Gjithçka që ju nevojitet për të qenë më të lumtur, sipas shkencës - Business Magazine Albania

Gjithçka që ju nevojitet për të qenë më të lumtur, sipas shkencës

më të lumtur

Njerëzit shpesh mendojnë për lumturinë si një gjendje kalimtare – një emocion që zbehet ose rrjedh në varësi të faktorëve të jashtëm dhe rrethanave të jetës. Megjithatë, lumturia është në fakt një zgjedhje e qëllimshme.

Pavarësisht stresit të punës, konflikteve brenda marrëdhënieve tuaja, numrit të afateve të afërta ose lodhjes nga Zoom, ju prapë mund të zgjidhni lumturinë. Ja çfarë thotë shkenca për të qenë më të lumtur – plus, disa strategji se si të jetoni mirë, dhe më të lumtur.

Lumturia është një mendësi që mund ta kultivoni

Në një kulturë që lavdëron si prodhimin ashtu edhe konsumin, e ashtuquajtura kërkimi i lumturisë shpesh mund të duket si ndjekja e një ndjesie pozitive që nuk zgjat kurrë. Ju thuhet të vendosni synime ambicioze, të nxitoni sa më shumë që të jetë e mundur, të fitoni më shumë para, të fitoni komoditete materiale dhe më pas të shijoni suksesin e arritjeve tuaja.

Lexoni: 3 libra që do t’ju ndihmojnë të jetoni një jetë më të lumtur dhe më të suksesshme, sipas një eksperti produktiviteti

Megjithatë, siç theksoi sipërmarrësi dhe konsulenti i biznesit Nick Wolny në një artikull të mëparshëm të Fast Company , kjo markë e kënaqësisë zhduket shpejt. Kjo sepse lumturia autentike dhe e qëndrueshme nuk mund të prodhohet me rrethana kalimtare. Nëse lumturia duket e paarritshme, mund të jetë koha për të ripërcaktuar se çfarë do të thotë në të vërtetë lumturia për ju.

Në një fragment nga libri i saj i fundit, Jenn Lim, autore dhe CEO e firmës së konsulencës Delivering Happiness, hedh poshtë mitin shoqëror rreth kësaj gjendjeje. Në vend të një pikëpamjeje hedonike, e cila e lidh lumturinë me ndjenjat e rehatisë ose kënaqësisë, Lim e sheh atë si një mentalitet të vetëaktualizimit. Kjo është më e qëndrueshme dhe e arritshme, shkroi ajo, sepse të gjithë mund të përcaktojnë se si duket vetë-aktualizimi për ta.

Krijimi i përkufizimit tuaj të lumturisë do të thotë që faktorët e jashtëm nuk mund të rrisin dhe as të pakësojnë ndjenjën tuaj të mirëqenies dhe kënaqësisë. Lim iu referua kësaj si njohja e qëllimit tuaj – të qenit i vërtetë me atë që jeni dhe ku qëndrojnë vlerat dhe prioritetet tuaja. Kur ai qëllim është i sigurtë, vështirësitë nuk mund ta lëkundin lumturinë tuaj. Po kështu, vlera e lartë kulturore e suksesit me çdo kusht nuk do t’ju tërheqë në pakënaqësi.

Si përfundim ju jeni përgjegjës për kultivimin e një mendësie të brendshme të lumturisë. Ju mund ta praktikoni këtë çdo ditë.

Shkenca e lumturisë në vendin e punës

Këtu është një tjetër mit i zakonshëm shoqëror për lumturinë: Ajo duhet të jetë gjendja emocionale e paracaktuar e çdo njeriu. Megjithatë, kjo bie ndesh me mënyrën se si funksionon truri. Hulumtimet e neuroshkencës tregojnë se truri juaj është i lidhur për të kërkuar kënaqësinë dhe mbijetesën – dy instinktet primare që gjithmonë do të konkurrojnë me njëri-tjetrin.

Kërkimi i vërtetë biologjik i lumturisë nuk ka të bëjë me idealizimin e momenteve të shkurtra të kënaqësisë, të cilat nuk janë kurrë të përhershme. Përkundrazi, ka të bëjë me zhvillimin e motivimit të brendshëm për të gjetur atë që ju mbështet për një kohë të gjatë. Pra, nëse truri është i motivuar për të ndjekur një qëllim ose për të arritur një rezultat për vërtetim të brendshëm (siç është rritja e vetvetes, kurioziteti, sfida personale) në vend të suksesit të jashtëm (si vlerësimet, promovimet, paratë), lumturia bëhet shumë më pak e shkurtër.

