Shkencëtarët po zhvillojnë  video-lojra që mund të kontrollohen nga mendja e njeriut
Përditësuar së fundmi: 05/08/2019

Shkencëtarët po zhvillojnë  video-lojra që mund të kontrollohen nga mendja e njeriut

Share
nga Ornela Trupja
Gus 05, 2019

Studiuesit zvicerian po zhvillojnë një teknologji, e cila u mundëson njerëzve me aftësi të kufizuara të luajnë videolojëra, duke përdorur vetëm mendjen e tyre.

Programi, i quajtur ‘Brain Driver’, po drejtohet nga njerëz përfshirë Samuel Kunz, i cili mbeti i paralizuar pas një aksidenti. Ai shprehet se ky testim kërkon shumë praktikë dhe përpjekje. Sipas tyre, qëllimi përfundimtar i projektit, është të ndërtojë një sistem përmes së cilit një komandë mund të kontrollohet nga sinjalet e trurit të përdoruesit të tij, duke ndihmuar ata që kanë lëvizshmëri të kufizuar. “Unë duhet të jem shumë i përqëndruar. Lidhja midis gishtërinjve dhe trurit tim nuk është më. Unë ende përpiqem të lëviz gishtat vetëm në kokën time, ndaj duhet shumë përqendrim për ta bërë atë saktësisht në të njëjtën mënyrë çdo herë” tha Kunz.

Por, si funksionon?

Avatarët në internet kontrollohen nga sinjalet e trurit, të transmetuara në kompjuter me elektroda të bashkëngjitura në kokat e përdoruesve, shpjegon Dr. Rea Lehner. “Pra, këto elektroda janë të lidhura me një përforcues dhe më pas me kompjuterin dhe në fund me algoritmet tona.  Pastaj algoritmet llogarisin sinjalin e trurit dhe dërgojnë komanda në lojë, që piloti ynë mund të kontrollojë. Këto prova komplekse si sinjale te truri, janë të dobëta në krahasim me aktivitetin e muskujve. “Ne duhet të sigurohemi që të filtrojmë çdo aktivitet të muskujve”.

Lexo: Si të mbani mend gjithçka që lexoni, sipas shkencës

Një nga sfidat më të mëdha për neuroshkencëtarët në projekt ishte në të vërtetë diçka që funksionon për të mbrojtur trurin, kafkën. “Kafka është një izolant shumë i mirë, që mbron trurin tuaj, por gjithashtu mbron sinjalet që truri juaj po prodhon”,- shpjegon Nicole Wenderoth, profesori i Cyrihut kontrolli i lëvizjes. Brezi i ardhshëm i teknologjisë mund të shohë shkencëtarët që vendosin sensorë jo-invazivë dhe elektroda në vetë trurin.

Euronews