Mësoni si të përmirësoheni në biznes me këto 7 metoda - Business Magazine Albania

Mësoni si të përmirësoheni në biznes me këto 7 metoda

Mësoni si të përmirësoheni në biznes me këto 7 metoda

Ju keni aftësinë të mësoni vetë çdo gjë. Dhe literalisht çdo gjë. Çdo aftësi që dëshironi. Strategji biznesi, programim, dizajn grafik, të folur në publik, të shkruash një roman të mrekullueshëm, të luash një vegël muzikore, kujdesin për qentë, krijimi i bizhuterive, gatimi; çfarëdo që dëshironi të mësoni, mund ta mësoni vetë. Nëse doni të jeni një sipërmarrës i shkëlqyer, dhe nënkuptojmë një të suksesshëm vërtet, atëherë duhet të jeni dikush që është në gjendje të përvetësojë aftësi të reja me efikasitet.

Çfarë është përvetësimi i aftësive të reja? Përvetësimi i aftësive të reja është aftësia për të mësuar vetë aftësi dhe aftësi të reja bazuar në motivimin tuaj të brendshëm. Në thelb, përvetësimi i aftësive të reja është thelbi natyror i të qenit një sipërmarrës. Të gjithë heronjtë tuaj të mëdhenj të sipërmarrjes kanë më shumë aftësi se sa mund të dini. Ata nuk mësuan vetëm “biznesin”, ata kuptuan që suksesi vjen me një koleksion aftësish të reja që plotësojnë biznesin tuaj. Merrni Elon Musk për shembull. Ai ka njohuri në shumë industri të ndryshme: shkencë raketore, inxhinieri, ndërtim, tunelim, fizikë dhe inteligjencë artificiale. Richard Branson nuk lindi me aftësi udhëheqjeje të jashtëzakonshme dhe të përjetshme, ai punoi shumë dhe e bëri mision të tij të mësonte se si të ishte një udhëheqës më i mirë së bashku me marketingun dhe këmbënguljen e tij unike. Madje edhe Bill Gates është aq i talentuar sa të drejtojë Microsoft-in dhe të bëjë një kërcim të qëndrueshëm mbi një karrige zyre. (Është mahnitëse, kërkojeni në Google nëse mundeni!) Sekreti për t’u bërë një sipërmarrës i suksesshëm është zotërimi i aftësisë më të rëndësishme të të gjitha: të mësuarit. Të mësuarit është vetë një aftësi që shumë njerëz nuk e zotërojnë mirë. Është paksa e çuditshme që shkollat dhe kolegjet nuk kanë “klasa të të mësuarit”, ku mësohesh si të afrosh materiale të reja në një mënyrë që i bën ato të qëndrojnë në mendje. Thjesht imagjinoni sa e lehtë do të ishte algjebra nëse do të kishit një metodë për të mësuar atë me efikasitet. Nëse doni të jeni më të mirë në biznes, më të mirë në sipërmarrje, dhe më të mirë në jetë, atëherë duhet të filloni të përvetësoni aftësi të reja. Ju duhet të jeni dikush që shikon një detyrë të vështirë dhe thotë: Mund të mësoj vetë aftësitë që më duhen për ta kthyer atë në një detyrë të lehtë. Më poshtë, ne përshkruajmë 7 metoda të provuara që do t’ju mësojnë çdo aftësi që dëshironi. Pavarësisht nëse është nisja e biznesit të ardhshëm miliardë dollarësh, revolucionarizimi i botës, ose kërcimi mbi një karrige zyre. Përvetësimi i aftësive të reja është mënyra e vetme për ta arritur atë.

1. Mendësia juaj është gjithçka

Të gjithë ne pëlqejmë të besojmë se jemi më të zgjuar se sa jemi vërtet. Mos u ndieni keq, është një fakt shkencor. Ky paragjykim madje ka emrin e tij: “efekti i mbikëqyrjes”. Ky paragjykim mund të na bëjë të besojmë se kemi lindur me kufizime për talentet tona. Na bën të sigurt me aftësitë që kemi zotëruar, por na bën të besojmë se jemi disi të këqij në mësimin e të rejave. Ky paragjykim i bezdisshëm është diçka që mund të ndalojë rritjen tuaj si sipërmarrës. Para se të mund të përvetësoni aftësi të reja, duhet të adoptoni një mendësi të re që ju lejon ta bëni këtë. Ju duhet të merrni një mentalitet të përqendruar në rritje, një që sheh mësimin e aftësive të reja si një proces rritjeje, dhe jo një të dështimit.

2. Zbërtheni dhe angazhohuni

Nëse do ju thonim që mund të përvetësoni çdo aftësi për vetëm 30 ditë, a do të na besonit? Dëshironi të mësoni spanjisht? Bëhet. Dëshironi të jeni ekspert në zhvillimin e uebit? Bingo. Dëshironi të luani në violinë? Sigurisht, pse jo? Kjo është pikërisht ajo që bëri Josh Kaufman në vitin 2013. Kaufman, autori i librit “The First 20 Hours”, shpjegon se ai ishte në gjendje të bëjë të gjitha ato gjëra dhe më shumë falë metodologjisë së tij specifike për përvetësimin e shpejtë të aftësive.

Sipas Kaufman, procesi i përvetësimit të shpejtë të aftësive përfshin katër hapa:

  • Zbërtheni një aftësi në nën-aftësitë më të vogla të mundshme.
  • Mësoni për secilën nën-aftësi për të praktikuar me inteligjencë dhe për të korrigjuar veten gjatë praktikës.
  • Hiqni pengesat fizike, mendore dhe emocionale që pengojnë praktikën.
  • Praktikoni nën-aftësitë më të rëndësishme për të paktën njëzet orë.

3. Krijoni një lojë për përvetësimin tuaj të aftësive

Gamer lovers, gëzohuni!

Procesi i përvetësimit të aftësive kërkon shumë hapa. Duhet të zbërtheni çdo nën-detyrë, të mësoni për të dhe të praktikoni. Ky proces mund të jetë pak monoton për të thënë të paktën, dhe mund të gjendeni të irrituar nga monotonia e detyrës në fjalë. Këtu vijnë në ndihmë lojërat. Para se të përjashtoni lojërat si një mjet të keq për përvetësimin e aftësive, duhet të rishqyrtoni fuqinë e tyre. Jane McGonigal, autorja e librit “SuperBetter”, beson se përvetësimi i aftësive mund të jetë po aq argëtues sa të luash një lojë të shkëlqyer në Xbox. Çelësi qëndron te dopamina juaj, neurotransmetuesi i lidhur zakonisht me varësinë ndaj drogës. Lojërat, veçanërisht lojërat video, kanë fuqinë të krijojnë një ndjenjë të tillë në tru sa të këndshme sa një drogë intravenoze. Lojërat çojnë në një rritje masive të sasisë së dopaminës, neurotransmetuesit të “kënaqësisë”, në tru. Rritja e dopaminës në qarkun e shpërblimit nuk është një shenjë e varësisë. Më shpesh, është një shenjë e motivimit dhe vendosmërisë së rritur. Lojërat video, siç rezulton, bëjnë që truri juaj të prodhojë shumë dopaminë, diçka që nëse e përdorni siç duhet, mund t’ju bëjë shumë optimist dhe të motivuar ndaj detyrës në fjalë (që në këtë rast, do të ishte përvetësimi i aftësive të reja). Në vështrim të parë, kjo ide duket e shkëlqyer. Ju duhet vetëm të luani disa lojëra video dhe papritmas do të jeni të motivuar, apo jo? Epo, më falni që po ju zhgënjej, por nuk është kështu.

Lexo edhe:Top 10 industritë me rritjen më të shpejtë në 2024

4. Merrni një mentor, trajner ose mjeshtër që t’ju udhëzojë

Luke Skywalker kishte Yoda-n, Harry Potter kishte Dumbledore-n, dhe madje Pho kishte Mjeshtrin Shifu. Mos nënvlerësoni rëndësinë e të pasurit dikë që t’ju udhëzojë në udhëtimin tuaj të të mësuarit. Ideja e mentorimit nuk është një modë e re e sjellë nga Disney si një mjet për ekspozim të lehtë. Në fakt, përmendja e parë e regjistruar ndonjëherë e termit “mentor” vjen nga historia antike greke e Odisesë që i besoi arsimimin e djalit të tij mikut të tij të quajtur Mentor. Popullariteti i tyre i fundit buron kryesisht nga një aurë “magjike” që kanë marrë. Shumë sipërmarrës të suksesshëm betohen që suksesi i tyre i detyrohet mentorëve të tyre, duke bërë që të tjerët të besojnë se marrja e një mentori është një mënyrë e sigurt për të përshpejtuar procesin e të mësuarit. Ndërsa të kesh një mentor nuk është një plumb argjendi, ai ndihmon të marrësh reagime specifike, shumë të rëndësishme dhe të dobishme. Nëse jeni duke përvetësuar aftësi të reja vetëm, si mund të dini çfarë të mësoni? Ju përfundoni duke bërë gabime dhe as që e dini këtë. Një mentor, ashtu si një trajner, mund t’ju tregojë gjërat specifike që po bëni gabim, mënyrat më të mira për t’i përmirësuar ato dhe çdo informacion tjetër të rëndësishëm që do të përshpejtojë përvetësimin e aftësive tuaja. Çdokush që është më i përvojë dhe më i njohur se ju në çdo detyrë të caktuar mund t’ju tregojë rrugën që kanë ndjekur për të arritur atë nivel.

5. Nxiteni veten

“Nuk jam mjaft i talentuar.” “Nuk mund ta bëj këtë sepse nuk jam mjaftueshëm i zgjuar/i fortë/i disiplinuar/i talentuar/i fleksibël”. A tingëllon kjo e njohur? Mungesa e talentit është një nga justifikimet e para që njerëzit përdorin kur përballen me një aftësi të re. Ata marrin disa klasa, lexojnë disa libra, provojnë një aftësi të re, dhe kur dështojnë thjesht i thonë vetes se dështimi kishte kuptim sepse nuk ishin të zgjuar mjaftueshëm. Siç e përmenda më herët, askush prej nesh nuk lind me talent. Arsyeja që njerëzit duken natyrisht të talentuar në diçka është sepse herët, ata ndoshta u “ndezën” në përvetësimin e aftësisë, dhe e mbajtën motivimin e tyre të lartë gjatë gjithë procesit si rezultat.

6. Synoni të jeni më të mirë, jo të mirë

Midis të vetë-shpallurve “guru” të vetëndihmës, një ide e përbashkët është se “këmbëngulja është çelësi i suksesit.” Por a është e vërtetë? Si mund të këmbëngulni kur nuk mund të shihni përtej pyllit që ju rrethon? Si mund të shihni përmes mjegullës drejt vetes tuaj të ardhshme të suksesshme? Si mund të këmbëngulni kur kurrë nuk duket se arrini atje ku dëshironi të jeni? Gjithçka që bëni kurrë nuk duket të jetë aq e mirë sa dëshironi të jetë. Ju kurrë nuk jeni “atje”. Gjithmonë jeni një hap prapa atje ku dëshironi të jeni.

7.Filloni pak nga pak, arrini rezultate të mëdha

Përvetësimi i aftësive të reja është i vështirë, nëse do të ishte i lehtë atëherë të gjithë do të ishin virtuozë, sportistë, magnatë të biznesit. Ne e dimë që është e vështirë, dhe e dimë që kërkon përpjekje. Por mënyra për të zotëruar artin e përvetësimit të aftësive të reja (dhe nënkuptojmë vërtet ta zotëroni, ta keni plotësisht, të jeni një ekspert në të) është të ndryshoni qasjen tuaj ndaj tij. Nëse truri juaj do ta bënte të lehtë për ju të përthithni çdo stimul përreth jush, ju do të kolapsitnit brenda një sekonde. Ju duhet të lejoni kohë që truri juaj të kodojë dhe konsolidojë aftësinë tuaj të re.  Filloni ngadalë, merrni masa dhe rrituni.

Qielli është kufiri juaj.

foundr

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #35 - Qershor 2024

Ja si sipërmarrës të guximshëm përmes inovacionit ndikojnë industri të tëra!

 

Ky numër i revistës mund të quhet numri i dedikuar sipërmarrësve, nismëtarëve dhe inovatorëve. Atyre të cilët me guxim, këmbëngulje dhe me risi nxisin transformimin e industrive me ndikim në jetët tona. Këto përvoja, sfida, ide të reja, aplikime dhe bashkëpunime të tyre, vijnë nëpërmjet Business Mag Albania, nr. 35. 

Për ty, që po e mban në dorë këtë revistë, kemi diçka të re! Tani mund të dëgjosh me zë artikujt që lexon tek BusinessMag. 

Në partneritet me Nullius in Verba, sjellim një mënyrë revolucionare për të konsumuar përmbajtjen. Falë teknologjisë së avancuar të AI, tani mund të dëgjoni me zë artikujt tuaj të preferuar në çdo kohë dhe vend, duke ju lejuar të informoheni ndërsa jeni në lëvizje. Ky bashkëpunim inovativ pasqyron përkushtimin tonë për të mbështetur sipërmarrjen dhe zhvillimin e modeleve të suksesshme, duke sjellë përvojë të re dhe vlerë të shtuar për ju si lexues. Skano kodet QR në çdo artikull dhe shijo nga kudo që të jesh një format të ri, mundësuar nga Inteligjenca Artificiale, aplikuar nga një …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0