Shkolla “Pashko Vasa” fiton Sfidën e Kodimit me pajisjen micro:bit
Përditësuar së fundmi: 20/01/2020

Shkolla “Pashko Vasa” fiton Sfidën e Kodimit me pajisjen micro:bit

Share
nga Ornela Trupja
Jan 20, 2020

Në Sfidën e Kodimit, e dyta në nivel vendi, me pajisjen micro:bit doli fitues ekipi i shkollës 9-vjeçare “Pashko Vasa’’, nga Shkodra. Kjo Sfidë u organizua në kuadër të programit ‘’Shkollat e Shekullit 21’’ të cilin në Shqipëri e implementon British Council në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, të cilin e financon qeveria e Mbretërisë së Bashkuar.

Në këtë Sfidë ishin të ftuar të merrnin pjesë të gjitha shkollat që kanë përfunduar trajnimet e programit “Shkollat e Shekullit 21” dhe kanë pranuar pajisjet Micro:bit. Pas vlerësimit të 120 projekteve të dorëzuara nga shkollat në mënyrë digjitale një juri ekspertësh ka përzgjedhur 20 projektet më të mira për t’u prezantuar në Sfidën e Kodimit në Tiranë. Tema e Sfidës ishte t’i përgjigjej qëllimeve për Zhvillim të Qëndrueshëm (SDGs) të Kombeve të Bashkuara.

Drejtori i British Council për Shqipëri, Angus Bjarnason tha me këtë rast: “Unë jam i impresionuar nga krijimtaria, puna ekipore dhe entuziazmi i nxënësve të cilët i treguan këto përmes projekteve të tyre, duke qenë se këto janë vlerat e profesioneve të së ardhmes. Është e mrekullueshme të shihet ndikimi pozitiv që ka pasur programi në shkollat e Shqipërisë”.

Nxënësit Eva Pjetri dhe Eduart Lufi, realizuan projektin fitues me emër “Safely living/Jetesë e sigurt’’. Synimi i projektit të tyre ishte sensibilizimi i nxënësve dhe komunitetit si të jenë të sigurt në qytetin e tyre përmes parandalimit të rreziqeve në mjediset publike dhe jo publike Vendin e dytë e fitoi shkolla “Edith Durham’’ nga Tirana, ndërsa vendin e tretë ekipi i shkollës ’’Liko Kostandini’’ nga Fieri.

Lexo: Sfida IDEA hap aplikimet për vitin 2020Në këtë ngjarje ishin prezent zv. Ministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë znj. Nina Guga, zv. Ambasadori i Britanisë në Shqipëri Jason Ivory, si dhe përfaqësues të Drejtorive Rajonale Arsimore.  Zv.Ministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë znj. Nina Guga tha: “Ju përgëzoj për punën e bërë deri më tani, jam shpresë plotë që ky projekt do të masivizohet me më shumë ide tuaja novatore e kreative të cilat do të gjejnë zgjidhje nëpërmjet pajisjeve teknologjike.’’

Me këtë rast, zv. Ambasadori i Britanisë theksoi: “Me rëndësi madhore është fakti që nxënësit në Shqipëri kanë mundësi të jenë në kontakt me mjete mësimore që përdoren prej fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar pasi kështu ngushtohet hendeku digjital ndërmjet tyre dhe ju ofron te njëjtat mundësi punësimi në të ardhmen.“ Dy vendet e para të Sfidës së Kodimit në nivel të vendit do të kenë mundësinë të marrin pjesë në Sfidën rajonale, e cila do të mbahet si pjesë e Samitit Digjital për Ballkanin Perëndimor në prill 2020 në Tiranë.