Nëse çdo mëngjes e filloni me një filxhan kafeje dhe mezi e prisni këtë moment, ja një lajm i mirë: kafeja jo vetëm që ju jep energji, por mund të zgjasë edhe jetën tuaj.
Një studim i publikuar në Ageing Research Reviews sugjeron se konsumimi i moderuar i kafes lidhet me jetëgjatësi më të madhe dhe shëndet më të mirë. Studiuesit analizuan 85 studime të mëparshme, ku përfshiheshin qindra mijëra pjesëmarrës nga Europa, Amerika, Australia dhe Azia. Studimi shqyrtoi lidhjen midis konsumimit të kafes, niveleve të vdekshmërisë dhe treguesve shëndetësorë, si inflamacioni dhe metabolizmi. Gjithashtu, u morën parasysh faktorë si pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit për të izoluar më mirë efektet e kafes. Rezultatet treguan se konsumimi i rreth tre filxhanëve kafe në ditë lidhej me një jetëgjatësi prej 1.8 vitesh më shumë, ndërsa gjithashtu kontribuonte në një periudhë më të gjatë të shëndetshme në jetë (koha e kaluar pa sëmundje serioze). Autorët e studimit vunë re se pirja e kafes rregullisht duket se përmirëson funksionet muskulare, kardiovaskulare, mendore dhe imunitare. Për më tepër, kafeja mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të disa sëmundjeve të zakonshme që prekin të moshuarit, si sëmundjet kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes, goditjet në tru, disa lloje të kancerit, diabeti, demencia, depresioni dhe dobësimi.
Por çfarë e bën kafen kaq të veçantë? Kafeja përmban fitonutrientë dhe antioksidantë që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit kronik, një faktor i rëndësishëm për jetëgjatësinë, thotë Melissa Prest, D.C.N., R.D.N., zëdhënëse e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietetikës dhe anëtare e bordit të rishikimit mjekësor të Prevention. “Studiuesit gjithashtu po eksplorojnë rolin e kafeinës dhe mënyrën se si ajo mund të jetë e dobishme në kushte të ndryshme shëndetësore,” shton ajo. Konsumimi i rregullt i kafes lidhet me një reduktim të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, falë efekteve mbrojtëse kundër disa prej shkaktarëve kryesorë të vdekjes, përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, goditjet në tru, kancerin dhe sëmundjet e frymëmarrjes, thotë Adedapo Iluyomade, M.D., kardiolog preventiv në Baptist Health Miami Cardiac & Vascular Institute. “Kafeja përmban përbërës bioaktivë si kafeina dhe acidet klorogjenike [polifenole], të cilat ulin inflamacionin, stresin oksidativ dhe disfunksionin metabolik, duke promovuar një plakje më të shëndetshme dhe jetëgjatësi,” shton ai.
Lexo edhe:Deloitte shkruan histori: Allee Bonnard bëhet gruaja e parë që udhëheq Audit & Assurance në Mbretërinë e Bashkuar
Përfitimet e kafes, sipas këtij studimi, vijnë kryesisht nga kombinimi i kafeinës dhe përbërësve të tjerë si acidet klorogjenike, thotë Dr. Iluyomade. “Këto rezultate theksojnë rëndësinë e konsumimit të kafes pa shtesa të tepruara si sheqeri ose kremi, të cilat mund të reduktojnë përfitimet e saj shëndetësore.” Ai sugjeron që hulumtimet e ardhshme mund të ndihmojnë në përcaktimin e rekomandimeve më të personalizuara, bazuar në dallimet gjenetike dhe metabolike. Mesazhi kryesor nga ky kërkim është se konsumimi i moderuar i kafes jo vetëm që është i sigurt, por mund të jetë pjesë e një stili jetese të shëndetshëm që promovon jetëgjatësinë dhe redukton rrezikun e sëmundjeve kronike, thotë Dr. Iluyomade. “Këto gjetje janë të rëndësishme sepse sfidojnë keqkuptimet e vjetra për kafen si të dëmshme dhe e pozicionojnë atë si një ushqim funksional me përfitime të rëndësishme shëndetësore.” Nëse dëshironi të pini më shumë kafe (ose thjesht të vazhdoni të shijoni filxhanin tuaj të mëngjesit), Dr. Iluyomade shpjegon se studimet tregojnë se sasia optimale për përfitime jetëgjatësie është rreth 2-3 filxhanë në ditë. “Kjo nivel arrin maksimumin e përfitimeve shëndetësore duke minimizuar efektet anësore të mundshme,” thotë ai. Konsumimi i tepruar i kafes, përgjithësisht mbi katër deri në gjashtë filxhanë në ditë, mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore si ankthi, pagjumësia dhe shqetësimet gastrointestinale, shpjegon ai. Për ata me tension të lartë të gjakut, pirja e dy ose më shumë filxhanëve kafe në ditë mund të dyfishojë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare—prandaj, konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të rrisni ndjeshëm konsumimin e kafeinës. Ndërsa shijoni kafen tuaj, mos harroni të jeni të kujdesshëm me atë që i shtoni, vëren Prest. Për të maksimizuar përfitimet shëndetësore të pijeve tuaja të preferuara, “përdorni qumësht me yndyrë të ulët ose alternativa bimore dhe ëmbëlsues me më pak sheqer.”
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.