Ndërsa popullsia e botës vazhdon të rritet, nevoja për të qenë në gjendje të ushqehen të gjithë është diçka për të cilën po punojnë një numër entitetesh. Edonia me bazë në Paris, është një nga startup-et që punon në krijimin e përbërësve proteinikë duke përdorur mikroalga.
Edonia i bashkohet kompanive si Bevel , AlgaeCore Technologies , Algenuity dhe NewFish, të cilat të gjitha po hyjnë në tregun global për algat komerciale që pritet të vlerësohen në 25.4 miliardë dollarë deri në vitin 2033.
Tani e “armatosur” me 2 milionë euro (2.1 milionë dollarë), kompania po ecën përpara me prodhimin e përbërësve me bazë bimore nga biomasa e mikroalgave të krijuara nga spirulina ose klorella, për të cilat Valentin, themeluesi i startup-it, pretendon se janë më ushqyese se mishi.
“Ne duam të zgjidhim aspektet organoleptike (organet shqisore) të mikologjisë. Sot njihet kryesisht si pluhur jeshil me shije të hidhur. Qëllimi i teknologjive është zgjidhja e këtij problemi”, është shprehur Valentin.
Si funksionon edonizimi?
Teknika e edonizimit ndryshon ngjyrën nga jeshile në një kafe më të errët me pamje më të pasur. Ai e konverton teksturën në “kokrra të buta të ngjashme me mishin” me aromatike të ngjashme me atë që do të prodhonte pirja e duhanit ose pjekja në skarë. Edo-1 është produkti i parë i startup-it, për të cilin Valentin ka thënë se ofron një shije dhe teksturë të ngjashme me umami më afër mishit të bluar, sesa ai i proteinave të sojës. Prandaj, është një zëvendësim i mirë me bazë bimore për mishin e bluar, sikurse është shprehur ai.
Përveç kësaj, Edo-1 i përpunuar minimalisht është 30% proteinë, i përbërë nga aminoacide thelbësore dhe përmban minerale dhe vitamina të tjera. Kjo është përqindje pak më e lartë e proteinave sesa, për shembull, mishi i grirë i viçit, i cili mund të jetë rreth 20% (një përqindje e madhe e viçit është ujë). Në një kohë kur 34% e emetimeve të gazeve serrë gjenerohen nga ushqimi, Valentin do të tregojë se mikroalgat mund të reduktojnë emetimet.
Edonia tashmë është në gjendje të prodhojë disa kilogramë Edo-1. Qëllimi tjetër i Valentinit është të shkallëzojë teknologjinë në mënyrë që të mund të dërgojë mijëra tonë produkt në treg, në mënyrë që të ketë një fabrikë të plotë për rreth dy vjet. Kompania po punon gjithashtu me testues beta të prodhuesve të ushqimit për të zhvilluar receta dhe produkte ushqimore duke përdorur përbërësit e Edonia.
Edonia nuk i nënshtrohet rregulloreve të kategorisë “Ushqim i ri”, kështu që nuk ka nevojë për autorizim francez apo të Bashkimit Europian për të dalë në treg. Kjo do t’i mundësojë asaj të komercializojë prodhimin më shpejt. Nisja zyrtare do të jetë evropiane dhe më pas startup-i synon të zgjerohet shpejt në kontinente të tjera, si Azia dhe Shtetet e Bashkuara, përmes partneriteteve strategjike.
Cilësia e produktit të Edonia tashmë është testuar dhe miratuar nga shefi francez i R&D, Laurent Sicre, ekspertiza e krijimit dhe zhvillimit të kuzhinës së të cilit njihet nga profesionistët dhe restorantët e industrisë ushqimore. Përveç alternativave të mishit, Valentin ka treguar se Edo-1 mund të përmirësojë ushqimin për produkte të tjera, duke përfshirë bukën, ëmbëlsirat, kremin dhe drithërat, pa dëmtuar përvojën e të ngrënit.
Edonia tani është duke ngritur demonstruesin e saj industrial dhe Valentin pret të jetë në gjendje të ekzekutojë në një shkallë industriale duke filluar nga kjo verë. Hapi tjetër është sigurimi i letrave shtesë të qëllimit për prodhuesit e ushqimit që të dalin në treg me një produkt që përmban Edo-1.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.