përqafimin e spektrit të plotë të emocioneve njerëzore, jo vetëm të atyre pozitive. Udhëheqësit duhet të krijojnë një hapësirë ​​ku punonjësit të ndjehen të sigurt për të shprehur ndjenjat e tyre të vërteta, qofshin ato pozitive apo negative. Për të kultivuar një kulturë autentike në vendin e punës, drejtuesit duhet së pari të njohin shenjat e pozitivitetit toksik. Këto shenja përfshijnë mungesën e komunikimit të vërtetë, një kulturë të mirësjelljes së detyruar dhe një shmangie të adresimit të çështjeve reale. Pasi të identifikohen, udhëheqësit mund të zbatojnë strategji që nxisin autenticitetin, të tilla si inkurajimi i komunikimit të hapur dhe të ndershëm, krijimi i forumeve për ndarjen e këndvështrimeve të ndryshme dhe njohja dhe adresimi i sfidave me të cilat përballen punonjësit.

Trajnim për udhëheqje autentike:

Zhvillimi i lidershipit, në thelb, ka të bëjë me pajisjen e liderëve me mjetet e nevojshme për të ndërtuar një kulturë të autenticitetit brenda organizatave të tyre. Një trajnim i tillë fokusohet në edukimin e aftësive drejtuese që janë thelbësore në lehtësimin e komunikimit të ndershëm dhe empatik, duke krijuar një mjedis mbështetës të ekipit dhe duke inkurajuar anëtarët e ekipit që të përqafojnë dhe shprehin veten e tyre të vërtetë. Kjo qasje ndaj zhvillimit të lidershipit thekson rëndësinë e mirëkuptimit dhe ndjeshmërisë në nxitjen e një lidhjeje të vërtetë brenda ekipit, e cila nga ana tjetër kultivon një kulturë më dinamike dhe autentike në vendin e punës.

Roli i ndjeshmërisë dhe mirëkuptimit:

Një aspekt kritik i kultivimit të një kulture autentike është ndjeshmëria. Udhëheqësit duhet të përpiqen të kuptojnë përvojat dhe perspektivat e anëtarëve të ekipit të tyre. Ky mirëkuptim ndihmon në krijimin e një mjedisi mbështetës ku punonjësit ndihen të vlerësuar dhe të dëgjuar. Udhëheqja empatike nxit ndjenjën e përkatësisë dhe mund të rrisë ndjeshëm dinamikën dhe produktivitetin e ekipit.

Duke përqafuar spektrin e plotë të përvojës njerëzore:

Për të ndërtuar një kulturë të shëndetshme, autentike në vendin e punës, është thelbësore të përqafohet spektri i plotë i përvojave njerëzore. Kjo do të thotë të festosh sukseset dhe gëzimet, si dhe të jesh i hapur për të dëgjuar dhe kuptuar sfidat dhe betejat. Ai përfshin zhvendosjen e fokusit nga rolet e jashtme, shpesh të lidhura me një fasadë pozitiviteti, në një lidhje më të thellë me veten tonë autentike. Kur operojmë nga një vend autenticiteti, polariteti i pozitivitetit toksik dhe negativitetit shpërbëhet natyrshëm.

Nxitja e autenticitetit për një vend pune më të shëndetshëm

Sfida në vendet bashkëkohore të punës është të kalohet përtej shtresës sipërfaqësore të pozitivitetit të detyruar për të nxitur një kulturë të autenticitetit dhe të vërtetës. Duke kuptuar dhe trajtuar nuancat e pozitivitetit toksik, organizatat mund të krijojnë një mjedis pune më të ekuilibruar, empatik dhe efektiv. Ky ndryshim nuk ka të bëjë vetëm me shmangien e grackave të optimizmit të tepruar, por për të përqafuar kompleksitetin dhe pasurinë e përvojave njerëzore në tërësinë e tyre.

Një vend pune i bazuar në autenticitet është ai ku çdo individ ndihet i vlerësuar, i dëgjuar dhe i kuptuar. Është një mjedis ku gamën e plotë të emocioneve njerëzore njihet dhe respektohet, duke nxitur lidhje të vërteta dhe një ndjenjë komuniteti. Në një mjedis të tillë, punonjësit nuk janë vetëm punëtorë, por qenie njerëzore me një sërë përvojash dhe këndvështrimesh të ndryshme.

Në fund të fundit, qëllimi është krijimi i një kulture në vendin e punës që vlerëson ndershmërinë, integritetin dhe origjinalitetin mbi të gjitha. Kjo kulturë duhet të jetë ajo ku udhëheqësit janë të hapur për të pranuar dhe kuptuar anëtarët e ekipit të tyre në të gjitha aspektet e jetës së tyre, personale dhe profesionale. Duke i dhënë përparësi autenticitetit mbi pozitivitetin sipërfaqësor, organizatat mund të kultivojnë një vend pune vërtet të shëndetshëm, dinamik dhe të lulëzuar.

entrepreneur.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #33 - Nëntor 2023

Numri 33 i revistës tonë, i cili me krenari mund të quhet “Revista e Personazheve.” Në këtë numër, jemi fokusuar në trajtimin e personaliteteve të shquara në fusha të ndryshme, brenda dhe jashtë kufijve të vendit tonë.

Dinamika e emigracionit ka bërë që shqiptarët të kontribuojnë në mënyra të ndryshme në vende të shumta të botës, duke ruajtur gjithmonë lidhjen me atdhen. Numri ynë i ri shpalos ngjarjet dhe angazhimet e tyre, duke sjellë në fokus dinamikën e tyre në ekonominë globale.

Në faqet e revistës, do të njiheni me personalitete të rëndësishme si Drita Ivanaj, e cila me fondacionin e saj ndihmon në avancimin e arsimit dhe kulturës. Gjithashtu, do të përfshihemi në misionin e dr. Skënder Myrtezanit dhe anëtarëve të Vatra Queens, New York, për kthimin e eshtrave të At Fan Nolit në Shqipëri.

Marjana Koçeku, …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0