4 aftësi që duhet t’i kenë të gjithë në moshën 18 vjeçare


Jillian Bayor, themeluese dhe CEO i pranimit për kolegj në Ivy League Essay dhe në shkollën e biznesit MBA Ivy League, i kaloi vitet 1998, 1999, dhe 2000 duke kërkuar për liderë të ardhshëm të botës si një intervistuese për pranimet në Harvard.

“Ata janë në kërkim për njerëz, të cilët do të shkojnë në botë dhe të bëjnë gjëra të mira dhe të bëhen udhëheqës të mendimit në zonat e tyre, të bëhen autorë, të bëhen shkrimtarë, të bëhen shkencëtarë, të bëhen njerëzit që krijojnë patenta, të cilat avancojnë botën,” tregon Bayor. “Ata janë duke kërkuar për arritës të mëdhenj, por është më shumë se vetëm të jenë arritës të mëdhenj – Ata janë duke u përpjekur të marrin njerëzit që do e çojnë shoqërinë përpara.”

Dhe ndërsa jo çdo 18-vjeçar do të përmbushë kërkesat e Harvardit, secili prej tyre do të ketë një përvojë më të mirë në kolegj dhe në botën përtej, nëse ata të paktën zotërojnë këto aftësi më thelbësore:

1. Aftësia për të menaxhuar paratë

“Unë patjetër mendoj se studentët duhet të jenë financiarisht të zgjuar para se të hynë në kolegj dhe të paktën të kenë lexuar disa libra që i mësojnë si të menaxhojne të hollat e tyre”, thotë Bayor.

Ajo shpjegon se, për shumë studentë kolegji, do të jetë hera e parë që shumë prej tyre po kontrollojnë financat e tyre dhe masat e rrepta akademike ndikojnë për ta bërë këtë në mënyrë efektive.

Për të menaxhuar më mirë paratë e tyre, Bayor thotë se studentët duhet të dinë se si të krijojnë një buxhet, të jetojnë brenda mundësive të tyre dhe të mos rrisin borxhin në kartën e kreditit.

“Unë fuqimisht mendoj se nuk është i mjaftueshëm edukimi financiar në këtë vend, sidomos për ata që nuk mësojnë nga prindërit e tyre”, thotë ajo.

2. Menaxhimi i kohës

“Unë gjithashtu mendoj se studentët duhet të dinë se si të balancojnë kohën e tyre, pasi kolegji ndikon që të jesh plotësisht i vetë-motivuar dhe strukturimi i kohës për të përfunduar testime dhe detyra universitare pa pasur dikë që kujdeset për ju që të keni lexuar apo të keni bërë të gjitha detyrat,” thotë Bayor. “Suksesi juaj është i bazuar në ju dhe vetëm në ju.”

3. Zgjidhja e konflikteve

Bayor thotë se në moshën 18 vjeçare, ju duhet të jeni në gjendje për të zgjidhur apo të negocioni konfliktin në mënyrë të shëndetshme.

“Shumë studentë do të jetojnë me njerëz të huaj për herë të parë në jetën e tyre dhe konflikte absolutisht që do të ketë,” thotë ajo. “Mënyra si i zgjidhni ato dhe aftësitë marrëdhëniore që keni, do të shtojnë apo heqin shumë nga lumturia juaj me të tjerët.”

4. Aftësia për të qëndruar pozitiv

Bayor thotë se, më e rëndësishmja është që studentët duhet të dinë se si të mbajnë një pikëpamje të shëndetshme për jetën.

“Kolegji, sidomos në nivelin e Ivy League, mund të jetë i vështirë dhe kjo i ndihmon që të kenë një burim të brendshëm për të qenë në gjendje që t’i shohin gjërat në një mënyrë reale – për të kuptuar se një notë e vetme e keqe në një test ose detyrë nuk do iu thyejë – dhe se kjo nuk do ju privojë të mos keni sukses”, thotë Bayor.

 

burimi: Business Insider

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale