Ndryshimet fiskale që do të hyjnë në fuqi vitin e ardhshëm

Ndryshimet fiskale

Situata e shkaktuar prej pandemisë së COVID-19, dëmtoi rëndë sektorin ekonomik, sidomos bizneset e vogla. Për të lehtësuar barrën fiskale, qeveria shqiptare ka bërë me dije se duke filluar nga 1 janari 2021 do të hyjnë në fuqi disa ligje, që do të favorizojnë bizneset e vogla.

Tatimpaguesit me të ardhura vjetore deri në 14 milionë lekë nuk do të paguajnë tatim mbi fitimin, ndërsa ata me të ardhura vjetore mbi 14 milionë lekë do të paguajnë 15% tatim mbi fitimin.

Pagat dhe shpërblimet e çdo lloji të sportistëve me kontrata të rregullta, të cilat njihen nga federatat përkatëse, të përfituara gjatë periudhës 1 janar 2021 deri më 31 dhjetor 2022 do të përjashtohen nga tatimi mbi të ardhurat personale.

Lexoni: KE: 20 miliardë euro për Ballkanin Perëndimor

Një ndryshim tjetër, që do të hyjë në fuqi lidhet me tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH).

Kufiri minimal i regjistrimit  për  TVSH nga 1 janari 2021 do të jetë 10 milionë lekë. Aktualisht ky limit është në vlerën 2 milionë lekë.

Ky vendim vlen për të gjithë tatimpaguesit, të cilët ushtrojnë aktivitetin si profesionistë të lirë, të cilët aktualisht janë të regjistruar për TVSH pavarësisht nga qarkullimi vjetor i tyre.

Personi i tatueshëm   ka   të   drejtë   të   zgjedhë të  zbatojë regjimin normal  të  TVSH -së,  për  qarkullim vjetor më të lartë se 5 milionë lekë.

Nga 1 janari i vitit të ardhshëm do të hyjë në fuqi edhe Fiskalizimi për faturën dhe sistemin e monitorimit të qarkullimit.

Për transaksionet pa para në dorë ndërmjet tatimpaguesve dhe organeve publike, efektet e këtij ligji fillojnë më 1 janar 2021;

Për transaksionet pa para në dorë ndërmjet tatimpaguesve, efektet e këtij ligji fillojnë më 1 korrik 2021;

Për transaksionet me para në dorë nga tatimpaguesit, pavarësisht përgjegjësisë tatimore apo qarkullimit vjetor të realizuar, efektet e këtij ligji fillojnë më 1 shtator 2021.

*Shënim: Të dhënat e përdorura në këtë artikull janë marrë nga ZLA Consulting.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale