Ekonomi në Konferencën e BERZH në mbështetje të Këshillit të Investimeve


Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Milva Ekonomi mori pjesë në konferencën e BERZH-it në mbështetje të Këshillit të Investimeve.

Këshilli Shqiptar i Investimeve është një platformë e ngritur nga autoritetet shqiptare me mbështetjen e BERZH-it, në vitin 2015, në kuadër të Nismës për Klimën e Investimeve dhe Qeverisjen, për të rritur dialogun midis qeverisë dhe sektorit privat, duke synuar përdorimin e përvojës së sektorit privat për të përmirësuar përmbajtjen dhe prioritizimin e reformave të politikave. Këshilli i Investimeve është, në të njëjtën kohë, një instrument për të përmirësuar klimën e biznesit dhe mundësinë për të tërhequr investime të huaja.

Në fjalën e saj në këtë konferencë, Ministrja Ekonomi tha se BERZH ka një rol të rëndësishëm në Shqipëri, me mbështetjen që i jep sekretariatit të Këshillit të Investimeve. “Këshilli i Investimeve ndihmon qeverinë në dialogun me biznesin, dëgjon, sistemon dhe rekomandon zgjidhje për problemet  e tyre. Por nga ana tjetër, edhe qeveria mbështet punën e Këshillit të Investimeve duke i adresuar, ndjekur dhe zgjidhur shqetësimet e biznesit.

Ministrja Ekonomi vazhdoi fjalën e saj duke përmendur disa tregues pozitiv të ecurisë ekonomike të Shqipërisë duke nisur që nga raporti i fundit i FMN, që vlerësoi reformat aktuale të qeverisë, por dhe raporti i Bankës Botërore ‘Të bësh Biznes’ që e renditi vendin tonë të 58-in nga 190 shtete; Indeksi i konkurueshmërisë globale 2016-2017, ku Shqipëria pozicionohet në vendin e 80 nga 138 vende; Indeksi i Lirisëe Ekonomike, 2017 raportuar nga Heritage Foundation, që e pozicionon Shqipërinë me 64.4 pikë nga 100 të mundshme, në vendin e 65/180 në nivel botëror dhe në vend të 30 në Europë; Liria e Investimeve, 2017 raportuar nga Heritage Foundation, ku vendi ynë vlerësohet mjaft mirë në 70.0 % nga 100% që është vlerësimi maksimal.

Së fundi, ajo shtoi se është shumë e rëndësishme që Këshilli të demostrojë ndjekje të vazhdueshme të problemeve dhe të takohet në mënyrë sistematike. Ajo përmendi dhe faktin se sot sfida kryesore e vendit tonë, lidhet me tërheqjen e investimeve të huaja dhe Këshilli i Investimeve nëpërmjet komunikimit të vazhdueshëm me biznesin, ka ndihmuar në përmirësimin e klimës së biznesit dhe investimeve në vend, me qëllim heqjen e barrierave që pengojnë sipërmarrjen për t’u zhvilluar.

burimi: aida.gov.al

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale