Si të jeni një model i mirë për punonjësit, klientët dhe komunitetin tuaj dhe pse është e rëndësishme - Business Magazine Albania

Si të jeni një model i mirë për punonjësit, klientët dhe komunitetin tuaj dhe pse është e rëndësishme

ERIK BERGMAN,Entrepreneur

Çdo udhëtim që ndikon, fillon me një hap të vetëm. Si një sipërmarrës, veprimet, vendimet dhe stili i udhëheqjes tuaj bëhen forca shtytëse e markës suaj. Ju jeni katalizatori, ashtu si pika e parë e ujit që shkakton një ujëvarë dhe veprimet tuaja mund të ndezin një kaskadë ndryshimesh pozitive.

Të jesh një shembull pozitiv do të thotë të jetosh vlerat që dëshiron që organizata jote të përfaqësojë. Kjo shtrihet në çdo aspekt të biznesit tuaj – nga mënyra se si i trajtoni punonjësit tuaj tek mënyra se si angazhoheni me klientët, nga proceset tuaja operacionale deri te strategjitë tuaja të marketingut. Kur veprimet tuaja përputhen me misionin dhe vlerat tuaja, ato bëhen një motivues i fuqishëm për të tjerët që të ndjekin drejtimin tuaj.

Për shembull, nëse misioni juaj është të luftoni një çështje të rëndësishme globale, si ndryshimi i klimës, varfëria ose pamjaftushmëria ushqimore, veprimet tuaja duhet të pasqyrojnë këtë angazhim. Kjo mund të marrë formën e përmbajtjes që tregon punën tuaj në terren, ndikimin që po bëni dhe njerëzit që po ndihmoni.

Pse është e rëndësishme të jeni një model pozitiv – dhe si të jeni të tillë

Si një sipërmarrës, ju jeni një model për punonjësit, klientët dhe komunitetin tuaj. Veprimet dhe fjalët tuaja kanë fuqinë për të frymëzuar ose dekurajuar, motivuar ose demoralizuar. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jeni një model pozitiv.

Këtu janë disa gjëra që mund të bëni për të qenë një model pozitiv për biznesin tuaj:

  • Jetoni vlerat tuaja: Cilat janë gjërat më të rëndësishme për ju? Ndershmëria? Integriteti? Dhembshuria? Sigurohuni që veprimet tuaja të përputhen me vlerat tuaja.
  • Jini pozitiv: Përpiquni të jeni pozitivë dhe optimist edhe kur gjërat janë të vështira.
  • Jini të gatshëm për të ndihmuar të tjerët: Kur ndihmoni të tjerët, ju e bëni botën një vend më të mirë dhe gjithashtu ndërtoni vullnet të mirë për biznesin tuaj.
  • Bëhuni një dëgjues i mirë: Merrni kohë për të dëgjuar punonjësit, klientët dhe anëtarët e komunitetit tuaj.

Lexo: Për të kontrolluar jetën tuaj, kontrolloni çfarë i kushtoni vëmendje

Le të thellohemi në disa prej tyre me disa strategji më të zbatueshme.

Të jesh autentik dhe besnik ndaj vlerave të tua

Autenticiteti është integral për ndërtimin e besimit me audiencën, klientët dhe ekipin tuaj. Në epokën e transparencës digjitale, konsumatorët po bëhen gjithnjë e më të aftë për të dalluar markat e vërteta nga ato që thjesht bëjnë shfaqje.

Kur fillova Great.com, doja që transparenca të ishte një nga parimet thelbësore, kështu që bëra publike pagat e punonjësve, postova çdo takim të ekipit dhe nxita për një bazë krejtësisht transparente dhe të ndershme. Kjo vendosi përparësi për ekipin tonë dhe kultivoi një ndjenjë besimi.

Kur jetoni sipas vlerave tuaja thelbësore, ato drejtojnë procesin tuaj të vendimmarrjes, ndikojnë në politikat tuaja dhe formojnë markën tuaj. Për shembull, nëse një nga vlerat tuaja thelbësore është të sjellë ndryshime pozitive në botë, ju duhet të jeni të gatshëm të flisni hapur dhe të ndani përpjekjet tuaja filantropike brenda dhe jashtë.

