Ja pse të gjithë duhet të shqetësohemi për teknologjinë e njohjes së fytyrës » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 16/07/2019

Ja pse të gjithë duhet të shqetësohemi për teknologjinë e njohjes së fytyrës

Share
nga Eridon Elshani
Kor 16, 2019
-Manages Business Mag Kosovo -Studies Philosophy at University of Prishtina
lexo me teper >

Bota e teknologjisë lëviz më shpejt sesa ne e mendojmë.

Kjo me sa duket vlen edhe për teknologjinë e njohjes së fytyrës (facial recognition).

Disa nga emrat më të mëdhenj në industrinë e teknologjisë janë duke zhvilluar sisteme të avancuara të njohjes së fytyrës dhe duke ia shitur ato qeverive në mbarë botën, por publiku i gjerë nuk mund t’i kuptojë plotësisht të gjitha rreziqet që vijnë prej tyre.

Lexo: 9 Inovacionet që duken tmerruese thjeshtë kur i mendojmë

Eshtë shumë e mërzitshme

Njerëzit janë të pakënaqur rreth njohjes së fytyrës sepse në thelb është e pakëndshme. Rritja e mbikëqyrjes nga qeveria ka qenë një çështje e nxehtë për shumë vite.

Njohja e fytyrës është përdorur në gjyqet e policisë në Shtetet e Bashkuara për të skanuar fytyrat në hapësira publike dhe për t’i përshtatur ato me të dhënat e policisë. Kjo tingëllon si diçka që vetëm një qeveri e tmerrshme do ta bënte, por ja që po ndodh në jetën reale. Prandaj nuk është e vështirë të kuptohet pse njerëzit janë kundër kësaj teknologjie.

Mund të ndodhë pa miratimin tuaj

Një tjetër shqetësim është se teknologjia e njohjes së fytyrës po zhvillohet dhe përdoret potencialisht pa pëlqimin e popullit. Kjo nuk është diçka e re në teknologji; dihet që çdo të dhënë personale që jepni në rrjetet sociale nuk do të përdoret për qëllime fisnike.

Madje as nuk punon siç duhet

Një studim i ACLU në vitin 2018 zbuloi se softueri i Amazon për Njohjen e Fytyrës në mënyrë të gabuar bëri lidhjen e anëtarëve e Kongresit me kriminelë të burgosur.

Ndoshta teknologjia do të përmirësohet dhe të paktën një kompani, Microsoft, e ka pranuar se kjo teknologji ka probleme.

Mashable