Iniciativa filantropike Chan-Zuckerberg ndërmerr hapat e parë për kurimin e sëmundjeve » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 06/06/2017

Iniciativa filantropike Chan-Zuckerberg ndërmerr hapat e parë për kurimin e sëmundjeve

Share
nga Anerola Torollari
Qer 06, 2017
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Në një postim në facebook Mark Zuckerberg shprehu se mes lajmeve të mira për shkencën dhe të ardhmen ai është mjaft i gëzuar që ndan me ne përpjekjen e parë të madhe shkencore “Human Cell Atlas” (Atlasi i Qelizave të Njeriut), që Iniciativa Chan Zuckerberg po ndërmerr.

Zuckerberg në postimin e tij shton se: “Atlasi i qelizave njerëzore” është një përpjekje për të krijuar një hartë reference të të gjitha qelizave të njeriut dhe vetive të tyre, të ngjashme me tabelën periodike në kimi. Ka më shumë se 10.000 lloje të ndryshme qelizash në trupin e njeriut. Po bëjmë partneritet për të ndërtuar një platformë të dhënash me burim të hapur që do ta përshpejtojë këtë iniciativë. Sapo atlasi të përfundojë, do të jetë një burim i madh për të ndihmuar shkencëtarët të kuptojnë bazën biologjike dhe në fund të fundit të shërojnë të gjitha sëmundjet gjatë jetës së fëmijëve tanë.

Ekipet nga e gjithë bota po punojnë së bashku në këtë projekt. Ne jemi duke u bashkuar me “Institutin Europian të Bioinformatikës (EMBL-EBI)”, “Institutin e MIT dhe Harvardit” dhe “UC Santa Cruz” për të gjeneruar një sasi të njohurive të ndryshme dhe për të standardizuar të gjitha njohuritë në mënyrë që të jenë të arritshme për të gjithë në komunitetin shkencor.

Ky lloj i bashkëpunimit global midis shkencëtarëve dhe inxhinierëve është një pjesë e rëndësishme e avancimit të zbulimit shkencor. Ne jemi të ngazëllyer për të kontribuar në këtë përpjekje përmes inxhinierisë dhe financimit dhe mezi presim që të shohim progresin e tij në vitet e ardhshme.

Unë vazhdoj të besoj se ne mund të jemi brezi që i jep fund sëmundjeve, varfërisë dhe ndalon ndryshimet klimaterike. Le të sigurohemi që secili prej nesh e përdor kohën tonë këtu për të ndikuar sa më pozitivisht që mundemi.”