Si përkthehet kjo lidhje midis lumturisë dhe motivimit në vendin e punës? Kjo është ajo që synoi të shqyrtojë një studim i vitit 2020 nga revista Frontiers in Psychology. Siç zbuloi hulumtimi, punonjësit me nivele të larta të motivimit të brendshëm ishin më të kënaqur në rolet e tyre, gjë që çon në:

 • Aftësi më të forta komunikuese
 • Rritje e angazhimit
 • Marrëdhënie më pozitive me klientët
 • Energji, pasion dhe entuziazëm më i lartë
 • Rritje e produktivitetit dhe efikasitetit
 • Përkushtim më i madh organizativ

Të mësosh të praktikosh një mentalitet të lumturisë së brendshme do të jetë një benefit si për punën ashtu edhe për jetën personale. Kur kënaqësia nuk varet nga rrethanat ose motivuesit e jashtëm, ju jeni të lirë t’i merrni me qetësi situatat dhe ndërveprimet, duke mbajtur një perspektivë të ekuilibruar dhe duke shijuar punën që bëni.

Lexoni: 2 këshilla për të pasur një karrierë më të lumtur dhe më të suksesshme

Si të bëheni më të lumtur në punë dhe në jetë?

Ne kemi vërtetuar se lumturia është një punë e brendshme. Tani është koha për të kuptuar se si të bëheni një njeri më i lumtur si në sferën tuaj profesionale ashtu edhe në atë personale.

Lëreni fiksimin tuaj për kuptimin

Koncepti i një jete kuptimplote nuk është në thelb një problem – të gjithë duan që kontributet dhe ndikimi i tyre në botë të kenë rëndësi. Por në këtë artikull, autorja Wendy Syfret argumentoi se një kërkim obsesiv për kuptimin mund t’ju bëjë të mjerë.

Ajo rekomandoi një qasje më pak rraskapitëse: nihilizmin. Kjo thotë se “jeta është e pakuptimtë”. Kjo nuk do të thotë se jeni këtu pa një qëllim, por përkundrazi, ju krijoni narrativën që ose ju çon përpara ose ju mban pas.

Nëse e lironi presionin e fryrë të kuptimit dhe lejoni që jeta të shpaloset thjesht me pritshmëri realiste, do të ndiheni më të rrënjosur në të tashmen në vend që të mendoni shumë për momentin larg. Ja se si ta bëni jetën të vlejë dhe të shfrytëzoni lumturinë që pason, pa u fiksuar në “çfarë do të thotë gjithçka”.

 • Gjeni kohë për aktivitete të ndërgjegjshme që ju rrënjosin në të tashmen. Ky mund të jetë një ritual ditar, një praktikë meditimi, një shëtitje në natyrë, një ushtrim frymëmarrjeje, një klasë stërvitje ose një bisedë e thellë. Çdo gjë që orienton trurin tuaj të jetë dhe të qëndrojë në këtë moment.
 • Pranoni vogëlsinë tuaj në shtrirjen më të madhe të ekzistencës. Prania juaj në Tokë ka rëndësi, por ka liri për të ditur se nuk jeni qendra e këtij universi. Pra, mendoni jashtë përvojave ose narrativave tuaja për të mësuar nga këndvështrime të tjera. Si rezultat, do të bëheni një person më kurioz, empatik dhe më i plotësuar.
 • Njihni dallimin e rëndësishëm ndërmjet vlerës dhe kuptimit. Ideja e kuptimit është një konstrukt simbolik, por “vlera” është njohuri praktike e asaj që ju qëndroni dhe për të cilën interesoheni. Vlerat janë thelbësore për lumturinë autentike, sepse ato komunikojnë në cilat prioritete të përqëndroni kohën, burimet, energjinë, punën dhe vëmendjen tuaj. Nëse i njihni dhe jetoni sipas vlerave tuaja, mund të gjeni lumturinë e brendshme në të.

Rimendoni marrëdhënien tuaj me qëllimet

Qëllimet janë të dobishme në të gjitha aspektet e jetës. Pa to, me shumë mundësi do të ndiheni pa asnjë pikë qendrore për të cilën të përpiqeni. Sado vendimtare të jenë qëllimet si për karrierën ashtu edhe për rritjen personale, mënyra se si i qaseni këtyre objektivave, megjithatë, mund të shkurtojë lumturinë tuaj.

Shpesh, ne vendosim qëllime të pamëshirshme që nuk janë të realizueshme në realitet dhe më pas e etiketojmë veten si “dështim” kur planet nuk realizohen. Siç vuri në dukje Wolny, edhe kur një qëllim është i arritshëm, niveli i përkohshëm i arritjes do të zbehet, duke lënë një ndjenjë zhgënjimi pas tij. Por qëllimi në vetvete nuk është problem – është marrëdhënia juaj me atë qëllim.

Këtu janë disa mënyra të reja për të ndjekur qëllimet tuaja:

 • Zbërtheni qëllimet tuaja në një sërë mikro zakonesh. Përpjekja për një rregullim të tërë të sjelljes ose performancës mund të duket e pakapërcyeshme – dhe shpesh është. Bërja e ndryshimeve të vogla, në rritje me kalimin e kohës e bën qëllimin më të menaxhueshëm dhe të duket më pak stresues. Ndërtoni mikro zakone në rutinën tuaj që gradualisht do t’ju ndihmojnë të arrini objektivin makro që i keni vendosur vetes për të arritur atje, ndërsa ndiheni më të lumtur dhe më të realizuar.
 • Mendoni për fjalët që përdorni për të karakterizuar qëllimet. Fjalët kanë fuqi, ndaj filloni t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si flisni për qëllimet. Mos u ndalni këtu: Ndryshoni fjalët negative me ato pozitive.
 • Jini të qartë në “pse” kryesore pas çdo qëllimi. E mbani mend lidhjen midis qëllimit dhe kënaqësisë? Është e rëndësishme edhe për përcaktimin e qëllimeve. Përcaktoni arsyen pse një qëllim ka rëndësi, kush do të përfitojë prej tij dhe çfarë vlere mund të sjellë në jetën tuaj (ose të dikujt tjetër). Kjo do të rrisë vrullin dhe këmbënguljen tuaj, sepse nuk po e bëni atë thjesht për të realizuar diçka të re. Ekziston një qëllim me të cilin jeni të lidhur emocionalisht.
 • Shpërblejeni veten, por mos u mbështetni në këtë për lumturinë. Është normale të ndihesh triumfues kur arrin një qëllim, prandaj festoni ato fitore, të mëdha dhe të vogla. Kjo ju ndihmon të lidheni me ndjenjën e vetëaktualizimit për të cilën folëm më parë. Kjo strategji vjen me një paralajmërim: Mos lejoni që lumturia juaj e brendshme të varet nga shpërblimet ose pohimet e jashtme. Përdorini ato si lojtarë mbështetës në lojën e lumturisë.

Ndërtoni qëndrueshmëri mendore dhe emocionale

A e pyesni veten se si optimistët e natyrshëm të kësaj bote mbajnë një këndvështrim të ekuilibruar dhe pozitiv, pavarësisht situatës në të cilën ndodhen? Ky qëndrim nuk është një mohim i plotë i emocioneve apo rrethanave të dhimbshme. Nuk është as një fasadë kronike optimiste. Ky quhet pozitivitet toksik, i cili mund të gërryejë besimin, të mbyt komunikimin dhe të dëmtojë dinamikën ndërpersonale.

Sekreti i optimizmit nuk është të prodhoni emocione pozitive, por të krijoni elasticitet. Kjo është bërë një fjalë kryesore vitet e fundit, kështu që le ta përcaktojmë. Qëndrueshmëria është forca mendore dhe emocionale për t’u rikuperuar shpejt nga krizat, për të mësuar nga gabimet, për të identifikuar mundësitë e rritjes dhe për të formuar aftësi të shëndetshme përballuese për të pastruar pengesën e ardhshme.

Qëndrueshmëria është një komponent kryesor i lumturisë dhe mirëqenies. Me një aftësi për të menaxhuar dhe kuptuar më mirë këto kufizime, është më e lehtë të ndihesh më i lumtur vazhdimisht.

Lexoni: Njerëzit e suksesshëm i bëjnë këto 3 gjëra të dielën për një javë më të lumtur dhe pa stres

Këtu janë disa strategji për të ndërtuar elasticitetin tuaj në mënyrë që të krijoni lumturi më të qëndrueshme:

 • Besoni në talentet dhe atributet tuaja pozitive. Vetëbesimi ju mundëson të sfidoni dyshimet ose pasiguritë. Gjithashtu ju jep sigurinë emocionale për të pranuar reagimet nga të tjerët pa një reagim mbrojtës.
 • Jini fleksibël dhe përqafoni pashmangshmërinë e ndryshimit. E vetmja konstante në jetë është paparashikueshmëria e saj. Pra, mos kini frikë ose rezistoni ndryshimit – përshtatuni me këtë sezon të ri ashtu siç vjen. Do të zbuloni mundësi për t’u degëzuar dhe zhvilluar.
 • Kërkoni arsye për të qëndruar edhe me shpresë edhe mirënjohës. Pavarësisht se sa e zymtë mund të duket një situatë, mbani mend se asnjë rrethanë nuk zgjat përgjithmonë. Shpresa për një të nesërme më të ndritshme do t’ju ushqejë me qëndrueshmërinë për të vazhduar paraqitjen sot.
 • Ndërtoni aftësi proaktive dhe vepruese për zgjidhjen e problemeve. Kur lind një konflikt, mos reagoni në mënyrë impulsive. Ngadalësoni me frymëmarrje të thellë dhe krijoni hapësirën për të pastruar kokën, më pas bëni një listë me mënyra praktike dhe racionale për të zgjidhur problemin.
 • Edukoni veten dhe investoni në marrëdhënie të shëndetshme. Mos e lini pas dore kujdesin për veten – është jetik për elasticitetin dhe lumturinë. Bëni gjumë mjaftueshëm, gjeni kohë për stërvitje, pini ujë dhe hani ushqime të shëndetshme. Rrethojeni veten me marrëdhënie ngritëse. Gjeni kohë për aktivitete dhe ndërveprime të këndshme. Pasi të plotësohen nevojat tuaja, mund të përballeni me pengesa me energji të përtërirë.

/fastcompany

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #32 - Gusht 2023
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0