Amazon paguan punonjësit e saj të trajnohen për punë në kompani të tjera


Në një treg me punë të mira, është e vështirë të dallosh një talent në ngritje dhe më pas të kesh një plan për ta mbajtur këtë talent në kompaninë tënde.

Kështu që trajnimi i punonjësve dhe ofrimi i aftësive profesionale në industri të tjera me kërkesë të lartë është çmenduri apo jo? Është njësoj si t’i frymëzosh ata të largohen.

Në fakt, kjo është ajo që “Amazon” po bën. Të paktën kështu shkruhej në letrën vjetore të aksionerit Jeff Bezos.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 5 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

Programi quhet “Amazon Mundësi Karriere”. Jeff Bezos e përshkruan atë: “Për bashkëpunëtorët me më shumë se një vit pjesëmarrje në trajnim, ne parapaguajmë 95% të pagesave, tarifave dhe teksteve shkollore (deri në 12,000 dollarë) për certifikata dhe diploma të asociuara në profesione me kërkesa të larta”.

Këto janë katër fushat me kërkesë të lartë ku Amazon do të financojë trajnimet:

Kujdesi shëndetësor:

Projektet e Byrosë së Statistikave të Punës tregojnë se profesionet e shëndetësisë, si infermieria apo kujdesi oral, do të rriten me 18% duke shtuar kështu 2.4 milionë vende pune deri në vitin 2026. Kjo rritje e shpejt më shumë se çdo profesion tjetër nxitet nga plakja e popullsisë. Rrogat mesatare janë mbi 64,000 dollarë.

IT dhe Shkenca Kompjuterike

Statistikat e punës gjithashtu parashikojnë rritje me 13% dhe 554,000 vende pune deri në vitin 2026 dhe një pagë mesatare mbi 84,000 dollarë.

Transporti

Byroja e Statistikave të Punës vlerëson transportin, i cili mendohet të rritet me 6% dhe 634,000 vende pune deri në vitin 2026.

Mekanika dhe aftësitë e shitjes

Profesionet me kërkesë të lartë përfshijnë gjithashtu teknikët, mekanikët e aeroplanëve dhe menaxherët e dyqaneve të shërbimeve me paga të niveleve të larta

Në këtë mënyrë, punonjësit jo vetëm trajnohen në fushat më të mira, por Amazon e bën akoma dhe më të lehtë trajnimin duke u bërë pjesë e klasave online në ambjentet e Amazon.

Pse trajnimi që Amazon u bën punonjësve për t’u larguar është gjenial?!

Paga mesatare në “Amazon” është 28,446 dollarë, e cila është e ulët krahasuar me gjigandët e teknologjisë si Facebook apo Google. Ky është një tregues se “Amazon” ka shumë punë me paga të ulëta në magazinën e saj, që kanë norma më të larta të qarkullimit sesa disa profesione teknologjike që paguhen shumë.

“Amazon” e njeh shumë mirë këtë realitet, prandaj mendon: Pse të mos i bëjmë të lumtur këta punonjës gjatë kohës që punojnë për “Amazon”?

Juan Garcia, një Lider Global për Kujdesin në “Amazon”, e shpjegon kështu:

“Ne ofrojmë mundësi trajnimi që me shumë mundësi çojnë në karriera të suksesshme jashtë Amazon, por ne mendojmë se nëse arrijmë t’i ndihmojmë njerëzit të realizojnë ëndërrat e tyre, ne duam të jemi pjesë e saj”.

“Amazon” po kujdeset për të gjithë punonjësit. Kërkimet tregojnë se punonjësit e vlerësojnë shumë mundësinë për të mësuar, për t’u rritur dhe për t’u bërë një version më i mirë i vetes.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 5 të numrit 17 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 17 të saj.

“Amazon” është aq e zgjuar sa të kuptojë se punonjësit në disa nga punët më pak të paguara nuk mendojnë të qëndrojnë aty përgjithmonë, kështu që përse të mos i ndihmojë kompania më diçka më të mirë, në realizimin e ëndrrave dhe jo thjesht t’u japë urdhëra.

Më shumë se 16,000 punonjës në Amazon, në 10 shtete janë bërë pjesë e programit “Zgjedhja e Karrierës”.

Ti do të më paguash të mësoj një punë që vërtet më pëlqen, ndërkohë që më paguan për të bërë një punë të rëndësishme në kompaninë tënde? E kush nuk do ta donte këtë mundësi.

Më regjistroni dhe mua…

Kjo shpjegon pse “Amazon” renditet si vendi më i mirë i punës në kompanitë tech… sepse di t’i respektojë dhe t’i bëj të lumtur punonjësit e saj.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale