Dhoma Amerikane e Tregtisë dhe Banka Botërore, nxisin investimet me kapital privat në Shqipëri


Tregu i kapitalit në vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë edhe Shqipërinë është ende një burim i pashfrytëzuar. Në vendet e zhvilluara, përfshirja në tregun e kapitalit është një katalizator i fuqishëm zhvilimi, për investitorët në veçanti si dhe për ekonominë në tërësi.

Nëse sipërmarrësit investojnë paratë e tyre në tregun e kapitalit, ata mund të ndryshojnë ritmin e aktivitetit dhe të ardhurave të tyre.  Ata mund të bëhen pronarë të kompanive të ndryshme, por edhe mund të përfshihen në dhënie huamarrjeje ndaj bizneseve apo edhe qeverisë.

Me këtë qellim, Dhoma Amerikane e Tregtisë në Shqipëri, në bashkëpunim Bankën Botërore do të organizojnë një seminar profesional, interaktiv një ditor për investitorët, sipërmarrësit dhe konsulentët e bizneseve.

“Roli që kapitalet private kanë në investimet për bizneset në Ballkanin Perëndimor, si dhe mënyrat se si Ndërmarrjet e Vogla e të Mesme mund të përfitojnë nga këto forma të reja financimi”, do të jenë në fokus të këtij takimi.  Që ky treg të bëhet i efektshëm dhe i aksesueshëm siç duhet, së pari duhet një rrjet i fortë këshillimor dhe njohurish aplikuese.

Seminari do drejtohet nga z. Gavin Ryan, nje nga ekspertët ndërkombëtarë më të njohur në fushën e investimeve me kapital privat dhe njëkohësisht këshilltar special i Bankës Botërore dhe BERZH.

Ky Seminar, i cili zhvillohet ditën e hënë, më datë 21 tetor 2019, në fokus ka kontabilistët profesionistë dhe punonjës të tjerë të punësuar në sektorin e financës, bankierë, konsulent financiarë dhe këshilltarë biznesi në shërbim të klientëve të Ndërmarrjeve të Vogla, të Mesme.

95% e Bizneseve në Shqipëri janë sipërmarrje të Vogla dhe të Mesme dhe shtylla e ekonomisë shqiptare.  Ata përfaqësojnë 83% të punësimit, 75% të Prodhimit të Brendshëm Bruto por përfitojnë vetëm 28% të financimit.  Seminari synon të nxisë përfshirjen e profesionistëve shqiptarë në rritjen e investimeve me kapital privat.

Pjesë e këtij workshop-i do të jenë edhe investitorë të rinj mbështetës me kapital, që mund të duan të krijojnë një ide më të mirë rreth procesit të strukturuar të për mbështetjen e investimeve të tyre ashtu si edhe këshilltarë e organizata që ndihmojnë bizneset e reja.

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale