Ku mund të formohen informaticienët e së ardhmes në Shqipëri?


Epitech, institucioni më i madh francez i edukimit në fushën e Teknologjisë së Informacionit, tashmë vjen edhe në Shqipëri.

Në të vërtetë, në vitin 1917, në Korçë, qytetin juglindor të Shqipërisë, është krijuar një lice francez. Deri në vitin 1939, ky lice ka formuar një pjesë të elitës shqiptare dhe ka kontribuar shumë në traditën e fortë frankofone të këtij vendi.

100 vjet më vonë, një tjetër shkollë franceze, me objektiv ekselencën, vendoset në Shqipëri.

Epitech, Universiteti i Inovacionit dhe Ekspertizës Informatike është krijuar në Francë (Paris). Ai tashmë numëron rreth 6,400 studentë në të gjithë Francën.

Në Shqipëri, ashtu si në vendet e tjera ku operon, Epitech ka një rol thelbësor për të luajtur në ekspertizën e nesërme në të gjitha fushat e teknologjisë së informacionit.

Në një botë në ndryshim të vazhdueshëm, ku vetëm njohuria nuk mjafton si garanci për sukses, një universitet si Epitech garanton sukses bazuar në një model të ri pedagogjik. 100% e studentëve Epitech janë nëpër kompani në përfundim të studimeve të tyre.

Më shumë se vetëm një mësim i thjeshtë,  Epitech sjell arsimimin e tij të qëndrueshëm që u mundëson studentëve të jenë udhëheqësit e revolucioneve teknologjike të së sotmes dhe të së nesërmes. Duke bashkëpunuar ngushtë me aktorët më të mëdhenj ekonomikë në sektor dhe me institucione prestigjioze të arsimit të lartë në të gjithë botën, Epitech ka fituar një reputacion të përsosur në mesin e shkollave të mëdha franceze.

Ky edukim i kërkuar nga kompanitë është i bazuar në një model të ri që fokusohet në tri cilësi gjithnjë e më të kërkuara: përshtatshmëria, vetëzhvillimi, kuptimi i projektit.

Sektori dixhital është një potencial në rritje në rajonin e Ballkanit. Në Shqipëri, në tërësi, studimet në degën e informatikës të ofruara nga universitet kanë mbetur në nivel teorik akademik dhe jo mjaftueshëm në përputhje me kërkesat e tregut. Me pedagogjinë me bazë projekti të zhvilluar nga Epitech, studenti përfshihet në zemër të problematikave të vërteta të kompanive.

Për këtë, Epitech ndërton në të përditshmen e tij, situata me të cilat përballen studentët, shpesh në grupe pune. Studentët duhet t’i zgjidhin ato duke përzgjedhur njohuritë dhe aftësitë e duhura, duke u nisur nga burimet që kanë në dispozicion, ashtu siç do silleshin në një kompani të vërtetë. Realizimi i këtyre projekteve kërkon aftësi, metodologji pune, kompetenca humane dhe teknike, kapacitet inovimi dhe krijimi. Duke qenë aktor i edukimit të tij, aktiv në fitimin e kompetencave, studenti transformohet në një profesionist të aftë për t’iu përgjigjur pritshmërive të kompanive.

Periudha më e veçantë e programit Epitech, “Pishina”, është një kalim i detyrueshëm për të gjithë studentët e rinj. Gjatë 4 javëve të para, ritmi i punës është intensiv për të shënuar fillimin e studimeve të larta. Investim personal, shkëmbime dhe bashkëpunim janë pikënisjet e një bote të re të të mësuarit: detyra për t’u dorëzuar çdo ditë në orë fikse, seanca të punëve praktike me mbikqyrës, kontrolle të vazhdueshme.

Objektivi është që gjithsecili të fitojë bazat e menjëhershme të nevojshme. Ata të cilët kanë programuar më përpara, mësojnë reflekset e duhura duke ndihmuar të rinjtë e ardhur për të arritur të njëjtin nivel.

Ndërmjet vitit të 1-rë dhe të 2-të, studentët kanë mundësinë të vlerësojnë formimin e tyre falë një stazhi 4-6 muaj. Kjo eksperiencë e parë profesionale shënon dhe hyrjen e tyre në tregun e punës, gjë e cila përfshin një nga objektivat të pedagogjisë Epitech, të dish si të sillesh në një kompani.

Në përfundim të vitit të 3-të, të gjithë studentët bëhen pjesë e një projekti inovativ, “EPITECH Innovative Project” (EIP), i cili shtrihet në dy vite dhe punohet në grupe. Ndër të tjera, në vitin e tretë orari i studimeve është ndërtuar në mënyrë të tillë që t’i lejojë studentët të punojnë dy ditë në javë  në kompani. Ky ritëm i alternuar i mundëson studentit të ketë një post në kompani dhe të futet në tregun professional, duke qenë njëkohësisht i paguar. Në përfundim të vitit të 3-të, studentët marrin një diplomë Epitech Bachelor në Teknologji Informacioni.

Në vitin e 5-të, studentët mund të aplikojnë për një diplomë të dyfishtë Master Administrim Biznesi pranë “l’Institut supérieur de gestion ISG”, si plotësuese e diplomës Epitech. Në përfundim të vitit të pestë, studenti Epitech përfiton Master “Ekspert teknologjie i nivelit të parë Epitech”, i aprovuar nga shteti francez.

Epitech Albania pranon regjistrimet për studentët e saj vetëm pas përfundimit të matures. Kanditatët do të seleksionohen mbi bazën e intervistës motivuese, testit të anglishtes dhe testit logjik. Të gjithë të apasionuarit mbas informatikës, janë të mirëpritur.

Vitin e parë Epitech Albania do të vendoset tek Tirana Business Park, pranë Aeroportit të Rinasit, Tiranë. Vitin e ardhshëm, do të ketë kampusin e saj i cili do të jetë një residencë universitare për të mirëpritur në kushtet më të mira studentë nga Shqipëria dhe ndërkombëtar, të cilët dëshirojnë të jenë aktorë të rëndësishëm të revolucionit teknologjik.

Epitech është pjesë e grupit të edukimit IONIS , grupi i parë i arsimit të lartë privat në Francë. Si pjesë e një politike aktive të ndërkombëtarizimit të tij, grupi IONIS ka hapur këtë vit degë në Barcelonë, Berlin, Bruksel tashmë dhe në Tiranë.

Për më tepër informacion, vizitoni faqen web: www.epitech.al

Epitech

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale