SME-të në Shqipëri, OECD: Mbështetje financiare ndaj tyre » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 12/05/2016

SME-të në Shqipëri, OECD: Mbështetje financiare ndaj tyre

Share
nga Xhulia Vasili
Maj 12, 2016
Studied at Faculty of Economy, UT Content Editor Biznesi at Business Mgazine
lexo me teper >

Organizata për Zhvillimin dhe Kooperimin Ekonomik i rekomandon Shqipërisë që të mbështesë politika të shëndosha për të luftuar informalitetin. Kjo do të nxiste zhvillimin e mëtejshëm të ndërrmarrjeve të vogla dhe të mesme.

Në Tiranë u prezantua raporti i OECD për vendet e Ballkanit Perëndimor, përshfirë Turqinë, mbi situatën e SME-ve. Shqipёria renditet në mes të indeksit. Jemi në pozicion të mirë përsa i përket mjedisit operativ ku zhvillohet bizinesi, kuadrin rregullator dhe prokurimet publike. Ndërsa pozicionohemi poshtë mesatares në inovacion, ekonominё e gjelbër dhe arsimin mbi biznesin dhe gratë sipërmarrëse.

Për OECD vendi ynë duhet të zgjerojë mbështetjen financiare për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme si dhe të ngrejë një regjistër falimenti.

SME-të-në-Shqipëri-Mbështetje-financiare-ndaj-tyre-businessmag

“Vlerësohet që në Shqipëri ky sektor të japë një kontribut që shkon rreth 80% nё formimin e GDP-së dhe të punёsojë rreth 40% të të gjithë të punësuarve që janë në tregun e punës në Shqipëri”, tha Milva Ekonomi, ministre Ekonomie.

Sektori i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në Shqipëri është mjaft i rëndësishëm dhe përfshin bizneset nga 1 deri në 250 të punësuar. Ai ndikoi me 67,7% në rritjen ekonomike të vendit në 2013 dhe mbetet punëdhënësi më i madh. Sipas sektorëve ndërmarrjet e vogla dhe të mesme kryesohen nga tregtia, akomodimi dhe restorantet, për të vazhduar me manifakturën dhe ndërtimin.

 

/Top-Channel