Hyn në fuqi ligji antiduhan. Masa të rrepta për shitësit dhe pronarët e lokaleve
Përditësuar së fundmi: 15/08/2019

Hyn në fuqi ligji antiduhan. Masa të rrepta për shitësit dhe pronarët e lokaleve

Share
nga Ornela Trupja
Gus 15, 2019

Duke filluar nga dita e sotme (15 gusht 2019) hyn në fuqi ligji antiduhan. Kjo deklaratë u bë e ditur për mediat nga Minstrja e Shëndetësisë Ogerta Manstirliu. Ligji parashikon ndalimin e përdorimit të cigares elektronike, duhanit me ngrohje apo shisha/nargjile, në ambiente të mbyllura.

Masat e rrepta do të jenë si për shitësit, ashtu edhe për pronarët e lokaleve që lejojë konsumimin e lëndëve të lartëpërmendura në ambientet e lokalit dhe që e shërbejnë atë për të rrinj nën moshën 18 vjeç.

Gjoba që do të akordohet për shitësit që do të shesin lëndët e duhanit për të rinj nën moshën 18 vjeç do të jetë 100’000 lekë. Për të gjithë subjektet që shkelin ligjin për pirjen e duhanit në ambientet e brendshme, është 300 mijë lekë.

Në rast se shkelja do të përsëritet gjoba do të gjashtëfishohet, madje mund të rezikojnë edhe pezullim të aktivitetit të biznesit.

Lexo: Cigaret elektronike si duhani?

“Nuk është një aksion sporadik, inspektorët e shëndetësisë do të jenë çdo ditë në terren për të monitoruar zbatimin e ligjit për mbrojtjen e shëndetit nga duhani, përfshirë edhe cigaret elektronike, shisha/nargjile dhe çdo lloj produkti duhani. Nëse nuk respekton ligjin, nuk falesh!  6-fishim gjobe -pezullim aktiviteti për subjektet që shkelin ligjin në mënyrë të përsëritur” shkruan Manastirliu. 

Brenda një periudhe 2 vjeçare ligji synon të heqë nga tregu  paketimet e vogla që kanë nga 10 cigare.