Ndryshoni këto mendime për të kaluar nga një punonjës në një sipërmarrës


Sipërmarrësi nuk është një punonjës. Nëse keni vonuar fillimin e një biznesi sepse nuk mund ta kuptoni se si ta bëni hapin nga një punonjës në një sipërmarrës, ky artikull është për ju.

  1. Mësoni të mendoni gjerësisht 

Flasim kryesisht me njerëz që kanë qenë në punë në korporata të mëdha. Kompanitë e mëdha kanë njerëz që mësojnë të  bëjnë një punë. Është shumë e vështirë të mendosh në mënyrë holistike, nëse keni punuar mjaft gjatë në një korporatë të madhe apo edhe në një institucion qeveritar. Ju jeni të trajnuar të mendoni se si të bëni një punë dhe jo se si funksionon një organizatë e tërë.

Lexo: Sipërmarrësi serial, që po kthen mangësitë në mundësi biznesi

Nëse keni punuar si hidraulik në një kompani, me siguri jeni mirë në bërjen e punëve hidraulike, por a e kuptoni rëndësinë e shërbimit ndaj klientit, faturimin, menaxhimin e burimeve njerëzore, etj? Unë shpesh rekomandoj që njerëzit të fillojnë me biznesin e tyre me një person, kështu që ata kanë kohë të mësojnë se si të mendojnë në një mënyrë të integruar, sesa me një rol të bazuar. Gjithashtu, ekziston një literaturë e mirë, ku mund të lexoni dhe t’ju ndihmojë të filloni të mendoni më gjerësisht, kur filloni biznesin tuaj.

  1. Mësoni të jeni vetëm

Kjo është një pikë tjetër e paqartë, por është një çështje thelbësore. Kur punoni në një kompani, ju punoni rreth njerëzve të tjerë. Ju jeni të lidhur me diçka më të madhe se ju. Kjo është e ngjashme me të qenurit në shkollë, ku kemi pasur pika referimi. Por, sipërmarrësi shpesh duhet të rrijë edhe vetëm, të marrë vendime vetëm, kështu që mund të përgatiteni mendërisht.

Rekomandohet që njerëzit të bashkohen me grupe sipërmarrëse ose dhoma tregtare për t’u larguar nga ndjenja e izolimit. Në mënyrë të ngjashme, angazhimi i një mentori që është sipërmarrës është gjithashtu shumë i rëndësishëm.

  1. Të dish të përqëndrohesh

Kjo duket një fjalë e madhe, por nëse gjithçka që bëni ju siguron klientë, ju po siguroni një mundësi mjaft të mirë për të qenë të suksesshëm.

Lexo: Tre strategji që përdorin gratë sipërmarrëse për të kthyer frikën në forcë

  1. Kuptoni se jeni burimi kryesor i energjisë:

Kjo është e vështirë, por është e vërtetë. Nuk do të thotë që, si një punonjës, thjesht mund të “prezantohet” në punë, por  patjetër një punonjës vjen me më pak energji sesa kërkohet nga një sipërmarrës.

Klientët dhe punonjësit tuaj ju kërkojnë energji dhe mision. E vërteta është se kjo mund të jetë impenjuese disa herë dhe madje e vështirë të kuptohet nëse nuk e keni jetuar atë.

Kjo është arsyeja pse fillimi i një biznesi, për të cilin jeni vërtetë i apasionuar, është kaq i rëndësishëm.

Burimi: Inc

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale