Ndikimi psikologjik i njohjes në motivimin dhe angazhimin e punonjësve! 3 njohuri kryesore për udhëheqësit - Business Magazine Albania

Ndikimi psikologjik i njohjes në motivimin dhe angazhimin e punonjësve! 3 njohuri kryesore për udhëheqësit

Punonjës

Nevoja për kompanitë për të forcuar motivimin e punonjësve është përshkallëzuar në një mjedis pune në zhvillim të karakterizuar nga pasiguri ekonomike. Gjetjet nga Instituti i Kërkimeve ADP zbulojnë një rënie të ndjeshme të motivimit të punonjësve që nga gushti 2023, me Indeksin e Motivimit dhe Përkushtimit të Punonjësve që ka arritur pikën e tij më të ulët që nga qershori 2022 në një vlerë prej 100, nga një kulm prej 121 në dhjetor 2022. 

Kjo rënie në motivim dhe angazhim është një shqetësim i madh për organizatat në mbarë vendin. Sigurimi që punonjësit jo vetëm të qëndrojnë, por edhe të lulëzojnë, bëhet thelbësore në drejtimin në këto kohë të turbullta. Udhëheqësit duhet të angazhojnë punonjësit në mënyrë më efektive, duke nxitur një mjedis ku motivimi dhe përkushtimi kultivohen në mënyrë aktive për të përmbushur aspiratat individuale dhe qëllimet organizative.

Elementet thelbësore të njohjes efektive të punonjësve

Kur punonjësit marrin njohjen e duhur, vërteton përpjekjet e tyre dhe afirmon vlerën e tyre për organizatën. Kjo përmbushje psikologjike i inkurajon ata të ruajnë ose përmirësojnë performancën e tyre. Një mirënjohje e thjeshtë mund t’i sigurojë punonjësit se puna e tyre vihet re dhe vlerësohet, duke nxitur një ndjenjë sigurie dhe përkatësie brenda kompanisë. Njohja ndikon ndjeshëm në vetëvlerësimin e një punonjësi. Duke festuar fitore të vogla dhe momente të rëndësishme, punëdhënësit mund të ndihmojnë në ndërtimin e besimit në fuqinë e tyre punëtore. Kjo rritje e vetëvlerësimit jo vetëm që rrit produktivitetin e tyre të përditshëm, por gjithashtu rrit angazhimin e tyre ndaj qëllimeve afatgjata. Në këtë kontekst, shpërblimet e prekshme nga një dyqan trofesh mund të shërbejnë si simbole domëthënëse të arritjeve, duke forcuar më tej ndikimin pozitiv të njohjes në vetëperceptimin dhe motivimin e një punonjësi.

Njohja e sjelljeve të dëshiruara i përforcon ato, duke nxitur një përsëritje të këtyre veprimeve. Ky përforcim i sjelljes ndihmon në formimin e kulturës së punës, duke e përafruar atë ngushtë me qëllimet dhe vlerat e organizatës. Për shembull, njohja e përpjekjeve bashkëpunuese të një ekipi jo vetëm që feston arritjen e tyre, por gjithashtu vendos një standard që ekipet e tjera të imitojnë. Njohja ka edhe një komponent social, nuk ka të bëjë vetëm me marrjen e individit, por edhe me ndikimin ndaj bashkëmoshatarëve. Mirënjohja publike mund të ndezë një ndjenjë të shëndetshme konkurrence dhe miqësie midis punonjësve, duke i inkurajuar ata të mbështesin arritjet e njëri-tjetrit dhe të kontribuojnë pozitivisht në dinamikën e ekipit. Kuptimi i këtyre dinamikave krijon bazën për eksplorimin e njohurive kryesore që mund të shfrytëzojnë më tej fuqinë e njohjes për të transformuar kulturën e vendit të punës dhe për të nxitur suksesin organizativ.

1.Përshtatja e njohjes rrit ndikimin

Secili punonjës ka një grup të veçantë të nxitësve motivues dhe njohja e këtij individualiteti mund të rrisë ndjeshëm ndikimin e përpjekjeve për njohje. Strategjitë e përshtatura të njohjes duhet të marrin në konsideratë preferencat personale të punonjësve, rolin e tyre brenda organizatës dhe kontributet e tyre. Për shembull, punonjësit introvertë mund të preferojnë mirënjohjet private, ndërsa ekstrovertët mund të vlerësojnë vlerësimet publike. Marrja e kohës për të personalizuar njohjen jo vetëm që tregon vlerësim të vërtetë, por gjithashtu siguron që gjesti të rezonojë më thellë me marrësin. Ky kontakt personal mund të nxisë lidhje më të forta emocionale midis punonjësit dhe organizatës, duke rritur më tej angazhimin dhe besnikërinë. Duke mbështetur rëndësinë e qasjeve të tilla të personalizuara, hulumtimi i Gallup thekson vlerën e njohjes efektive, duke zbuluar se punonjësit që marrin njohje me cilësi të lartë, e cila shpesh përfshin mirënjohje të përshtatur me kontributet e tyre specifike dhe stilin e njohjes, kanë 20 herë më shumë gjasa të angazhohen në krahasim me ata që nuk e bëjnë. Për më tepër, 72% e punonjësve me përvoja pozitive njohjeje raportojnë njohje të shpeshtë të kontributeve të tyre për “gjërat e vogla”, duke ilustruar sesi vlerësimi i rregullt i arritjeve të vogla mund të rrisë ndjeshëm angazhimin e përgjithshëm të punonjësve.

2. Vlerësimi i rregullt ndërton një kulturë produktive

Konsistenca në praktikat e njohjes është thelbësore për besueshmërinë dhe efektivitetin e tyre. Punonjësit kanë më shumë gjasa të ndihen të vlerësuar vërtetë kur njohja është pjesë e rregullt e kulturës së vendit të punës dhe jo një shpërblim sporadik ose arbitrar. Njohja e vazhdueshme duhet të jetë në kohë, duke reflektuar afërsinë e arritjeve që synon të festojë, gjë që përforcon sjelljet pozitive menjëherë. Për më tepër, krijimi i një rutine të vlerësimit të rregullt mund të ndihmojë në krijimin e një mjedisi të parashikueshëm dhe të sigurt pune, duke inkurajuar përmirësime të vazhdueshme të performancës dhe përpjekje të qëndrueshme në të gjithë ekipin.

3. Balancimi i motivimeve nxit angazhimin e qëndrueshëm

Ndërsa shpërblimet e jashtme, si shpërblimet dhe trofetë ofrojnë kënaqësi të menjëhershme, motivimet e brendshme, të tilla si arritjet personale, rritja profesionale dhe njohja, priren të japin efekte më të gjata në motivimin e punonjësve. Punëdhënësit duhet të përpiqen të balancojnë këto motivime për të optimizuar performancën e fuqisë punëtore të tyre. Inkurajimi i qëllimeve të vetëdrejtuara dhe festimi i këtyre arritjeve personale mund të plotësojë mirë shpërblimet e prekshme. Krijimi i një kulture të drejtuar nga misioni është thelbësor për balancimin e motivuesve të brendshëm dhe të jashtëm për të mbështetur motivimin e punonjësve. Kompani të tilla si Tesla, Microsoft dhe Starbucks e ilustron këtë qasje duke vendosur deklarata të qarta dhe bindëse të misionit. Duke përafruar kulturën e vendit të punës me këto misione, këto organizata demonstrojnë se si lidhja e detyrave të përditshme me një qëllim kuptimplotë mund të rrisë ndjeshëm motivimin dhe kënaqësinë e punonjësve. Kjo qasje siguron që punonjësit jo vetëm të motivohen nga shpërblimet e jashtme, por gjithashtu të nxiten thellësisht nga një përkushtim i brendshëm ndaj qëllimeve të organizatës së tyre.

Ndikimi psikologjik i njohjes brenda vendit të punës është i gjerë dhe i shumëanshëm. Ai rrit motivimin, angazhimin e punonjësve dhe formon kulturën organizative në një mjedis më koheziv dhe mbështetës. Udhëheqësit duhet të integrojnë njohjen në rrjedhën e përditshme të punës për të shfrytëzuar plotësisht përfitimet e saj, duke siguruar që ajo të mbetet një gur themeli i strategjisë së tyre organizative. Duke vepruar kështu, ata rrisin performancën individuale dhe e shtyjnë të gjithë organizatën drejt suksesit.

entrepreneur.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #35 - Qershor 2024

Ja si sipërmarrës të guximshëm përmes inovacionit ndikojnë industri të tëra!

 

Ky numër i revistës mund të quhet numri i dedikuar sipërmarrësve, nismëtarëve dhe inovatorëve. Atyre të cilët me guxim, këmbëngulje dhe me risi nxisin transformimin e industrive me ndikim në jetët tona. Këto përvoja, sfida, ide të reja, aplikime dhe bashkëpunime të tyre, vijnë nëpërmjet Business Mag Albania, nr. 35. 

Për ty, që po e mban në dorë këtë revistë, kemi diçka të re! Tani mund të dëgjosh me zë artikujt që lexon tek BusinessMag. 

Në partneritet me Nullius in Verba, sjellim një mënyrë revolucionare për të konsumuar përmbajtjen. Falë teknologjisë së avancuar të AI, tani mund të dëgjoni me zë artikujt tuaj të preferuar në çdo kohë dhe vend, duke ju lejuar të informoheni ndërsa jeni në lëvizje. Ky bashkëpunim inovativ pasqyron përkushtimin tonë për të mbështetur sipërmarrjen dhe zhvillimin e modeleve të suksesshme, duke sjellë përvojë të re dhe vlerë të shtuar për ju si lexues. Skano kodet QR në çdo artikull dhe shijo nga kudo që të jesh një format të ri, mundësuar nga Inteligjenca Artificiale, aplikuar nga një …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0