Kjo shkon edhe në transparencën financiare. Nëse organizata juaj financohet përmes kanaleve publike si shikimet, shitjet e mallrave ose donacionet direkte, është thelbësore të komunikoni se si përdoren këto fonde. Duke u siguruar që pjesa më e madhe e të ardhurave të gjeneruara të shkojnë drejtpërdrejt në mision, ju demonstroni një përkushtim ndaj kauzës suaj që shkon përtej fjalës. Ky përkushtim mund të ndikojë që të tjerët të bashkohen me kauzën tuaj, qoftë kjo nëpërmjet mbështetjes së drejtpërdrejtë ose përmes përhapjes së mesazhit tuaj.

Besojini ekipit tuaj

Asnjë sipërmarrës nuk mund të ndërtojë një sipërmarrje të suksesshme vetëm. Kërkon një përpjekje bashkëpunuese dhe një pjesë thelbësore e këtij bashkëpunimi është besimi në ekipin tuaj. Kur i besoni ekipit tuaj, ju i fuqizoni ata të kontribuojnë me idetë e tyre, të marrin përgjegjësitë e tyre dhe të luajnë një rol aktiv në çuarjen e misionit të organizatës përpara.

Kompania ime është një organizatë e shpërndarë, me anëtarë të ekipit në të gjithë globin dhe në shumë zona të ndryshme kohore. Ne nuk i detyrojmë të gjithë të punojnë në të njëjtat orë dhe nuk kërkojmë nga shokët e skuadrës që të identifikohen në çdo softuer të gjurmimit të kohës ose të “tregojnë punën e tyre” – ne e ndërtuam kulturën tonë mbi besimin dhe mbështetemi në llogaridhënien personale dhe jo nga mandatet dhe politikat e jashtme.

Besimi ushqen kreativitetin dhe inovacionin. Kur anëtarët e ekipit mendojnë se idetë dhe kontributet e tyre vlerësohen, ata kanë më shumë gjasa të sjellin njohuri unike që mund ta çojnë organizatën tuaj në maja të reja. Gjithashtu ndihmon në kultivimin e një mjedisi pozitiv pune ku anëtarët e ekipit ndihen të investuar në punën e tyre, duke rritur motivimin dhe produktivitetin e tyre.

Për më tepër, besimi mundëson delegim efektiv. Si një sipërmarrës, është e lehtë të biesh në grackën e dëshirës për të mbikëqyrur gjithçka. Por duke i besuar ekipit tuaj dhe duke i lejuar ata të marrin përgjegjësinë për aspekte të ndryshme të biznesit, ju lironi kohë dhe energji për t’u fokusuar në planifikimin strategjik dhe rritjen.

Për shembull, të besuarit një anëtari të ekipit për të udhëhequr një projekt të rëndësishëm apo edhe për të bërë një komunikim publik rreth markës suaj, mund të sjellë një perspektivë të re dhe t’i shtojë një nivel tjetër origjinalitetit markës suaj.

Vendosja e një shembulli pozitiv, të qenit autentik dhe të jetuarit sipas vlerave tuaja dhe besimi në ekipin tuaj janë strategji të fuqishme që mund të ndihmojnë çdo sipërmarrës të formojë një sipërmarrje të suksesshme dhe me ndikim. Ato jo vetëm që kontribuojnë në rritjen dhe suksesin e biznesit tuaj, por gjithashtu frymëzojnë të tjerët që t’i bashkohen misionit tuaj, duke krijuar një efekt të ndryshimit pozitiv.

Kur veproni si një model pozitiv, ju vendosni standardin se si funksionon organizata juaj dhe si ndërvepron me botën. Kjo do të thotë të mishëroni misionin tuaj në çdo vendim që merrni dhe çdo mesazh që dërgoni. Ka të bëjë me praktikimin e asaj që predikoni dhe t’u tregoni të tjerëve se çfarë përfaqëson organizata juaj.

Duke zbatuar këto parime, sipërmarrësit mund të frymëzojnë të tjerët, të krijojnë ndjekës besnik dhe të bëjnë një ndryshim në nivel lokal dhe në mbarë botën. Ata mund ta kthejnë sipërmarrjen e tyre nga një biznes i thjeshtë në një forcë për të mirën, një që jo vetëm gjeneron fitim, por gjithashtu kontribuon pozitivisht për botën.

 

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #32 - Gusht 2023
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0