Udhëtimi në mënyrë të qëndrueshme do të thotë të jesh i vetëdijshëm për ndikimin e turizmit mbi mjedisin dhe të adoptosh praktika të mira për të reduktuar efektet negative. Planeti Tokë ka burime të kufizuara dhe turizmi masiv vë në rrezik ekzistencën e tyre. Prandaj, udhëtimi i qëndrueshëm është një mënyrë për të ruajtur natyrën, në vend që ta komodifikosh atë për të tërhequr turistët.
Çfarë është udhëtimi i qëndrueshëm?
Sipas Organizatës Botërore të Turizmit (UNWTO), turizmi i qëndrueshëm përkufizohet si: “Turizmi që merr plotësisht parasysh ndikimet e tij aktuale dhe të ardhshme ekonomike, sociale dhe mjedisore, duke adresuar nevojat e vizitorëve, industrisë, mjedisit dhe komuniteteve pritëse.” Termi udhëtim i qëndrueshëm i referohet adoptimit të praktikave të qëndrueshme për të minimizuar ndikimet negative dhe për të maksimizuar efektet pozitive të turizmit.
Udhëtimi i qëndrueshëm: 8 praktikat më të mira
1. Qëndrimi në akomodime miqësore ndaj mjedisit
Qëndrimi në akomodime miqësore ndaj mjedisit redukton ndikimin e turizmit mbi mjedisin. Nga prodhimi i energjisë së rinovueshme te bio-arkitektura, akomodimet miqësore ndaj mjedisit fokusohen në ruajtjen e mjedisit dhe kanë efekte pozitive mjedisore. Gjithashtu, qëndrimi në këto akomodime mbështet ekonominë lokale. Shumica e akomodimeve miqësore ndaj mjedisit ofrojnë ushqim organik me zero kilometra. Në këtë drejtim, Ecobnb është një platformë që lejon udhëtarët të gjejnë dhe rezervojnë akomodime të qëndrueshme turistike. Pronat tona plotësojnë të paktën 5 nga 10 kriteret e qëndrueshmërisë të listuara më poshtë. Gjithashtu, angazhimi me këto akomodime shpesh prezanton udhëtarët me fjalorin e rëndësishëm të udhëtimit të qëndrueshëm dhe praktikave miqësore ndaj mjedisit, duke rritur ndërgjegjësimin e tyre dhe aftësinë për të bërë zgjedhje të informuara gjatë udhëtimeve të tyre.
Lexo edhe:Pavarësisht disa përfitimeve, adoleshentët, veçanërisht vajzat, ende po luftojnë me shëndetin e tyre mendor që nga pandemia, tregon raporti!
2. Përdorimi optimal i burimeve mjedisore
Përdorimi optimal i burimeve mjedisore ruan trashëgiminë natyrore dhe biodiversitetin. Problemi kryesor është se konsumi i burimeve mjedisore tejkalon aftësinë e tyre për të rigjeneruar, duke shkaktuar ndryshime klimatike dhe humbje të biodiversitetit. Në këtë drejtim, gjurma ekologjike është një tregues që mat ndikimin mjedisor të krijuar nga përdorimi i tepërt i burimeve natyrore.
3. Përdorimi i transportit publik
Përdorimi i transportit publik redukton ndotjen e ajrit dhe përmirëson ngarkesën rrugore. Duke përdorur transportin publik, numri i makinave në rrugë ulet dhe më pak dioksid karboni çlirohet në atmosferë. Po ashtu, më pak automjete reduktojnë bllokimet në rrugë.
4. Respektimi i kulturës së komuniteteve lokale
Respektimi i kulturës së komuniteteve lokale ruan trashëgiminë kulturore dhe artistike. Ndërveprimi me vendasit është një nga gjërat më shpërblyese të udhëtimit të qëndrueshëm dhe ruan traditat e përcjella nga brezi në brez. Është thelbësore të respektohen traditat pasi ato formojnë identitetin e komunitetit lokal dhe krijojnë një ndjenjë uniteti midis njerëzve.
5. Blerja dhe mbështetja e bizneseve lokale
Blerja dhe mbështetja e bizneseve lokale fuqizon ekonominë lokale. Por kjo nuk është e gjitha. Produktet lokale nuk përfshijnë transport, kërkojnë më pak paketim dhe krijojnë më shumë vende pune.
6. Udhëtimi i ngadalshëm
Udhëtimi i ngadalshëm minimizon ndikimin mbi mjedisin dhe kursen para. Për shembull, zgjedhja e trenit mbi mjetet e tjera të transportit redukton ndikimin ekologjik dhe është një opsion më i lirë. Gjithashtu, udhëtimi i ngadalshëm ju lejon të shijoni peizazhin përgjatë rrugës.
7. Thënia JO plastikës për një përdorim
Thënia JO plastikut një përdorimësh redukton ndotjen. Prodhimi i plastikës përdor lëndë djegëse fosile dhe për këtë arsye çliron dioksid karboni në atmosferë, duke kontribuar në ndryshimet klimatike. Për më tepër, 8 milion ton plastikë përfundojnë në oqeane çdo vit (burimi: National Geographic), duke rrezikuar jetën detare.
8. Ushqimi lokal
Ushqimi lokal siguron freski dhe përfiton bizneset lokale. Ushqimi i prodhuar në mënyrë lokale nuk kërkon transport, kështu që është i freskët dhe ushqyes. Gjithashtu, ushqimi i produkteve lokale mbështet ekonominë lokale dhe kontribuon në rritjen e punësimit dhe të ardhurave brenda një komuniteti (efekti shumëzues i turizmit).
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.