Për të reduktuar ndotjen e ajrit, Brukseli ofron transport publik falas
Përditësuar së fundmi: 05/03/2018

Për të reduktuar ndotjen e ajrit, Brukseli ofron transport publik falas

Share
nga Neada Muçaj
Mar 05, 2018

Qeveria e Brukselit ka njoftuar se sistemi i transportit publik dhe biçikletave do të jenë falas për përdorim të përditshëm kur ndotja e ajrit të arrijë norma të larta të vendosura nga Bashkimi Europian.

Në ditët me smog, autoritetet shtetërore gjithashtu planifikojnë të ndalojnë përdorimin sobave me dru dhe uljen e kufijve të shpejtësisë së automjeteve me një të tretën.

Këshilli i qytetit Belg pret që propozimi të vihet në zbatim të plotë në verë.

Qyteti po përpiqet gjithashtu të përmbushë standardet e BE për cilësinë e ajrit duke elektrizuar autobusët publikë dhe duke krijuar zona të ulëta të emetimit të karbonit.

“Ideja nuk është që të ndalojmë qarkullimin e makinave në qytet, por të gjejmë një balancë të re,” tha ministri i transportit në Bruksel, Pascal Smet.

“Hulumtimet tregojnë se sa më shumë hapësirë i jepni makinave, aq më shumë makina ju tërhiqni,” tha Smet.

Brukseli nuk është kryeqyteti i parë evropian që bën këtë lëvizje. Në vitin 2016, në Paris, të gjitha mjetet e transportit u bënë falas pas një tejkalimi të ndotjes së ajrit.

Qeveria gjermane po planifikon gjithashtu të ofrojë transport publik falas në qytetet që vuajnë nga ndotja e ajrit.