Analistët: Problemi më i madh i Huawei është pasiguria
Përditësuar së fundmi: 16/07/2019

Analistët: Problemi më i madh i Huawei është pasiguria

Share
nga Ornela Trupja
Kor 16, 2019

Lehtësimi i përkohshëm i kufizimeve të Huawei nga qeveria amerikane mund të sjellë pak afat për gjigantin kinez të telekomunikacioneve, sipas analistëve.

Qeveria amerikane njoftoi se do të lejojë Huawei të blejë mallra të prodhuara nga Amerika, për të ruajtur rrjetet ekzistuese dhe për të ofruar përditësime softuerësh për aparatët ekzistues. Megjithëse kompania është ende e ndaluar të blejë pjesë dhe komponentë amerikanë për prodhimin e produkteve të reja pa miratimet e liçencave që ka të ngjarë të mohohen.

“Kjo nuk do të ndryshojë brenda natës fatin e Huawei,” –  tha Nicole Peng, nënkryetar i lëvizjes në kompaninë e pavarur analitike Canalys. “Problemi më i madh për ta tani është pasiguria,” tha Peng, duke shtuar se furnizuesit e Huawei janë të shqetësuar për vazhdimësinë e biznesit.

Zhvillimi më i fundit erdhi nga presidenti amerikan Donald Trump, i cili e shtoi Huawei në listën e kompanive shtetërore, me të cilat mund të bëjnë biznes kompanitë amerikane. Nga ana e tij, Huawei ka qëndruar sfidues. Themeluesi i kompanisë, Ren Zhengfei, tha se “veprimet e qeverisë amerikane në këtë moment nënvlerësojnë aftësitë tona”.

Ren tha se Huawei ishte në kundërshtim me qeverinë amerikane, jo me firmat amerikane. “Unë nuk shoh të domosdoshëm ndryshimin e Huawei,” – tha Sag. Google, nga ana e tij, tha në një deklaratë se armëpushimi i përkohshëm i lejon gjigantit amerikan të teknologjisë “të vazhdojë të ofrojë përditësime softuerësh për 90 ditët e ardhshme”.

Lexo: Huawei prezanton smartfonin e tij të parë me 8GB RAM

Kush do të fitojë

Ndërsa pasuritë e Huawei hasën një pengesë, diskutimi u zhvendos tek kush mund të përfitojë më së shumti nga situata. “Fituesi më i madh në afatgjatë do të jenë kompanitë amerikane të IT, por në periudhën afatshkurtër, tensioni midis dy vendeve krijon mundësi për Korenë,” tha Daniel Yoo, kreu i strategjisë globale dhe hulumtimeve në Kiwoom Securities.

Në segmentin e smartphone, ku Huawei ishte ndër kompanitë që panë rritje vjetore në dërgesa në një kohë të ngadalësimit të shitjeve, Samsung Electronics i Koresë së Jugut do të ishte një përfitues, tha Yoo. Të dhënat nga Canalys treguan rritjen vjetore të Samsung në shitjet në mbarë botën të smartphone, duke rënë me 10% në tremujorin e parë të 2019, ndërsa Huawei u rrit me 50.2%. Në të njëjtën periudhë, gjigandi amerikan i teknologjisë Apple smartphone u rrit me 23.2%.

Peng i Canalys u pajtua, duke thënë se Samsung ka “mbivendosjen më të madhe” në aspektin e produktit dhe segmenteve me Huawei. Huawei po rritet më së shumti në Europë, tha ai, një rajon ku dy markat kineze po bëhen “më agresive” dhe konsumatorët janë më të varur nga ekosistemi i Google.

CNBC