Holanda, vendi i lumturisë. Ja pse


 

Nëse Holanda gjendet në mënyrë të qëndrueshme mes vendeve më të lumtura në botë mund të jetë edhe meritë e ritmeve të punës. Të bëhesh copa në punë, nuk të shpërblen. Për të qënë mirë, është shumë më e përshtatshme një kontratë part-time.

Sipas The Economist, statistikat e nxjerra nga disa vende europiane tregojnë se zgjedhja për të mos i kaluar 36 orë punë, ndodh për gati 27 % të meshkuve holandezë dhe gati 77% të grave. Kjo rezulton vërtet një gjetje.

Fatkeqësisht Holanda është një rast i vetëm. Në Europë, mesatarisht, gjërat ecin ndryshe, me një mesatare të punonjësve part-time 8.7% te meshkujt dhe 32.2 % te gratë.

Po cilat janë arsyet e këtij ndryshimi, sidomos tek gratë? Fakti që Holanda nuk është prekur nga dy luftërat botërore të shekullit XX. Pra, gratë, nuk kanë pasur nevojë të hyjnë në tregun e punës. Edhe nëse futen e nisin vonë dhe me hap të ngadaltë.

Por në përcaktimin e këtyre vlerave të palëkundura të vendit kanë qënë dy faktorë të tjerë: nga një anë roli i vlerave kristiane, që ka nxitur nënat të kujdesen për fëmijët dhe të rrinë gjatë në shtëpi, nga ana tjetër pasuria tradicionale, e cila nuk e ka të nevojshme sigurimin e të ardhurave familjare nga disa paga.

Edhe kur kanë nisur punën gratë, nuk kanë pasur asnjëherë peshë të rëndë. Ligji ndërkohë e ka përcaktuar që në vitin 2000 të drejtën e nënave dhe baballarëve holandezë të mund të zgjedhin punën part-time.

Kjo në fakt, krijon edhe pengesa në zhvillimin në karrierë. Pak gra janë si menaxherët kryerësore të ndërmarrjeve dhe arsyeja mund të jetë pikërisht sasia e pakët e orëve të angazhuara në punë.

Por, krahas orarit të shkurtuar, ndikim në lumturi po jep edhe sporti. Në këtë vend, 53% e të rriturve stërviten të paktën 4 herë në javë. Një zakon që për British Heart Foundation, ndihmon në shëndet dhe nxit buzëqeshjen.

Ky do të ishte një model shumë i mirë edhe për ne, por nëse keni qenë të vëmendshëm më lart, është pikërisht trashëgimia pasurore (ose thënë ndryshe një nivel më i lartë ekonomik i vendit e familjeve) që na pengon të punojnë part-time. Një ekonomi e dobët dhe ende në zhvillim, bëhët pengesë për shkurtimin e orëve të punës.

Huffington Post, BM

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale