Krijohet proteina e ëmbël që zëvendëson sheqerin. Lajmi për diabetikët nga Startup-i izraelit
Përditësuar së fundmi: 09/08/2018

Krijohet proteina e ëmbël që zëvendëson sheqerin. Lajmi për diabetikët nga Startup-i izraelit

Share
nga Albana Mucaj
Gus 09, 2018

Lajm i mirë për diabetikët.  Është zhvilluar në laboratorët izraelitë një proteinë e ëmbël që mund të përdoret në vend të sheqerit. Substanca nuk rrit nivelet e sheqerit në gjak.

Përbërja, e projektuar dhe zhvilluar nga biznesi startup “Amai Proteins”, përmban pak kalori, tretet si një proteinë dhe nuk aktivizon përgjigjen e insulinës.

Proteina është projektuar përmes një platforme informatike të quajtur Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD), një fushë në të cilën është i specializuar themeluesi Ilan Samish dhe është i bazuar në taumatinën, një proteinë e gjetur në bimën katemfe.

Taumatina është ridizenjuar dhe prodhuar përmes përdorimit të bioteknologjisë, duke përdorur softëare të bazuar në cloud-computing. Produkti nuk konsiderohet i modifikuar gjenetikisht (OMGJ), është i qëndrueshëm, ekonomik, i pajtueshëm me ushqimin, i shijshëm dhe inovativ.

Proteinat e ëmbla të prodhuara nga Amai Proteins, një kompani bioteknologjike me seli në Rehovot në Izrael, lidhen me receptorin tonë të ëmbël ashtu si sheqeri, duke shkaktuar kështu ndjesinë e shijes së ëmbël dhe treten nga trakti i sipërm gastrointestinal ashtu si proteinat që konsumohen në sasi të mëdha çdo ditë.

Lexoni: Krijohet roboti që zbulon kancerin e mushkërive

Proteina Amai ju lejon të zëvendësoni një lugë çaji sheqeri (katër gramë) me dy miligramë të kësaj substance dhe shija e ëmbël është e njëjtë.

Marrë nga Izraelisot.com


Evente

Pastrojmë Durrësin

Gusht 26, 2018
9:30 AM

TEDxTirana 2018 – Lidhshmëria

Shtator 15, 2018
5:30 PM - 8 PM

AllWeb Albania 2018

Tetor 11, 2018
9 AM - 6 PM