Përgjigjet më të zakonshme në lidhje me pyetjet që bëhen rreth Bitcoin » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 14/09/2018

Përgjigjet më të zakonshme në lidhje me pyetjet që bëhen rreth Bitcoin

Share
nga Anerola Torollari
Sht 14, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Bitcoin ka që në vitin 2009 që është vërdallë. Ka qenë pothuajse non-stop në çdo portal që nga rritja e saj e papritur në fund të vitit 2017. E megjithatë, për njerëzit që nuk janë të përfshirë në botën e kriptomonedhave çdo ditë, ajo ende mund të jetë një mister. Këtu janë pesë pyetje në lidhje me Bitcoin që keni kërkuar gjithmonë të dini, por druheni të pyesni:

A mund ta shpenzoni Bitcoin?

Vetëm në teori. Në praktikë jo dhe aq për momentin. Sigurisht Bitcoin supozohet të jetë një monedhë. Ajo është projektuar për të vepruar si një lloj dollari online që bën blerjen e mallrave dhe shërbimeve online më lirë, më shpejt kudo në botë, por ajo akoma nuk ka funksionuar në këtë mënyrë.

Lexoni: Singapori lançon kartëmonedhën e parë të Bitcoin

Problemi është se kur vlera e Bitcoin rritet apo bie, është shumë e pabesueshme për shitësit që të pranojnë dhe për blerësit që të ofrojnë. Pikat si Steam që ishin mes të të parëve që pranuan Bitcoin, tashmë janë larguar, pasi përmendin shpenzimet në rritje të transferimit, konfirmimet e ngadalta dhe ndryshimin e çmimeve. Nëse Bitcoin stabilizohet, pritet që shitësit të fillojnë të kthehen.

Ku ta mbaj atë?

Bitcoin nuk ka kartmonedha apo monedha fizike. Ju nuk mund t’i mbani ato në xhepin tuaj apo të shikoni një grumbull Bitcoin në një valutë bankë. Ajo që ju mund të shihni janë numrat e lidhur në një libër llogarish. Ajo që mbani është një rekord i atij rreshti, shumën dhe fjalëkalimin që mund të hyni për t’i transferuar ato Bitcoins tek dikush tjetër. Ju e mbani atë informacion në një “portofol”. Ky “portofol” mund të jetë një copë letre, një aplikacion ose edhe një pajisje e vogël që nuk mund të hakohet.

Çfarë ndikon në çmimin e Bitcoin?

Çmimi i një monedhe ndikohet nga kërkesa për atë monedhë, e cila në vetvete është një faktor i flukseve tregtare dhe normave të interesit të vendosura nga një bankë qendrore. Bitcoin nuk ka asnjë nga këto gjëra. Vendet dhe korporatat nuk po blejnë Bitcoins për të shlyer borxhet ose për të blerë mallra dhe nuk ka autoritet qendror që përcakton normat e interesit ose ndryshon vlerën e monedhës në qarkullim. Në vend të kësaj, çmimi i Bitcoin përcaktohet nga mendimi e tregut, nga lajmet (nga rregulloret dhe hyrja e investitorëve të rinj të mëdhenj) dhe nga ndryshimet teknike. Është një mjedis i ri me ndikime të reja – e cila është pjesë e asaj që e bën të gjithën kaq emocionuese.

Çfarë është Blockchain?

Blockchain është regjistri dixhital i përdorur për të ruajtur vendodhjen e secilit Bitcoin. Çdokush mund të shkarkojë një kopje të atij libri kryesor, i cili përditësohet automatikisht pasi të shtohen transaksionet e reja. Për shkak se kopjet e librit janë shpërndarë nëpër mijëra kompjutera, është e pamundur që çdo person ose grup të ndryshojë të dhënat ose të shpenzojë të njëjtin Bitcoin dy herë. Monedhat dixhitale janë përdorimi më i njohur i teknologjisë, por kompanitë po investojnë miliona në përpjekje për të gjetur përdorime të tjera për të.

Lexoni: Nga ndryshojnë Bitcoin dhe Blockchain?

A do të zgjasë Bitcoin?

Askush nuk e di me siguri, por nuk ka gjasa që të zhduket. Rënia e fundit e çmimeve mund të jetë në të vërtetë një gjë e mirë për të ardhmen e Bitcoinit, e cila duhet të stabilizohet para se të mund të përdoret përsëri si valutë. Gjithashtu, ajo duhet të zgjidhë problemin e saj të shkallëzimit, të rrisë shpejtësinë e transaksioneve dhe të ulë kostot e tyre. Por edhe nëse Bitcoin do të zhduket nga popullariteti, qindra monedha të tjera dixhitale janë lançuar dhe njëri prej tyre ka gjasa ta zëvendësojë atë. Parashikimi i së ardhmes nuk është kurrë i lehtë, por kripto-monedhat dhe blockchain ka të ngjarë të jenë pjesë e saj.

burimi: inc.