3 mënyra se si udhëheqësit vërejnë punëtorët toksikë para se të bëhen problematikë
Përditësuar së fundmi: 20/01/2020

3 mënyra se si udhëheqësit vërejnë punëtorët toksikë para se të bëhen problematikë

Share
nga Ornela Trupja
Jan 20, 2020

Toksiciteti është bërë pothuajse normal në një ambient pune. Një pjesë e madhe e punonjësve tashmë janë bërë ose po bëhen toksikë. Por, të kuptosh se një person toksik po bëhet problematik, është përgjegjësi dhe vështirësi njëkohësisht. Madje edhe shenjat që e tregojnë këtë herë pas here janë të ndërlikuara.  Ja cilat janë disa nga shenjat që tregojnë se toksiciteti po bëhet problematik.

Niveli i lartë i vetëpërqëndrimit

Qëllimi i tyre është t’i kushtojnë rëndësi kujdesit për veten e tyre. Kjo do të thotë se nuk interesohen shumë për të tjerët dhe nuk u intereson se sa po ndikon sjellja e tyre tek bashkëpunëtorët. Pra, punonjësit që veprojnë vazhdimisht në mënyra egoiste duhet të dërgojnë një sinjal të qartë që shoqëron sjelljen toksike.

Kanë vetëbesim të tepruar

Vetëvlerësimi i tepërt çon në marrjen përsipër të rrezikut deri në pasoja destruktive.  Dylan Minor, bashkëdrejtues në studim tha për gazetën Harvard: “Imagjinoni të përfshiheni disa sjellje të gabuara dhe të vidhni diçka nga ndërmarrja juaj. Nëse mendoni se shansi që do të largoheni “pa u lagur” është shumë më e madhe se sa është në të vërtetë, ju keni më shumë të ngjarë të përfshiheni në atë sjellje”. Ky është i njëjti mentalitet që i çon kriminelët e egër të bëjnë krime të çmendura: ata nuk mendojnë se do të kapen.

Lexo: 3 Shenja që tregojnë se jeni personi toksik në vendin tuaj të punës. Ja si ta menaxhoni

Hulumtimi i Dylan tregon gjithashtu se punonjësit me vetëbesim deri në toksitet kanë tendencë të jenë shumë produktivë. Kjo bën që ata shpesh të mos ndëshkohen për sjelljen e tyre çka e bën më problematike për masën e  gjerë të punonjësve.

Theksojnë gjithmonë ndjekjen me përpikmëri të rregullave

Dylan, personi që ka bërë studimin rreth kësaj çështje thotë se ndonjëherë duhet të shkelësh rregullat për të bërë një punë të mirë.

Business Insider