Europa dënon kompaninë Google me 1.7 miliardë dollarë gjobë
Përditësuar së fundmi: 20/03/2019

Europa dënon kompaninë Google me 1.7 miliardë dollarë gjobë

Share
nga Ornela Trupja
Mar 20, 2019

Bashkimi Europian ka dënuar Google me një gjobë tjetër të madhe, e treta kjo tashmë. Mendohet se e gjitha kjo është bërë për konkurrencë. Komisioni Europian të mërkurën urdhëroi Google të paguajë 1.7 miliardë dollarë për abuzimin e pozitës së saj dominante në reklamat e kërkimit në internet.

Komisioneri Margrethe Vestager tha se Google kishte forcuar dominimin e saj dhe kishte mbrojtur veten nga presioni konkurrues, duke imponuar kufizime kontraktuale në faqet tjera të internetit. Sipas Komisionit, Google i bllokoi rivalët e tij të vendosin reklama në faqet e internetit të palëve të treta, duke imponuar klauzolat e ekskluzivitetit në kontratat AdSense. AdSense është një produkt i Google, që vepron si një ndërmjetës midis reklamuesve dhe pronarëve të faqes, të cilët dëshirojnë të përfitojnë nga rezultatet e kërkimit. Vestager tha për gazetarët se kjo sjellje jo e mirë ka vazhduar për rreth 10 vite. Dhe madhësia e gjobës është ajo që e dëshmon këtë gjë. Fitimet e Google ishin gati 31 miliardë dollarë në vitin 2018.

Komisioni tha se Google ndaloi praktikën e paligjshme, pasi rregullatori i dërgoi një deklaratë kundërshtuese në korrik 2016. Rregullatorët e BE kanë marrë një qasje shumë më të fuqishme për kompanitë e Big Tech sesa homologët e tyre amerikanë, veçanërisht kur bëhet fjalë për konkurrencën, mbrojtjen e të dhënave dhe çështjet e taksave. Komisioneri i Konkurrencës i BE Margrethe Vestager vë në dijeni kompaninë Google për një gjobë të tretë.

Lexo: Një komandë e re në Google ju tregon nëse fjalëkalimi juaj është i pasigurtë

Komisioni urdhëroi kompaninë të paguajë 4.9 miliardë dollarë në korrik 2018 për të shtyrë në mënyrë të padrejtë aplikacionet e saj për përdoruesit e smartfonëve dhe për të penguar konkurrentët. Kjo pasoi një gjobë prej 2.4 miliardë dollarësh në Google për përdorimin e motorrit të kërkimit, për të drejtuar konsumatorët në platformën e vet të blerjes. Që nga viti 2017, kompania është gjobitur nga Europa me 8.2 miliardë euro. Paratë e grumbulluara nga gjobat do t’u dorëzohen shteteve anëtare të BE. Vestager sinjalizoi se Google mund të përballet me më shumë hetime, duke thënë se “ankesat vazhdojnë të vijnë”.

“Ne do të mbajmë zhvillimet e monitorimit dhe jemi ende duke hulumtuar në tregun e kërkimit për punë dhe kërkim lokal”, u shpreh ajo para gazetarëve.

Google tha në një deklaratë të mërkurën se në produktet e tyre tashmë është bërë një numër i madh ndryshimesh. Madje shtojnë se në muajt e ardhshëm do të bëhen përditësime të tjera, gjë e cila do të rrisë rivalitetin në Europë.

Kompania tha në një blog post të martën se ajo ishte duke bërë ndryshime të mëtejshme në shërbimin e saj bazuar në reagimet e  Komisionit Europian. Ajo ka filluar testimin e një formati të ri, që u siguron përdoruesve lidhje të drejtpërdrejta me faqet e ngjashme të blerjeve. Gjithashtu, do të kërkojë përdoruesit e rinj dhe ekzistues të Android në Europë, të cilët do të kenë mundësinë të shfletojnë çdo gjë që do t’ju duhet për përdorim. Sipas disa statistikave të publikuara, rezulton se Google ka pësuar një rënie të lehtë në treg.

CNN