Papunësia në Shqipëri, më e ulëta e kohës së demokracisë


Papunësia në Shqipëri vijon të ulet. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave tregojnë se papunësia ka zbritur në 12.5% në fund të tremujorit të parë 2018. Ky është niveli më i ulët i shënuar  në kohën e ekonomisë së tregut, ndërsa rënia është theksuar dy vitet e fundit.

Ulja e papunësisë erdhi si përmirësim i tregut të punës tek meshkujt, ndërsa për femrat papunësia mbetet në të njëjtin nivel.

Ju mund të lexoni edhe: Ahmetaj optimist për ekonominë: Ra papunësia. Ndërtimi po financohet nga bankat

Por, cilët janë sektorët ku është shtuar punësimi. Instat thotë se industria dhe shërbimi krijuan më shumë mundësi punësi tre muajt e parë të këtij viti, krahasuar me më parë.
Sektori i shërbimeve në fakt, pitet të krijojë më shumë vende pune edhe gjatë stinës së verës.

Piku i turizmit  pritet të rrisë më tej punësimin, qoftë edhe sezonal në fushën e shërbimeve.

Shkalla e punësimit për moshën aktive për punë (15-64 vjeç) është 59,2 %.  Krahasuar me një vit më parë, shkalla e punësimit u rrit gati 5%.

Për gratë, shkalla e pjesëmarrjes në forcat e punës është 59,5 %, ndërsa për burrat ky tregues është 76,6 %.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale