Selman Waksman, nobelisti që shpëtoi botën nga turbekulozi
Përditësuar së fundmi: 17/09/2018

Selman Waksman, nobelisti që shpëtoi botën nga turbekulozi

Share
nga Albana Mucaj
Sht 17, 2018

Nëse ju nuk e njihni, prindërit tuaj janë shumë familjarë me streptomicinën. Një antibiotik që vijon të përdoret për infeksione të larta.

Selman Waksman është biokimisti amerikano-hebrenjë, një nga fituesit e Çmimit Nobel për Mjekësi. Ai e fitoi atë në vitin 1952, për “zbulimin e streptomicinës, antibiotikut të parë efektiv kundër turbekulozit”.

Selman Abraham Waksman (22 korrik 1888 – 16 gusht 1973) u lind në një familje hebreje (Jacob Waksman dhe Fradia London) në Nova Pryluka në ish-Perandorinë Ruse, sot pjesë e Ukrainës dhe që numëron rreth 2 mijë banorë.

Ai është një shpikës amerikano-hebre, biokimist dhe mikrobioligjist, i cili zbuloi një numër të konsiderueshëm antibiotikësh, që e bënë atë një shkencëtar të shquar.

Ai emigroi në SHBA kur ishte 22 vjeç (1910) pasi mbaroi gjimnazin në “Odesa” ndërsa gjashtë vjet më pas mori nënshtetësinë amerikane.

Ai u diplomua fillimisht për Agrikulturë në Kolegjin Rutgers, por më pas iu përkushtua bakterologjisë. Ai fitoi doktoraturën në Biokimi (1918) dhe punoi në Universitetin Rutgers në Departamentin e Biokimisë dhe Mikrobiologjisë.

Në vitin 1951, themeloi Waksman Foundation of Microbiology, ndërsa një vit më pas mori Çmimin Nobel në Mjekësi, si dhe është nderuar me shumë çmime të tjera të rëndësishme.

Selman Waksman është autor ose bashkëautor i 400 punimeve shkencore, 28 librave dhe 14 pamfleteve shkencore.

Ai vdiq në moshën 74-vjeçare dhe në varrin e tij është shkruar hebraisht dhe anglisht: “Toka do të hapet dhe do të sjellë shpëtimin”, një psalm nga Isaaku 45:8.

Izraelisot.com