Ulet numri i të diplomuarve në Shqipëri


Numri i të diplomuarve ra 3% vitin e kaluar, sipas të dhënave të INSTAT. Në 2018-ën u diplomuan mbi 35 mijë studentë në arsimin e lartë.

58% e numrit të përgjithshëm të të diplomuarve i takojnë nivelit Bachelor. Të rinjtë preferojnë që të ndjekin studimet e larta, por ndërsa numri i të diplomuarve po rritet, edhe papunësia mes tyre po rritet. Fushat në të cilat janë diplomuar më shumë femrat janë: shëndet dhe mirëqenie, ndjekur nga arsimi, shkencat sociale, gazetari dhe informacion. Fushat në të cilat janë diplomuar më shumë meshkujt janë: shërbime, inxhinieri, prodhim e ndërtim dhe teknologji e informacionit dhe komunikimit.

Lexo:  Ulet papunësia tek të rinjtë. Ja panorama e INSTAT për papunësinë

Sipas studimeve të kryera rezulton se në pesë vitet e fundit 165 mijë shqiptarë janë diplomuar në të gjithë nivelet e arsimit të lartë. Ajo ç’ka vërehet dukshëm, është se interesi për një shkollë profesionale ka rënë ndjeshëm.

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale